August 2, 2021

Chileläinen jazz vie Chet Bakerin pulssin

13. toukokuuta 1988 kuoli Chet Baker, yksi jazzin tunnuksista, joka vahvisti uransa 1950-luvulta.

Trumpetin virtuoosuudesta ja laulamisesta tunnettu Baker, valkoisena, pääsi tiensä afrikkalaisamerikkalaisten hallitsemaan universumiin ja oli siinä merkittävä.

Erikoisportaalin Discogs mukaan muusikon on julkaistu ajan myötä yli 500 julkaisua (mukaan lukien albumit, kokoelmat ja sinkut), joista Bill Evansin, Ron Carterin ja René Thomasin kanssa pidetyt istunnot erottuvat muutamasta.

Tuona 13. toukokuuta trumpetisti kuoli pudotessaan hotellihuoneesta, jossa hän yöpyi, Amsterdamissa. Tuossa paikassa he asettivat hänen kunniakseen muistolevyn.

31 vuotta hänen lähdönsä jälkeen Cultossa puhuimme joidenkin chileläisten jazz-äänien kanssa Chet Bakerille.

Christian Gálvez yhdessä muusikon Ron Carterin kanssa, joka äänitti sekä hänen että Chet Bakerin kanssa. Kuva: Christian Gálvezin Facebook.

-Baker on yksi etuoikeutetuista valkoisista muusikoista, joka onnistui tuomaan jazzin aivan erityiseen paikkaan teknisesti ja emotionaalisesti. Ajattele, että Chet Baker yhdessä Bill Evansin ja joidenkin muiden valkoisten muusikkojen kanssa onnistui pääsemään tuohon ympäristöön rikkomalla ideologiset ja poliittiset aidat ja tekemällä heidän taiteellisesta ilmaisustaan ​​sosiaalisen libertaristisen ilmauksen.

– Kuinka näet Bakerin?

– Luulen, että hän on yksi 1900-luvun suurista trumpetisteista ja yksi maailman jazzin suurista vaikutteista. Rakastan joitain melko myöhäisiä äänitteitä, jotka ovat hänen viimeisimpiä äänitteitä. ”Syksyn lehdistä” on vain instrumentaaliversio, jonka mukana ovat muusikot, jotka merkitsivät avangardin 70-luvulta lähtien: Steve Gadd rummuissa; Bob James pianolla; Ron Carter, jonka kanssa äänitin viimeiselle albumilleni ja jolla on jazz-äänitteiden levy, kontrabassoilla; ja Paul Desmond alttosaksessa.

-Mitä voit sanoa hänen lauluäänestyksestään?

-Laulajana hän on poikkeuksellinen: hänellä on suloinen ääni, hyvin vireessä. Ja koska hän oli myös instrumentalisti, hänellä oli kaikki tiedot asteikoista, käännöksistä ja kromatikoista. Joten kun hän lauloi ja sooloi äänellä, se oli kuin trumpetin tai kokeneemman solistin kuuntelu. Chet Baker sovelsi kaiken musiikillisen tietonsa aina improvisaatioonsa. Hän oli loistava improvisaattori.

Jaime Atenas kongressissa: Kuva: Grupo Congreson Facebook.

-Ensinnäkin se on pohjimmiltaan viileä ääni. Miles kieltäytyi olemasta niin yksinkertainen. Sen lisäksi pidän todella hänen rauhallisuudestaan ​​soittaa soolojaan ja ilmeisesti hänen suuresta selkeydestään soittaa melodioita ja sooloja, kaikki hyvin rauhallisesti. Hän on trumpetin balladin kuningas. Kaunis ääni, liikkuva.

-Charlie Parker, joka oli hänen musiikillinen kummisetä, sanoi Chet Bakerin lyriikan uhkaavan ylittää Milesin. Kuten näet?

– Tietenkin mielestäni oikea sana on: lyriikka. Luulen, että Parker oli oikeassa siinä, mutta Milesin varjostaminen ei ollut mahdollista. Jälkimmäisen luovuus ja kyky toteutuksessa menivät omalla tavallaan. Vaikka on selvää, että viileä johti Milesin tutkimaan tiloissa, siis hänen menestyksensä Eräänlainen sininen. Mutta Chet Baker hyödynsi hyvin tyylin yksinkertaisuutta, jolla ei enää ollut bebopin harmonista monimutkaisuutta

-Mikä on suosikki Chet Baker -albumi?

-Minulla ei ole suosikki-albumia, mutta pidän todella siitä, kun hän soittaa ja laulaa, hänen äänensä on jatkoa hänen trumpetillaan. Runsaat sanamuodot huolimatta siitä, että ei ole suuri laulaja. ¿Chet Baker merkkejä? Kyllä, luulen, että näin se menee, pidän heidän 50-luvun levyistään.

Laulaja Geraldine Thenoux. Kuva: Geraldine Thenoux’s Facebook.

-Hänen tyyli on pehmeä ja voimakas samanaikaisesti. Tarkka. Tunne jokainen nuotti ikään kuin se olisi viimeinen. Havaitset hänen tapansa tarttua elämään hänen musiikkinsa ansiosta.

-Miten kuvailisit hänen laulutapaansa?

-Makea, yksinkertainen ja selkeä. Ehkä se ei ollut Ella Fitzgerald, mutta hänen esityksensä oli aito ja luonnollinen. Tunsin, mitä hän lauloi.

-Ja mikä on suosikkisi Chet Baker -albumi?

Laulaa, koska se on albumi, joka kannustaa häntä jatkamaan laulamista trumpetin ulkopuolella. Pidän todella siitä, kuinka hän sekoittaa molemmat asiat siihen.

Marlon Romero pianolla. Kuva: Concepción-sanomalehti.

-Missä Bakerin vaikutus on?

-Hänellä on erittäin suuri merkitys varsin määrätietoiselle jazz-tyylille, joka on viileä jazz, hänen viljelemänsä tyyli, joten se on tärkeää romanttiselle ja niin sanotulle hiljaiselle jazzille. Hän oli itseoppinut ja kaikille muusikoille on tärkeää tuntea Chet Bakerin työ.

-Miten voimme arvioida sen syntymistä pääasiassa afroamerikkalaisessa ympäristössä?

-Hän viljelsi paljon valkoisempaa jazzia, niin sanotusti läpinäkyvämpää. Se on sen virran arvo, joka on puhtaampi, harmonisempi. Se oli Milesin (Davis) vastakohta, vaikka he soittivat yhdessä, se oli vastakohta sille, mitä bebop on, kovien nuottien kanssa mustat olivat puhdasta energiaa. Ja tämä valkoinen poika ilmestyi ja useita muita – se on koko trendi, joka syntyi 50-luvulla – mutta tämä oli ehkä tuon tyylin tärkein luonne.

-Minkä tulkinnan hänestä pidät?

-Sillä on useita hienoja tulkintoja. Suurin asia on se, että hän lauloi täsmälleen samalla kuin soitti trumpettia: hän teki samat nuotit ja tapa kohdata musiikkia oli sama, samalla romanttisuudella, joten on erittäin mukavaa, että niin syvä muusikko on kehittynyt … se oli vaisto, jonka hänellä oli. Hyvillä levyillä on paljon. Pidän sellaisesta, jossa hän laulaa ja soittaa trumpettia Laulaa (1954), joka on kaunis balladi; Y Hän oli liian hyvä minulle (1974), missä hän on Paul Desmondin, Steve Gaddin kanssa … se on hienoa 70-luvulta lähtien, joka on kulta-aika.

Ota selvää täältä