August 2, 2021

Onko sinun todella oltava musta toimiakseen mustana?

Uutiset tulivat surina, kuten niin monet. Näyttelijä oli hyvin pahoillaan siitä, että hän uskalsi kuvata (hienoa) laulaja Nina Simonea elämäkerrassa, joka julkaistiin vuonna 2016. Miksi hän oli pahoillaan? Oliko hän tehnyt sen väärin? Ei: hän oli pahoillaan, koska hän, näyttelijä, ei ollut musta. Tai ei tarpeeksi musta, totuuden kertomiseksi.

Yllättävämpää oli, kun katsoin ylös ja näin kuka näyttelijä oli: Zoe Saldana. Mikä ei ole aivan puhdasta arjalaista vaan pikemminkin ruskeaverikkö. “Afro-Latin”, he määrittelevät sen. Mutta, oi, se “latinalainen” osa, se ei ole afro afro, se on epäpuhdas, ei ansaitse Nina, joka oli myös mustien oikeuksien puolustaja. Zoen yläpuolella karakterisoitiin se muuttui mustemmaksi, nenä muutettiin: kauhu.

“Minun olisi pitänyt tehdä kaikki voitavani saadaksesi mustan näyttelijän näyttämään poikkeuksellisen täydellistä mustaa naista”, huono Saldaña pyysi anteeksi haastattelussa.

Zoe Saldaña, vuonna 2013. Eikö hän ole tarpeeksi musta soittaakseen Nina Simonea?

Sen pitäisi tietysti, ja ohimennen säädämme esityksen lopusta. Esitys vaatii täsmälleen itsensä asettamista toisen tilalle ja että piirteet ilmoitetaan, muut jätetään pois. Olisiko musta näyttelijä elänyt maailmassa, jossa Simone asui? Olisiko sinulla samanlainen perhe? Koulutus, paino, makuja jäätelöä? Mahdollista henkilöllisyyttä ei ole. Ja jos saan, ei edes toivottavaa.

Lyhyessä tekstissä otsikolla Tiukkaa tieteessäJorge Luis Borges puhuu niin täydellisen imperiumin kartasta, että “se oli imperiumin kokoinen ja osui täsmällisesti sen kanssa”.

He kuvittelevat, mihin se on tarkoitettu: ei mitään.


Nina Simone. Suuri laulaja ja taistelija rasismia vastaan. / AP

Hahmon ymmärtäminen, heidän kamppailujensa ymmärtäminen, heidän puolensa ottaminen – kyllä, voit olla jonkun muun kuin itsesi vieressä! – on jotain, joka tehdään sydämellä ja älyllä, ei geeneillä. Ja se on vaikuttanut tehokkaasti teatteriin. Kenen muun tulisi edustaa Notre Damen kouraa? Oliko väärin, että Benjamín Vicuña soitti Eva Perónia?

Rasismi on yksi suurimmista asioista aina ja puhumattakaan tänä vuonna, jolloin orjien ja jopa Christopher Columbuksen patsaat putoavat, koska se on avannut tien alkuperäiskansojen teurastamiseen. Mutta ongelma on syvempi: Saldañan maassa mustat menevät vankilaan enemmän, he ovat köyhempiä ja heillä on enemmän COVID-kuolemia kuin valkoisilla. Jakelu värin, sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen ja koon mukaan vain jättää meidät kaikki yksin, haavoittuvammiksi.

Katso myös

Koronaviruksen karanteeni: Nina Simonen helmi ilahduttamaan

Katso myös

Kapina patsaita vastaan "rasistinen": muistomerkit, jotka historia purki

PK

TÄMÄN HUOMAUTUKSEN NÄKÖKOHDAT

.

Katso täältä