June 22, 2021

Villi maailma, kirjoittanut Cat Stevens, tai kuinka hyvästellä vanha rakkaus

Steven Demetre Georgioun – nuoren lontoolaisen, ruotsalaisen äidin ja kreikkalaisen isän – Cat Stevensin tekemän ohjelmiston pääosan selittämiseksi – ja ehkä ymmärtämiseksi – on palattava vuoteen 1969. Tuona vuonna täsmällisesti tuberkuloosin avain, joka kohtasi hänet kuolemaan ja joka käytännössä sitoi hänet sairaalan sänkyyn, ei vain muuttanut elämäntapaansa: pakotetun pohdinnan vaihe, jossa alkoi ilmestyä se hengellisempi tyyppi, joka vuosien varrella kääntyi Islam, heijastui myös musiikkiin. Siihen asti kaksikymmentä jotain Steven keräsi kiitosta – äänelle lähempänä popia, kuten hänen debyyttialbuminsa. Matthew ja poika– ja muutama kiertue, jotka tukevat Engelbert Humperdinckia tai Jimi Hendrixiä. Mutta lopullinen menestys tuli käsi kädessä hänen kääntymyksensä kanssa kansanmieliseen.

Paul Samwell-Smith, joka oli Yardbirdsin basisti uudena tuottajana, ja Alun Davies, eräänlainen akustisen kitaran kumppani, olivat tärkeässä asemassa tässä juurimuutoksessa. Hänen äänensä on niin tyypillinen, ja loput tekivät kirjeet, jotka nyt matkustivat erittelyjen, rangaistusten ja pelien välillä.

Niinpä heinäkuussa 1970, jo toipuneena, kissa Stevens alkoi nauhoittaa sitä, mikä monille on hänen pitkäsoitto kuuluisin: Tee TillermanilleSe välitön menestys pelasti “Isä ja Poika”, “Sad Lisa” tai “Villi maailma”. Viimeinkin 23. marraskuuta julkaistu albumi ei ollut pitkään menestyvä: muutamassa kuukaudessa se oli lisännyt puoli miljoonaa kappaletta ja neljä sen kappaletta – “Missä lapset soittavat?”, “Matkalla selville”, ” Tee Tillermanille “ja” Miles from Nowhere “- niitä käytettiin elokuvassa Harold ja Maude (1971).

Kuten suuren osan hienoista kappaleista, myös ne, jotka onnistuivat merkitsemään aikakauden, tarinoita takana ne ovat usein monia ja hämmentäviä. “Villi maailma” täyttää tietysti kaikki nämä ehdot: jopa kolme kuukautta ennen kuin Cat Stevens sisällytti sen – ei niin vakuuttuneeksi – Tee Tillermanille, pidettiin jo menestyksenä Jimmy Cliffin tulkinnassa, joka asensi sen kahdeksan eniten kuunnellun joukkoon Britannian listoilla. Stevens vastasi helposti tälle voitolle: hän valitsi hänet yksittäinen – yhdessä “Miles from Nowhere” kanssa – Yhdysvalloissa Billboardin yhdennentoista sija.

Kappale pyyhkäisi myös Ison-Britannian ja muut maat, missä se myös oli yksittäinen —Mutta tällä kertaa hänen seurassaan oli myös melankolinen ”Sad Lisa”.

häipyy yksi Cat Stevensin tärkeimmistä ja tunnustetuimmista kappaleista, nykyään Yusuf Islam, on kuitenkin edelleen kiistelty: nostalgisten sanojen sisältö, täynnä neuvoja ja hyviä toiveita naiselle – ole varovainen, joka on villi maailma, toivotan sinulle onnea, en koskaan halua nähdä sinua surullisena, muistan sinut aina tytönä – ehdottaa erilaisia ​​tulkintoja.

Ehkä vuosien ajan hyväksyttävin liittyy suhteen hajoamiseen: toisin sanoen rakastava jäähyväinen jollekulle, joka osasi olla suuri rakkaus. Tämä ensimmäinen versio perustuu ennen kaikkea aloitusjakeisiin: “Nyt kun olen menettänyt sinut / Sanot, että haluat aloittaa jotain uutta / Ja se rikkoo sydämeni, että jätät / Vauva, olen surussa.”

Ja sillä olisi selitys seurustelusta, jonka Cat Stevensillä oli tuolloin näyttelijän ja mallin Patti D’Arbanvillen kanssa, väitetyn inspiroivan museon laulun “Lady D’Arbanville” lisäksi (Mona Bone Jakon, 1970). New Yorker, jolla oli kahden vuoden suhde laulaja-lauluntekijän kanssa, avioitui Don Johnsonin kanssa 1980-luvulla.

On niitä, jotka puolestaan ​​väittävät, että kirje viittaa arkaan suhteeseen, joka yhdistää isän ja tyttären: sillä hetkellä, kun nuori nainen päättää lähteä pesästä, poistua talosta ja kaveri täyttää hänet neuvoja, Hän itkee, mutta ymmärtää myös pelin.

Cat Stevens, kysyi tarkalleen kappaleesta Chris Isaak Hour Vuonna 2009 hän selitti aikomuksensa, purkamalla ehkä romanttisimman teorian: ”Yritin tehdä elämään liittyvää kappaletta. Olin pisteessä, jossa kaikki alkoi tapahtua ja olin juuri tulossa maailmaan. Minulla oli urani ja olin hyvin tietoinen siitä, että tein sen tällä kertaa hyvin, koska se oli hetki. Laulu ei puhunut kenestäkään erityisesti, vaikka jotkut julkaisivat jotain muuta. Enimmäkseen se puhui minusta. Siinä kerrotaan, miten menetetään yhteys kotiin ja todellisuuteen … etenkin kodin menettämiseen ”.

Päällä Mojo-lehti, saman vuoden kesäkuussa, hän harjoitti vastauksen: “Se oli yksi niistä sointusekvensseistä, jotka ovat hyvin yleisiä espanjalaisessa musiikissa. Käänsin sen ympäri ja keksin sen teeman, joka liittyy lähtöön, lähdön suruun ja sen takana olevan ennakointiin. “

Laulaja-lauluntekijä siinä mielessä täsmentää, että sitä ei suunniteltu rakkauslauluksi, vaan se keskittyi suruun jättää rakastettu paikka. Yleisön ja varmasti yhden romanttisimman yleisön itsemääräämisoikeus viittaa kuitenkin edelleen siihen suuntaan: Sanotaan, että “villi maailma” toimii käytännössä synonyyminä katkaisulle, rakastavalle jäähyväiselle. Erittäin herkkä.

Villiä maailmaa pidetään myös tässä vaiheessa ikuisena, ehkä Yusufin tunnetuimpana tuotantona. Ehkä siksi kappaleessa, jonka Jimmy Cliff kantaesitti jo ennen itse Cat Stevensiä, on yhtä paljon versioita, jotka ylittävät monipuolisimmat tyylit.

Monet ovat taiteilijoita, jotka ovat osallistuneet tähän tehtävään: brittiläinen Barry Ryanin pop; instrumentaaliversio The Venturesin puolesta; Herra Bigin kova; myös Maxi Priestin reggae; ranskalaisen ohjaajan Frank Pourcelin klassisempi sävykansi; Claude François’n ranskalainen kopiointi ja jopa José Felicianon espanjalainen kitara vain muutamia mainitakseni.

Lisäksi “Wild world” oli osa sarjan ensimmäistä kautta Nahat, viimeisessä kohtauksessa, kun Sidin komentama ensimmäisen sukupolven näyttelijä – loukkaantunut Cassien menettämisen jälkeen – pelaa häntä. Tässä arvostetaan juuri tätä tulkintaa: se on melkein kuin hyvästi.

sivu