June 24, 2021

Robert Cray: “Kitara ja blues merkitsivät polkuni”

Viimeisestä kerrasta on kulunut 20 vuotta Robert Cray vieraili Argentiina. Se oli 90-luvulla, kun blues oli raivoa maassamme ja luvut BB.King, Albert King, Albert Collins, Koko Taylor ja Eric Clapton muiden kykyjen joukossa.

Kaksi vuosikymmentä on kulunut, ja tämä furori muuttui – läpi talouskriisin – genren suurten taiteilijoiden satunnaisemmiksi vierailuiksi.
Cray ei ole perinteinen pusero. Hänen taipumuksensa sieluun, laulutyyli ja kitaransoito tuovat hänet lähemmäksi modernia bluesia, mikä genren puristit hylkäävät. Mutta Robert Cray on taiteilija, jolla on oma tunnistettavissa oleva ääni ja ääni heti, kun yhden hänen laulunsa ensimmäiset soinnut alkavat kuulla.

Robert Cray on BB King

Vuonna 1980 hän julkaisi ensimmäisen levyn, Kuka on ollut Talkin, vaikka hän olisi saavuttanut mainetta vasta Vahva suostuttelija vuonna 1986. Samana vuonna hän äänitti Stevie Ray Vaughan ja Eric Clapton, elävät balladit Dallasissa. Hänen yli 20 menestyneintä albumiaan ovat Sateista aamua (1995), Ota kenkäsi pois (1999), Aika kertoo (2003), ja Kaksikymmentä (2005). Ja hän on osallistunut tärkeisiin festivaaleihin, kuten Crossroads-kitarajuhlathuoli Montreux-jazzfestivaali.

Yli kahden vuosikymmenen poissaolon jälkeen tämä Georgiassa, Yhdysvalloissa syntynyt taiteilija palaa Argentiinaan 66-vuotiaana esittämään yhden esityksen seuraavassa 28. heinäkuuta Vorterix-teatterissa. Tässä haastattelussa Perfil.com, Cray kertoo kiertueen yksityiskohdista, ihailustaan ​​Albert Collinsia kohtaan ja intohimoaan evankeliumiin.

Robert Cray Stevie Ray Vaughanilta

Josh Smith, uusi blueskitaristien sukupolvi

– On kulunut 20 vuotta siitä, kun tulit viimeksi Argentiinaan. Mitä muutit muusikkona näiden kahden vuosikymmenen aikana?
– Pohjimmiltaan olen edelleen sama, mutta on tunnustettava, että 20 vuotta on kulunut ja paljon tekniikkaa on sisällytetty. Minun tapauksessani en ole muuttunut paljoakaan, olen edelleen sama mies, joka rakastaa soittaa kitaraansa.

– Ensimmäinen kitaran sankarisi oli Albert Collins, jonka kanssa nauhoitit ”Showdownin”. Kuinka se vaikutti pelaamiseen?
– Albert Collins oli ensimmäinen kitaran sankarini, kun näin hänen esityksensä ensimmäistä kertaa, hän oli ikuisesti merkitty soittoni. Sitten minulla oli kunnia äänittää hänen kanssaan Alligatro Recordsille. Tuolloin meillä oli paras elossa oleva Bluesman, voimme nimetä monia, Albert King, T Bone Walker, esimerkiksi.

– Kerro minulle, kuinka lapsuutesi ja perheesi ympäristösi sujui. Kuinka päätit olla muusikko?
– Ei ollut aikomustani olla muusikko ja vähemmän omistautua musiikille. Lapsuuteni oli normaalin Georgian pojan ikä, isälläni oli monia Blues-albumeja Howlinw Wolf, Muddy Waters, jotka vähitellen merkitsivät musiikillista makua. Vaikka pidin paljon evankeliumin laulajista. Olin jo alkanut keskittyä opiskelemaan arkkitehtuuria, kunnes kitara ja blues merkitsivät kohtaloni.

-Olet äänittänyt Stevie Ray Vaughanin ja Eric Claptonin kanssa Live Ballads In Dallas. Kuinka muistat tuon kokemuksen?
– Eric Clapton ja Stevie ovat minulle suuria ystäviä ja vaikutteita, heidän kanssaan nauhoittaminen oli ainutlaatuinen kokemus. On aina tärkeää jakaa musiikkia ystävien ja hienojen muusikoiden kanssa. Stevie Ray oli valtava vauhti urallani ja auttoi bluesia paljon.

Robert Cray
Robert Cray, Eric Clapton

– Olet muusikko, joka värisee bluesin ja soulin välillä. Mitkä ovat molempien sukupuolten väliset kontaktipisteet?
-Musta musiikki liittyy täysin toisiinsa, sekä Bluesilla, Soulilla että Gospelillä on paljon yhteistä. Yhteyspisteenä on ilmaista tuntemasi ja kertoa tarinasi. Ihmiset, kuten Bobby Blue Bland ja Little Milton, avasivat kuvan ja sulautivat ne yhdeksi. Ja kun puhut sellaisista kavereista kuin Johnny Taylor, sinun on myös lisättävä evankeliumia siihen sekoitukseen.

– Yksi bluesin pääominaisuuksista on tarinoiden kertominen. Kun istut alas kirjoittamaan, mitkä ovat aiheita, joista haluat kertoa?
– Se on musiikkia, kerro tarinasi, ilmaise kokemuksiasi, asioita, joita tapahtuu jokapäiväisessä elämässä. Se on kirjaimellisesti mitä meidän on tehtävä, kerro tarinamme.

– Kitaraäänesi on hyvin tunnistettavissa. Hyvin harvat muusikot menestyvät. Albert King, Albert Collins tai BB King ovat tässä mielessä viitteitä. Kuinka kauan kesti sinun saavuttaa tämä ääni ja kuka inspiroi sinua?
-Sinun täytyy löytää oma äänesi, sellainen kuin olet. Se ei ole helppoa, mutta kun löydät sen, se on oma sisäinen äänesi, käännettynä kitaralla. Älä koske ja kuulosta muilta, sinun on löydettävä ääni.

-Oletko aina soittanut Fender-kitaroilla vai käytätkö muita merkkejä?
– Alusta alkaen tiesin, että Strat oli ääni ja oma ääneni. Tietysti nautin muiden kitaroiden soittamisesta, mutta Strat olen minä.

-Haluatko kerätä instrumentteja? Kuinka monta kitaraa sinulla on ja mikä on numero 1?
-Minulla on paljon kitaroita, liian monta mieleisekseen, mutta en ole kitarankerääjä. Minulla ei ole nro 1 kitaraa, koska pidän useiden äänistä, kiertueella minulla on aina useita kitaroita.

Robert Cray
Robert Cray, Keith Richards ja Chuck Berry

-Mitä varusteita käyt, kun lähdet kiertueelle?
– Tarvitsen aina ääneni, suosikkilaitteeni on Twin Reverb ja otan kitarani konsertteihini saavuttaakseni aina ääneni.

-Mitkä laulajat innoittivat sinua?
-Ihmiset kuten Archie Brownlee tai Mississippin viisi viittä sokeaa poikaa. Pidin myös siitä, että kuuntelin Sensations Nightingalesin Julius-poskia. Pidin kaikista niistä, joilla oli paljon voimaa. Tiedän, että he ovat minulle päinvastaisia, mutta rakastan silti heidän kuulemistaan. Toisaalta ihailen myös tapaa, jolla evankeliumin laulajat kertovat tarinoitaan.

-Millainen on ohjelma, joka vie sinut Argentiinaan ja Brasiliaan?
– Toistan kappaleita viimeiseltä albumiltani ja monilta klassikoiltani. Odotin kauan palatakseni Argentiinaan. BB King kertoi minulle kerran, että Argentiinan yleisö on hyvin erityinen, ja uskon sen.

paras sivusto