June 24, 2021

Pink Floydin murtunut sielu – Fuzzy Skunk

1980-luvun loppu ja 1990-luvun alku eivät ole ajanjaksoja, joita Pink Floyd -fanit arvostavat erityisen hellästi. Ainakin suosikkibändisi suhteen. “Pink Floydissa 90-luvun vuosikymmentä ei melkein ollut olemassa”, ryhmän rumpali Nick Mason on vielä rajoittavampi, kun omaelämäkerrassaan Sisällä Pink Floyd muista se aika.

Hetkellinen järjen raukeaminen? Vaikka Hetkellinen järjen raukeaminen (1987) kutsuttiin albumiksi, joka toimi saranana tuohon vaiheeseen, joillekin puristeille nuo vuodet olivat täsmälleen päinvastaisia: pitkä jakso ilman suurta syytä jatkaa seisomista. Sellainen sakrilege, joka tarkoitti heidän näkevän heidän selviytyvän ilman suurinta aivotaan, Roger Watersia, samalla kun yhtyeen välitön kohtalo laski David Gilmourille, poikkeukselliselle kitaristille ja keskeiselle osalle historiaa, mutta silpotun Floydian aikuisen kärjessä, edelleen hyveellisenä ja kannattava, mutta ilman legendaa.

Mutta oliko se todella niin syytön?

Kvartetin hajoaminen alkoi Seinä (1979), Watersin ollessa monopolisoimassa johtajuutta suunnitellakseen multimedian kunnianhimoisen levyn, joka koski hänen varjoaan ihmisenä ja tähtinä, tinkimättömästi, kun hänen käskyjään ei noudatettu: toinen historiallinen, kosketinsoittaja Richard Wright erotettiin, koska hän kieltäytyi tallentamasta osia lomalla ollessaan ja koska hän halusi ottaa tuottajaroolin, joka ei ollut hänen oma.

Lopuksi hän myönsi olevansa istuntomuusikko, jolla oli kiinteä palkka, mikä aiheutti paradoksaalisesti, että hänestä tuli ainoa, joka ansaitsee rahaa eikä pureskele tappioita albumin monumentaalisessa konserttijoukossa.

Hänen arvovaltaisen kätensä korostettiin seuraavalla otsikolla, Viimeinen leikkaus (1983), Gilmourin turhautumisen lisääntyessä, kun hän koki panoksensa minimoivan – hän katsoi, että jotkut hänen huippuistaan ​​muusikkona, Juosta hullun lailla O Mukavasti tunnoton, he eivät olleet erityisen tunnettuja, mikä sai hänet etsimään tyytyväisyysventtiiliä soololevyille ja pienempiin esityksiin. Kun Waters päätti yksipuolisesti vuonna 1985, että bändillä ei ole tulevaisuutta, Gilmour ja Mason näkivät, että aika oli tullut: he aikovat jatkaa Pink Floydin kanssa melkein kuin lapset, jotka voivat vihdoin tehdä mitä haluavat, kun isä on poissa.

Mutta Masonin mukaan kirjassaan Watersin johtajuus ei ollut pelkän megalomanian vaikutus. Se liittyi myös Gilmourin epäluottamukseen kykyihinsä tai omaan pelkoonsa siitä, että jos hän joutuisi kohtaamaan pomon, hän päättäisi lopettaa ryhmän ja kaikki jäisivät ilman leipää tai palaa. Mason kuvaili tätä asennetta jopa ”pelkuriksi vaatimukseksi”.

Lisäksi lyömäsoittimen mukaan on epäoikeudenmukaista supistaa Waters elokuvassa roiston rooliksi: “Minusta on tuskallista myöntää se, mutta syistä riippumatta taipumus syyttää Rogeria lopullisesta roistosta houkuttelevana, on jonkin verran mikä on paikoillaan ”, hän väittää tekstissä.

Ja jos basistin progressiivinen voimaantuminen kvartetissa ei johtunut pelkästään hänen pahasta luonteestaan, seuraavat vuodet, jotka seurasivat Floydin lyhentämistä Gilmourin, Masonin ja Wrightin trioksi, ovat liian kaukana tuskasta.

Britti Mark Blake, kirjan kirjoittaja Siat voivat lentää: Pink Floydin sisätarina, hän sanoo Palvonta: ”Nuo vuodet Gilmourin kanssa olivat muistutus siitä, että Pink Floyd voisi menestyä ilman Watersia tuotemerkin vahvuuden sekä Davidin äänen ja kitaran tuntemuksen ansiosta. Se oli hänelle vaikea aika, mutta hän osoitti pystyvänsä myös puolustamaan itseään. “

Itse asiassa Blake asettaa sen myös sukupolvelle: julkisten erimielisyyksien jälkeen Seinä Y Viimeinen leikkaus, monet fanit luopuivat mahdollisuudesta nähdä bändi livenä. Ja vaikka se ei ollutkaan Watersia, Floyd palasi kiertueelle, vaikka 90-luvulla syntyi mieleenpainuvia kappaleita, jotka toteutettiin albumilla Pulssi (tuhatyhdeksänsataayhdeksänkymmentäviisi). “Olin nähnyt yhden The Wallin näyttelyistä Lontoon Earls Courtissa vuonna 1980. Oli hyvä nähdä ne taas Wembleyssä seitsemän vuotta myöhemmin. Sitä en olisi kuvitellut mahdolliseksi Waters-Gilmour-taistelujen jälkeen ”, muistelee Blake.

Muistetun Pulse-levyn kansi.

Chilen tribute-yhtyeen Pulse-laulaja ja kitaristi Eduardo Navarro toteaa: “Gilmourin johdolla hän toi Floydin musiikkiin enemmän blues- ja R & B-vaikutteita. Hänen tyylinsä perustui kitaroihin ja melodiseen lauluun, joka oli paljon makeampi kuin Watersin raaka ja väkivaltainen lauluääni. Vaikka Roger työskenteli konseptilevyjen parissa, Gilmour omistautui enemmän kappaleiden parissa työskentelemiseen ja jokaisen tekemiseen omasta maailmastaan.

Fernando Riveros, yksi Chilen suurimmista brittiläisistä faneista ja jolla on jo 15 esitystä Watersin ja Gilmourin sooloesitysten välillä, on entistä innostuneempi bändin loppuvuosista: ”Kaikesta tästä prosessista syntyi yksi parhaista ryhmälevyistä. , Puoliaika (1994), joka sai aikaan myös yhden parhaista kiertueista muistissa, Pulssi. Tuolloin jalokivet kuten Oppia lentämään O Surua”.

Andrés Riobó, toisen maassa toimivan kunnianosoituksen jäsen, suosittu aivovaurio, lyö vetoa myös siitä, että Gilmourin jalanjälki merkitsi muusikoille uusia luovia räjähdyksiä: “Vuodesta 87 lähtien kollektiivisen työn ydin, demokraattisempi, mitä he 70-luvun puolivälissä, mutta alkoi hävitä Seinä. Kun Waters ei halua jatkaa, David lisää Masonin ja Wrightin aloittamaan työskentelyn uudelleen ryhmänä.

Riobó lisää toisen vivahteen:Hetkellinen järjen raukeaminen Se on aikansa suhteen erittäin innovatiivinen, se on tumma albumi, siinä on joitain teollisia keskitason ääniä, jotka voidaan myöhemmin nähdä esimerkiksi Nine Inch Nails -sivustolla. Se on erittäin tiheä ja voimakas. Ihmiset pysyvät osumassa Oppia lentämään, Mutta se oli paljon enemmän. Ainakin tuolloin en tarvitse Watersia niin paljon. Siellä Pink Floyd palaa tekemään levyjä, joissa kukin symboloi innovaatiota, uutta vaihetta, erilaisia ​​maailmoja, erilaisia ​​kuin Seinä Y Viimeinen leikkaus, jotka edustavat jatkuvuutta ”.

Niille, joilla ei ole ongelmaa levittää sieluaan klassisen aikakauden ja ryhmän uusimman välillä, albumi on ollut saatavilla viikon ajan Asuu Knebworthissa, joka sisältää bändin vuonna 1990 järjestämän hyväntekeväisyystapahtuman, jossa he jakoivat laskun muun muassa Paul McCartneyn, Phil Collinsin ja Eric Claptonin kanssa. Siellä Gilmour loistaa kaikilla ulottuvuuksillaan, etuoikeutettuaan niihin aiheisiin, jotka perustavat hänet tähän päivään asti mestarina instrumentalistina.

Tietysti Mark Blake uskoo, että kun timantit hajoavat, ne eivät koskaan loista kuin ennen: “Pink Floyd ja Gilmour jäivät Pink Floydiksi. Mutta luulen, että heidän tekemänsä musiikki ilman Watersia ei ole koskaan yhtä hyvä kuin heidän luomansa musiikki, kun hän oli bändissä. “

napsauttamalla lue tämä