August 2, 2021

Likainen Harry täyttää 50 vuotta – Fuzzy Skunk

Harvat kohtaukset määrittelevät hahmon paremmin. Likainen Harry lopettaa hot dogin syömisen estääkseen ryöstön, jolla on tappava tehokkuus. Pureskele jatkaessasi kohdistamista haavoittuneeseen mustaan ​​ryöstöön maahan. ”Tiedän mitä ajattelet. Olenko ampunut viisi tai kuusi luotia? Totuus on, että minäkin olen menettänyt kaiken tämän sotkun kanssa.
Mutta kun otetaan huomioon, että käytän .44 Magnumia, joka on maailman paras revolveri, joka kykenee puhaltamaan aivosi, eikö sinun pitäisi olla onnea? Eikö olekin totta? ».

Video.

Luuletko, että sinun pitäisi tuntea onnekas?


Viisikymmentä vuotta sitten kukaan ei voinut ennakoida, että Harry Callahanista tulisi lopulta pop-ikoni T-paidoissa. Clint Eastwoodin reaktionaalisen ja macho-kuvan eniten leimautunut hahmo aiheutti aikanaan poikkeuksellisen kiistan. Julkaistu 23. joulukuuta 1971 Yhdysvalloissa (se saapui Espanjaan toukokuussa 1972),
elokuva raivostutti liberaaleja sektoreita, jotka syyttivät häntä taantumuksellisuudesta aikana, jolloin maassa oli täynnä kansalaisoikeuksien vaatimuksia. Sen suosittu menestys oli valtava, sitä hyödynnettiin useissa jatko-osissa ja lukemattomissa jäljitelmissä valovuosien päässä alkuperäisen kirkkaudesta.

Ohjaaja Don Siegel ja Clint Eastwood olivat tehneet yhteistyötä länsimaiden kanssa, joista viimeisin, The Seducer, oli kuuluisa kaupallinen epäonnistuminen. ‘Likainen Harry’ olisi
ensimmäinen erittäin väkivaltaisten trillereiden sarjassa, pääosassa poliiseja vakuuttuneina siitä, että loppu oikeuttaa keinot. Harry Callahan metsästää sadistisen tappajan, Skorpionin (Andy Robinson), joka levittää kauhua San Franciscon kaduille ja saa inspiraation todellisesta Zodiac Killeristä. Byrokratiasta unohdettu, muutaman sanan miehen kannattaja, Harry kohtasi kaupungin pormestarin, esimiehensä ja tuomarit, jotka syyttävät häntä pidätetyn perustuslaillisten oikeuksien rikkomisesta väkivaltaisilla menetelmillä. Mutta lopulta hän on ainoa, joka voi kaataa hullun ihmisen armottomassa metsästyksessä.

Siegel tarkkailee fasistista psykologiaa samasta epäselvästä näkökulmasta kuin ‘Kehovarastojen hyökkäys’. Jotkut näkivät elokuvassa metaforan senaattori McCarthyn “noidanmetsästä” ja toiset vertauksen kommunistisesta uhasta. Sankari on niin pystyssä ja pystyssä, että hän tuntee lain yläpuolella palauttaakseen järjestyksen ja oikeudenmukaisuuden.
Oli joitain, jotka näkivät Dirty Harryssä valppaanan, joka ilmentää fasistista fantasiaa ja kiitti häntä siitä, että hän oli individualisti, joka taistelussa vakaumuksistaan ​​seisoi järjestelmää vastaan.

“Dirty Harry” on jättänyt paljon kriitikoita pikkuhousuihinsa “, toteaa Enrique Urbizu.
«Se on kerronta-ihme, kellomekanismi, joka rajoittuu täydellisyyteen. Isku liberaalille ja hipiselle Amerikalle feminismin kolmannen aallon keskellä. Bilbaon johtaja muistaa, että Don Siegel aloitti Raoul Walshin toimittajana ja että hän kuuluu “ehdokkaiden linjaan”: Parrish, Mulligan, Aldrich … “Harry Callahan on nartun poika, jolla on merkki, mutta hän on narttu. Hänen jälkeensä tulisivat Charles Bronson, Chuck Norris ja niin monet muut. Jos haluat tietää Yhdysvaltojen historiasta 70- ja 80-luvuilla, sinun täytyy nähdä nämä trillerit.

Clint Eastwood, ohjaaja Don Siegel ja psykopaattia Skorpionia näyttelevä näyttelijä Andy Robinson.

Eastwood kielsi aina, että elokuva anteeksipyytäisi fasismia. “Se esittää vain turhautuneeseen tilanteeseen upotetun poliisin, mutta ei siksi, että se on väkivallan tai oikeuden ylistämistä lain ulkopuolella”, hän sanoi. «Siinä käsitellään tiettyä tapausta, joka vaatii erityistä ratkaisua. Harry on pohjimmiltaan positiivinen hahmo, joka taistelee oikealla puolella. On parempi ajatella, että yleisö samastuu häneen kuin tehdä se Skorpionin kanssa, eikö? Harryn asia on se, että hän vihaa byrokratiaa ja on vakuuttunut siitä, että laki joskus epäonnistuu.
Jos se tarkoittaa olevan fasisti, niin se onkin.

Ikonin hahmo Eastwoodin uralla
oli jonkin aikaa Frank Sinatran kasvot, että hän näki elokuvallisen joutsenlaulunsa paperilla.
Paul Newman hylkäsi sen vedoten poliittisiin epäilyihin. Siegelin ja Eastwoodin saapuessa toiminta muutti Manhattanilta San Franciscoon, rakastamattomaan Unforgiven-ohjaajan kaupunkiin. Kuvaaminen tapahtui paikan päällä suhteellisen pienellä budjetilla ja ilman viivytyksiä. Ohjaaja ja päähenkilö sopivat näyttävänsä arvoituksellisen ja surullisen sankarin, joka on menettänyt vaimonsa rattijuopumuksen takia. Yksinäinen, jolla on hyökkääjä konna, joka näyttää karvas hippi.

«Likainen Harry on jättänyt monet kriitikot pikkuhousuihinsa. Se on kerronta-ihme, kellomekanismi, joka rajoittuu täydellisyyteen »

“Se voi olla moraalisesti kyseenalainen, mutta siinä on säilytetty ohjaustyyli, joka merkitsi etsivä genre”

Valokuvaus
Bruce Surtees ja ääniraita
Lalo Schifrin myötävaikuttanut elokuvan etuihin, jotka liittyivät Vietnamin ja Watergaten pahoinpidellyn maan henkeen. Eastwood vaati temppujen ampumista, kuten hyppäämistä sillalta liikkuvan bussin katolle. Näyttelijä ja ohjaaja keskustelivat lopusta, jossa Harry ‘teloitti’ Skorpionin ja heitti merkkinsä inhottavasti: Eastwood väitti, ettei hän pelannut häviäjiä tai häviäjiä; Siegel vastasi, että ele tarkoitti sitä, että hän hylkäsi järjestelmän byrokratian.

“Dirty Harry” kantaesitettiin samassa kuussa, kun Richard Nixon ilmoitti tarjouksestaan ​​uudelleenvalinnaksi presidentiksi. Eastwood, vakaa republikaanien puolustaja, lakkasi olemasta Sergio Leonen spagettilänsimaiden “Mies ilman nimeä” ja hänestä tuli nopea lainvalvontaviranomainen neljässä jatkeessa, joissa hänen lauseensa – “tee päiväni” – ovat jo täynnä ironiaa:
“Vahva Harry” (1973), “Toteuttaja Harry” (1976), “Äkillinen vaikutus” (1983) ja “Musta lista” (1988). “Pidän parempana” Harjoittajasta Harrystä “ja Don Siegelistä” Suuresta huijauksesta “, sanoo ohjaaja Koldo Serra, joka käytti ’70 binladensin’ esikäsittelyssä ‘Dirty Harry’ -musiikkia viitteenä.
“Se voi olla moraalisesti kyseenalainen, mutta siinä on säilytetty ohjaustyyli, joka merkitsi etsivälajia.”

Video.

Ote Dirty Harrystä.


.

Kaiva tämä