August 1, 2021

Led Zeppelinin ‘Stairway to Heaven’: mistä sanoitukset todella liittyvät ja miksi sen kirjoittaja hylkää sen | Kulttuuri

Led Zeppelin: Vasemmalta oikealle, Jimmy Page (kitara), Robert Plant (ääni), John Bonham (rummut) ja John Paul Jones (basso).

On edelleen ihmisiä, jotka eivät ole kuunnelleet Portaat taivaaseen, pidetään kaikkien aikojen eniten lähetettyinä kappaleina ja myydyin rock-musiikkipisteet. YouTubessa on sarja videoita, joissa ihmiset (enimmäkseen nuoret) kuvaavat itseään kuuntelemalla klassista Led Zeppelinia ensimmäistä kertaa. Ensimmäinen kerta! Nämä videot ovat hypnoottisia. Esimerkiksi tytön, jolla on pitkät vaaleat hiukset ja joka kutsuu itseään hulluksi blondiksi. Kappaleen soidessa hän ei lopeta päänsä liikuttamista, hän avaa selkeät silmänsä voimakkaissa osissa ja tulvaa kappaleen kahdeksan minuuttia: “Wonder”, “I love that voice”, “I love it”, ” Mitä energiaa ”,“ Voi luoja, mikä kitarasoolo ”… Moraali: laulu liikkuu edelleen puoli vuosisataa myöhemmin. Koska puhumme teoksesta, joka alkoi äänittää vuonna 1970 ja joka palaa säännöllisesti nykypäivään joko plagiointisyytösten vuoksi, koska syntyy toinen teoria sen merkityksestä, koska yksi päähenkilöistä puhuu siitä tai koska yksinkertaisesti, on ilo kuulla se.

Viime vuoden lopulla Robert Plant (West Bromwich, Englanti, 71 vuotta vanha), Led Zeppelin -laulaja ja sanoitusten kirjoittaja, heitti kannun jäävettä niille, jotka yrittävät pitää rock-fetissit puhtaina. Kirjoittaja kielsi tunnetuimman teoksensa, sanat Portaat taivaaseen. Se oli haastattelussa kuuluttajan setä Joe Bensonin kanssa Ultimate Classic Rock Nights. Ensin hän käytti ironiaa: ”Se on erittäin hyvä kappale. Rakenne on erinomainen. Se on yksi niistä musiikillisista hetkistä, joka voi pysyä itsestään ilman, että kenenkään tarvitsee laulaa sitä. Itse asiassa voisin nyt onnistua uudelleen ilman, että kukaan laulaisi sitä. Olen varma”. Anteeksianto? Puhuitko a Portaat taivaaseen instrumentaali? Se oli iskun johdanto. ”Mitä sanoituksiin tulee, en nyt tunne olevani identifioitu siihen. En aio kirjoittaa juuri tämän abstraktin kirjeen kaltaista nyt. Jopa äänekkäästi en ole vakuuttunut ”, hän lisäsi.

Muistetaan, että Plant on viime vuosikymmeninä ollut tulenkestävin puhuttaessa Led Zeppelinistä. Jos ryhmä on ollut poissa niin kauan (lyhytaikaisilla esiintymisillä), se johtuu laulajan sitoutumisesta, joka on kestänyt painostusta kaikilta rintamilta: fanit, johtajat, levy-yhtiöt ja hänen elävät entiset kumppaninsa (rumpali John Bonham kuoli vuonna 1980 32-vuotiaana 1980): Jimmy Page (Heston, Englanti, 76) ja John Paul Jones (Sidcup, Englanti, 74), jotka palaisivat mielellään. Voitteko kuvitella Led Zeppelin -juhlakiertueen? Laske sen tuottama rahamäärä. Mutta Plant keskittyy mieluummin houkuttelevaan soolouraan, joka tuo hänelle enemmän iloa ja ylistäviä arvosteluja.

Saatanalliset, yksinkertaistetut teoriat ja muut selitykset

Mennään hölynpölyyn: mistä Plant puhuu, mistä siinä kirjeessä sanotaan, että “on nainen, joka on varma, että kaikki kimaltelee vain kultaa; ja ostat portaikon taivaaseen; ja kun hän saavuttaa sinne, hän tietää, että jos kaikki kaupat suljetaan yhdellä sanalla, hän voi saada mitä hän on etsinyt ”. Plant ei ollut koskaan tarkkana todellisesta merkityksestä. Hän puhui abstraktiosta, siitä, että kuuntelija teki oman johtopäätöksensä. Epämääräisyys. Kyllä, hän sanoi kirjoittaneensa sen nopeasti, että se oli inspiraation aivohalvaus. ”Jostain syystä olin vihainen, otin kynän ja aloin kirjoittaa. Sanat alkoivat tulla ulos ”, hän vakuutti. Oliko hänellä paha tuulella? Kuinka ärsytys vaikuttaa viestiin? Sanoitukset ilmeisesti puhuvat kyynisestä naisesta, joka saa kaiken mitä haluaa. Tarkoittaako Plant, että hän kirjoitti jostakin erityisesti, jolle hänellä on kaunaa, joten huono rypäle? Liian yksinkertainen lukeminen.

Paljon hauskempaa on saatanallinen teoria, joka on hyvin levinnyt faneille ja asiantuntijoille. Tiedät: Jimmy Page oli okkultistisen Aleister Crowleyn seuraaja, hän jopa osti kartanonsa. Ryhmää koskevassa elämäkerrassa Kun jättiläiset kävivät maata, Mick Wall (kääntänyt espanjaksi vuonna 2019 Alianza Editorial), puhuu Kenneth Anger, Crowleyn opetuslapsi ja Pagein ystävä. “Portaikko… on kaikkein kappale Luciferian [sic] ryhmän. Jokaiselle, joka tietää okkultismista, “sielumme korkeammat varjot” ja “lähtemistä huutava henkeni” viittaavat haluun palata kadonneeseen maailmaan “.

Jimmy Page kaksikaulaisella kitaralla, jolla hän esitti Stairway to Heaven. Taustalla Robert Plant. Robert Knight -arkisto / Redferns

Haastattelussa englantilaiselle lehdelle Q, Plant sanoi: “Kaikki se saatanallinen aine on roskaa.” Hän jopa pani käytäntöön sen teorian, joka sanoo, että jos soitat kappaleen taaksepäin (miten muuten teet sen, sillä), sillä on saatanallinen viesti. “Tässä on suloinen saatanani”, he vakuuttavat, että se kuullaan. Typerää kamaa? Kyllä, tietysti, mutta vuonna 2004, skeptikkojen V-maailmankongressissa, englantilainen psykologi Christopher French soitti nauhoituksia ja 400 osallistujaa tuli vakuuttuneena noista pimeistä viesteistä. Tuossa haastattelussa Q, Plant vakuutti tekevänsä testin ja laittaneen kappaleen taaksepäin. “Ja ei ole mitään, kaikki on paskaa”, hän sanoi.

Ok: emme vieläkään tiedä mistä hän puhuu Portaat taivaaseen. Tässä tulee toinen hypoteesi. Chris Salewicz paljastaa sen vuonna Jimmy Page. Lopullinen elämäkerta (käännetty espanjaksi vuonna 2019 Cúpula): ”Kyse on materialismista, niistä, jotka uskovat, että omaisuus voi johtaa meidät pelastukseen. Kaikki esiintyvät naisessa, joka uskoo, että kaikki kimaltelee vain kultaa ja että se auttaa häntä ostamaan portaikon taivaaseen. Utelias teoria tämä tietäen, että kirjoittajat, Led Zeppelin, elivät ylellisyyksien ja kohtuuttomien ylenmäärien elämää.

Lisää polttopuuta. Vuonna 2012 Led Zeppelin sai Kennedy Center Honors -palkinnon, joka on Yhdysvaltain korkein taiteilijapalkinto. Tuolloin maan presidentti Barack Obama osallistuu Washingtonissa pidettyyn suureen seremoniaan, joka pitää ylistävän puheen ryhmää kohtaan. Siellä on kolme elävää jäsentä, Page, Plant ja Jones. Ennen kuin aloitamme, toimittaja kysyy Sivulta Portaat taivaaseen. Väitöskirjassaan kitaristi paljastaa keksineensä Plantin myöhemmin toteuttaman pääidean: ”Hän kertoi minulle [Plant] Se tuntui tukkeutuneen, joten minulla oli idea: kuvittele, että kävelet pimeään tunneliin ja että etäisyydessä on valo, josta näet uloskäynnin. Pimeys tarkoittaa tyhjää tunnetta ja valo edustaa elämää. Heti kun ehdotin hänelle ajatusta, hän kirjoitti kappaleen. Ihmiset ajattelevat, että se on tumma kirje, mutta ei. Robert metaforasi sen ja teki siitä monimutkaisen, mutta sillä on itse asiassa yksinkertainen tarkoitus: toivon etsiminen. Kadonneen elämän löytäminen. Se tarkoittaa portaikko taivaaseen ”. Sääli, että Plant ei ole vahvistanut tätä versiota.

Huomaamaton alkaa

Portaat taivaaseen nauhoitettiin joulukuussa 1970 ja esitettiin ensimmäisen kerran Belfastissa, Pohjois-Irlannissa, 5. maaliskuuta 1971, kahdeksan kuukautta ennen levyn julkaisua, johon se sisältyi. (Led Zeppelin IV, Marraskuu 1971). Yleisö ei tiennyt kappaletta, ja nuo lähes kymmenen minuutin rokkuliturgian reaktiot saivat ”haalean” reaktion, kuten Page on myöhemmin tunnistanut.

Sitä ei julkaistu nimellä yksittäinen, mutta se oli ainoa kirjain, joka tulostettiin levyn kansioon, jossa ryhmän nimeä tai otsikkoa ei esiintynyt. “Hän ansaitsi sen”, Page sanoi Plantin tekstin julkaisemisesta. Epäilemättä nämä eeppiset kahdeksan minuuttia ja kolme sekuntia johtivat albumin myyntiin, joka on listattu kaikkien aikojen kymmenenneksi myydyimmäksi albumiksi, toimitettuna 37 miljoonaa kappaletta. Randy Kalifornian perilliset ovat myös syyttäneet plagiointia Härkä, hänen ryhmänsä Spirit, laulu vuodelta 1968. Valitus, joka johti yhtyeen jäsenet istumaan tuomarin eteen vuonna 2016, joka katsoi, ettei kopiota ollut. Vain kaksi viikkoa sitten Kalifornian tuomioistuin vahvisti plagioinnin puuttumisen. Nämä kiistat parantavat hänen legendaansa.

Ihmiset sanovat niin Portaat taivaaseen se on tuottanut 500 miljoonaa euroa tekijänoikeuksia. Tarina ja vaikutus liian suuri omaksumaan, että kirje kertoo tarinan kapriisista naisesta …

virallinen verkkosivusto