August 1, 2021

MUSIIKKI // TOUKOKUU 1968. Ovet ja “toisen” kapinan herääminen rockissa

William Blaken olettamukselle “käsityksen ovien avaamisesta” ja ajan psykedeeliseen sävyyn Jim Morrisonin johtama ryhmä lisää ja edistää seuraajiensa keskuudessa järjestelmien vastaista kapinaa ja innovatiivista poliisin vastaista henkeä, joka on paremmin sopusoinnussa miljoonien kärsineiden nuorten todellisuus, paitsi Vietnamin sota, myös militarisoidulle poliisivaltiolle tyypilliset yksilönvapauksien ja sosiaalisen valvonnan rajoitukset, joihin rauha vastauksena, niin edistetty ja naiivisti idealisoitu, oli enemmän kuin riittämätön systeemistä väkivaltaa vastaan ​​erityisesti nuorille, jotka tulivat muuttamaan vakiintunutta järjestystä.

McCarthyite-vaino oli myös armoton sisätiloissa asetetun tyrannian todellisen vastustamisen kaikissa muodoissa. Imperialismi vetoaa ryöstöön ja sodaan ulkopolitiikkana ja “erehtymättömänä” reseptinä taloudelliseen uudelleenaktivointiin kapitalistisen kriisin aikoina, mutta he eivät laskeneet vietnamilaisten sankarilliseen vastustukseen, joka aiheuttaisi lukemattomia uhreja jenkien armeijassa ( koostuu pääasiassa nuorista). , köyhät ja mustat) eikä nuorison kapinaan herättäessä, joka ei vain vaatinut sodan loppua, vaan myös kulutus- ja konservatiivisen kulttuurin asettamien ketjujen vapauttamista.

Nixonin hallituksen taiteen ja kulttuurin sensuuri oli säälimätön, samoin kuin vasemmiston ja kaikkien taiteilijoiden vaino, joka ilmaisi kritiikin amerikkalaisesta unelmasta tai uhkasi työssä status quon voimaa; Kaikki tämä tulkittiin Pohjois-Amerikan perinteisten arvojen muutokseksi, ja sitä luonnehdittiin petokseksi johtuen sen ideologisesta läheisyydestä “likainen punainen kangas” ja kommunistinen uhka luokan etuoikeuksia vastaan.

Tässä yhteydessä Morrison joutui alkoholismiin ja liioitteluihin, joita sama ala, jota hän kritisoi, pistivät puhtaana menestyksenä hämmentyneelle ja ristiriitaiselle rocktähdelle, vaikkakaan ei lainkaan oppivainen ja kovin kapinallinen. Hän ei koskaan lopettanut runouden ja musiikin säveltämistä syvältä sisältä aivan kuten kirottu kirjailija, jota hän niin ihaili, oli tehnyt.

https://www.youtube.com/watch?v=9b2WZVVDK5g

“Waiting for the sun” on albumi, joka täydentää musiikillista kokeilua, jossa rock yhdistetään klassisiin ja progressiivisiin elementteihin, erittäin hyvillä sovituksilla, erityisesti Manzanekin Rhodes-näppäimistöltä ja hänen klassisen harjoittelunsa suurella panoksella, sekä pari osumaa kuten “Hei, rakastan sinua” pitääkseen tuottajat rauhallisena; Lisää sisälsi myös sanoituksia, kuten “Tuntematon sotilas”, jossa karismaattinen laulaja ampuu:

«” Aamiaiset, joissa luetaan uutisia / Television ruokkimat lapset / Syntymätön elävä, elävä kuollut / Luoti osuu rungon pintaan / Ja kaikki on ohi / Tuntemattoman sotilaan puolesta / Kaikki on ohi … “»

Hänen provosoiva asenne ansaitsi bändille useita oikeudellisia ongelmia, kuten saman vuoden lokakuussa pidetyssä Chicagon kappaleessa (samaan aikaan samassa kaupungissa käydyn demokraattisen vuosikongressin ankarien tukahduttamisten kanssa ja vaatien sodan loppua), joissa nuoret eivät enää hyväksy autoritarismia ja etenivät yhtyeen aiheuttaman adrenaliinin kanssa poliisin vastakkainasetteluun; eikä mikään ollut sama. Lippikselle meneminen lavalle muusikoiden hallitsemiseksi ja tukahduttamiseksi ei olisi enää kävelyä kuten pacifististen heimojen kohdalla. Vallan väkivaltaan vastattiin liberaalien ihanteiden kanssa, mutta puristetuilla nyrkillä ja hampailla.

Muutama vuosi myöhemmin, riippuvuuksista nauttinut Morrison vetäytyy täyttämään unelmansa kirjoittaa kirjojen kehtoon, jota hän ihaili ja halusi kehittää niin paljon, kaukana teollisuudesta, joka syö häntä.

Hän kuoli Pariisissa (kylpyammeessa. Oletettavasti yliannostuksesta. Taitoja ei ollut), vain 27 vuotta. Kirottu rock-runoilija, joka merkitsi 68-vuotista sukupolvea ja aloitti erittäin mielenkiintoisen keskustelun amerikkalaisessa nuoruudessa ja myös Ranskassa niistä vastakkainasettelevimmista menetelmistä, joilla kapina tässä genressä alkoi ilmetä väkivallan edessä voimasta, jota hän ei koskaan harkitse, eikä koskaan anna periksi ihanteille, jotka eivät taistele häntä vastaan.

sivuston