August 2, 2021

Nat King Cole, Kuninkaan paluu

Sinatra ihaili häntä avoimesti ja tunnusti avoimesti varastaneensa hänen sovittajansa. Molempien tekemät äänitykset ‘crooners ‘ Capitol-levyille ne edustavat suurta osaa amerikkalaisen suosikkikappaleen kulta-ajan parhaista. Hän lauloi espanjaksi vastustamattomalla viehätyksellä ja oli pianisti keinu upea. Teokset pianotrioineen – sekä kitara, kontrabasso ja rummut – kuuluvat 1940-luvun jazzin parhaimpiin.

Keuhkosyöpä, jota tänään vietetään tarkasti maailmanpäivänä, lopetti elämänsä ennenaikaisesti, vain 45-vuotiaana vuonna 1965. Silti hänellä oli aikaa jättää meille viisikymmentä levyä ja joitain kappaleita –Luontopoika, Mona Lisa, RAKKAUS, unohtumaton, Reitti 66… – jonka lopullista versiota kukaan ei voi koskaan kiistää. Nyt kun Gregory Porter on juuri julkaissut albumin, joka on omistettu täysin epäjumalalleen, annamme joitain suosituksia taustalla soittamisen aikana Kadulla, jolla asut.

Disko

Nat “King” Cole & Me, kirjoittanut Gregory Porter

Porter kantaa harteillaan raskasta vastuuta olla nykypäivän jazzin virallinen laulaja, yleisön ja kriitikoiden kannalla. Tavallaan tämä albumi laulettiin (pun-tarkoitus), jos otamme huomioon, että koska hänen debyyttinsä Porter näyttää noudattavan tiukasti kaksinkertaista rituaalia, kun toimittaja lähestyy häntä: aina valokuvaamalla itsensä ylivoimaisella hurrikaanikestävällä hatullaan ja julistaen ikuisen velkansa ja rakkautta Colelle. Kansissa Porter pitää Keskiyön jälkeen, vinyyli, jota jazzfanit kuuntelevat polvillaan, upea levy tuhat kertaa toistettavaksi ilman uupumisen riskiä. Muilta osin lahjakkaan opiskelijan kunnianosoitus ei tietenkään ole hänen paras teoksensa, mutta siinä on kuitenkin mielenkiintoisia lukuja, jotka älykkäästi välttävät matkimista harjoittelun tapauksessa. RAKKAUS.

Elokuva

Haluavat rakastaa, de Wong Kar-wai

Hän äänitti vain kolme albumia espanjaksi, mutta ne ovat joitain noista kappaleista –Ahdistus, nuo vihreät silmät… – ensimmäinen, joka tulee mieleen, kun harvat ihmiset kuulevat Nat King Cole -nimen. Bolerot, jotka olivat tuolloin menestys ja palasivat majesteettisiksi 40 vuotta myöhemmin elokuvateattereissa, kertovat ainutlaatuisen teoksen, modernin klassikon ja parhaan Wong Kar-wai -elokuvan kauneuden. Hongkongissa kuusikymmentäluvun alussa asetettu melodraama, joka on puhdas visuaalinen ja äänellinen runous. Hieno ja alkuperäinen koreografia väreistä, pukuista ja eleistä, jotka sopivat täydellisesti Colen baritoniääniin. Eleganssi isoilla kirjaimilla.

Kirja

Unohtumaton ääni, de Daniel Mark Epstein

Muutama vuosi sitten Global Rhythm -julkaisukeskus julkaisi kattavan elämäkerran, joka kattaa hyvän ja suloisen miehen ammatillisen ja henkilökohtaisen elämän, jolla ei ollut helppoa, vaikka hän oli jo menestynyt. Hän oli ensimmäinen musta mies, jolla oli oma televisio-ohjelma (kuten Sinatra, Groucho Marx tai Johnny Cash), mutta myös ensimmäinen, joka kärsi häirinnästä ja uhkauksista (he jopa myrkyttivät koiransa) siitä, että hänellä oli rohkeutta ostaa uimalla varustettu talo uima-allas Los Angelesin yksinoikeudella asuinalueella. Hän ei myöskään voinut majoittua parhaissa hotelleissa, kun hänellä oli konsertteja Las Vegasissa, eikä voinut olla pahoinpidelty eteläkierroksella. Rotukysymyksessä hän ei hiljentynyt, mutta ei myöskään mennyt yhteenottoon Miles Davisin tapaan. Dokumentti on helpommin saatavilla tänään Pelkää pimeyttä (saatavilla Netflixissä), haastatteluilla perheen ja kollegoiden kanssa. Hänen vaimonsa kannusti häntä lähtemään pianosta ja keskittymään laulurooliinsa. Silti hän istui ajoittain näppäimistöllä ja jatkoi kiehtovaa tapaa kuin alussa.

https://m.youtube.com/watch?v=daSlF744KRY

Viini Ben Sidranin kanssa

Central Café (Plaza del Ángel, 10)

Nat King Cole syntyi Nathaniel Adams Coles Montgomeryssä, Alabamassa, mutta hänen koulutuksensa lapsuudesta tapahtui Chicagossa. Joten Chicagon pianistista Chicagon pianistiksi, koska ensi viikosta hän soittaa useita päiviä Café Centralissa Madridissa Olen Sidran. Mahdollisuus yhdistää hyvä punaviini osaan Iberian kinkku muutaman metrin päässä veteraanista, joka on työskennellyt sellaisten kykyjen kanssa kuin Van Morrison tai Rickie Lee Jones.

Lue lisää täältä