June 24, 2021

Viileiden syntymä

Erityinen Uusi Aamu

Vuonna 1955 Miles Davis Hän onnistui liittymään vertauskuvallisen Newport-festivaalin ruudukkoon ja esityksen vaikutuksesta hankki sopimuksen Columbian kanssa, joka on yksi historian suurimmista levy-yhtiöistä. Hän oli käsitellyt huumeriippuvuuttaan ja tarvitsi lisää tunnustusta työstään, myös taloudellisesti. Siitä hetkestä lähtien hän voitti paitsi yleisönsä, myös jazzkriitikoiden ja tietyn valkoisen yleisön suostumuksen, joka ei vielä kauan sitten nähnyt lajityyppiä kuin viihdettä.. Siitä lähtien hän aikoi hyväksyä sen jotain vakavaksi ja suureksi taidemuodoksi, aloittaen Milesin puhtaasta, tyylikkäästä ja hienostuneesta trumpetinsoittotavasta sekä luomalla genreihin uuden tyylin: modaalinen jazz. .

Oikea paikka, oikeaan aikaan

On vaikea kuvitella, kuinka päättäväinen Milesille hänen äänensä muotoilussa on soittanut Billy Eckstine, vain 18-vuotiailla, sekä kaksi jo yhdistettyä lukua, joista myöhemmin tulee legenda: Charlie Parker ja Dizzie Gillespie. Kahden vuoden kuluttua hän hyppäsi Parkerin omaan ryhmään modernin jazzin kurissa. Siitä lähtien hänen uransa ei lopu koskaan (paitsi vuosina 1975–1980, jolloin hän lopetti soittamisen) lyömästä jatkuvia hyppyjä ja ennakoimalla aina seuraavan jazz-vallankumouksen kulkua lähes 50 vuoden ajan. Muutti New Yorkiin vuonna 1944, hän liittyy arvostettuun Juilliard-koulu, jaszera-koulutuksen mekka. Päivällä hän opiskeli ja yöllä kuunteli aikakauden pappeja ja soitti myyttisen 52nd Streetin jazzklubeissa. Tuohon aikaan harppaus jazzin nykyaikaisuuteen oli väärä. Davis oli oikeassa paikassa ja ajassa. Se oli genren tulevaisuuden parhaiden paikkojen koti.

Dokumentti kattaa kaikki trumpetin musiikilliset vaiheet, vivahteikkaasti hänen tiheän persoonallisuutensa kanssa, joissa hänen riippuvuusongelmansa ilmenevät, lankea hahmo muusikoidensa kanssa ja hänen omistama mustasukkaisuutensa naisiin kohden väkivaltaa Frances Taylorin kanssa joka erosi varovaisesti ajoissa. Kaikki tämä kiehtovassa persoonallisuudessa, hänen taiteellisesta asemastaan ​​ja ainutlaatuisesta luovasta tyylistään, hienostuneisuudesta, jota jazzissa ei ole koskaan ennen nähty.

Coltrane-Aderley-Davis-Evans
John Coltrane, Cannoball Aderley, Miles Davis ja Bill Evans ”Kind of Blue” -tallennuksen aikana.

Dokumenttielämän suuri saavutus on näyttää chiaroscuro trumpetin elämässä ohjaajan suuren työn ansiosta Stanley Nelson, dokumenttielokuvantekijä, joka on erikoistunut afro-jälkeläisiin. Käsikirjoitus perustuu Miles, omaelämäkertaMiles Davis & Quincy Troupe (1989) ja tarjoaa suosittelut hänen kanssaan soittaneista jazz-legendoista: Wayne Shorter, Herbie Hancock, Jimmy Heath, Marcus Miller, Ron Carter, Jimmy Cobb, Lenny White ja Quincy Jones, muiden joukossa. Lisäksi esiintyvät entiset kumppanit, lapset, tuottajat ja jazzhistorioitsijat.

Viileän jazzin syntymä

Vuonna 1948 Davis järjesti yhdeksän muusikon ryhmän, jolla oli epätavallinen tuuli- ja sovitusosa Gil Evansilta. Tuo nonet soitti lyhyen aikaa ja äänitettiin vuonna 1949, mutta levy (The coolin syntymä) julkaistiin vasta vuonna 1957. Se oli maamerkki rennommalle musiikilliselle hoidolle ja sillä oli suuri vaikutus West Coastin viileään jazziin.

Vuonna 1949 Miles Davis matkusti Ranskaan. Ensimmäinen oleskelu ja harja Pariisin älymystön kanssa veivät hänet muualle, perustuen hänen jazzestetiikkansa hyväksyntään ja suhteeseen laulajaan Juliette Grecoon, johon hän rakastui. Paluu maahansa oli masentavaa ja erittäin vaikeaa, ja yksi hänen pahimmista uusiutumisistaan ​​huumeidenkäytössä johtui erityisesti oman lihansa rasismista ja taiteellisen tunnustamisen puutteesta. Tultuaan tuohon Newport-festivaaliin ja Columbia-sopimuksen taskussaan, hän lähetti itselleen uskomattoman sarjan 4 huippuluokan albumia (Workin ‘, Cookin’, Steamin ‘, Relaxin’) vapauttaakseen itsensä Prestigen kanssa tehdystä sopimuksesta. etiketti. , muutamassa äänitysistunnossa. Modaalista jazzia ennakoivan albumin Milestones (1958) jälkeen hän äänittää mestariteoksensa parhaalla koulutuksella: Kind of blue, jota kriitikot ja yleisö pitävät parhaana albumina jazzin historiassa. Tämä albumi muuttaa jazzin soittamisen käsitettä. Muutamasta ideasta, sarjaan sointuja, muusikot vapautuvat virtaamaan vapaasti eräänlaisen hallitun vapauden sisällä. Kyseisellä albumilla lisäksi valtava saksofonisti John Coltrane löytää äänensä ja jazzin sisällä alkaa näkyä toinen tyyli: hard-bop.

Pysyvä avantgarde

Davis heilahti uusien äänien etsinnän jatkuvan kysynnän, ryhmien uusien kykyjen valitsemisen nenän ja säveltämisideoidensa perusteella pelaamisen vapauden välillä, mutta henkilökohtaisen tulkinnan avulla. Niinpä hän oli osa uutta bebopia ja loi hienoa jazzia. Sitten hän tuki hardbopia ja edisti jazz-avantgardea, erityisesti sen modaalisessa aspektissa. Myöhemmin hän oli jazz-rockin fuusion edeltäjä ja joi 60-luvun lopun ja 70-luvun alkupuolen psykedeliassa, kun hän tuli kyseiseen kulttuuriin tapaamisesta suuren kitaristin Jimmy Hendrixin kanssa, jonka kanssa hänellä oli hedelmällinen yhteistyö, joka johti hänet pelaamaan legendaarisella Isle of Wight -festivaalilla.

Milesin tarina on vertaansa vailla jazzkulttuurissa. Se on yksinkertaisesti häikäisevä musiikillisessa avantgardissaan, jota ohjaa jatkuva epäjohdonmukaisuus. Viileiden syntymä kunnioittaa myyttisen trumpetisti taiteellista matkaa hänen monipuolisessa persoonallisuudessaan ja myös pimeissä osissaan.

Painettu painos

Seurasin tämän ja muiden uutisten kehitystä
La Nueva Mañanan painetussa painoksessa

Todos los viernes en tu kiosco ]


tällä verkkosivustolla