August 2, 2021

Tanssi Ella Fitzgeraldin äänellä

Lähes 25 vuotta hänen kuolemastaan Ella Fitzgerald, “Laulun ensimmäinen nainen”, kertoo tänään samalla dokumenttielokuvan elämästään: Vain yksi niistä asioista; julkaisematon live-albumi: Kadonnut Berliinin nauhatja uusi kokoelma Ellan yhteistyöstä pianistien kanssa: Täydelliset pianosoitot. Kuuluisassa Ed Sullivan -esityksessä Duke Ellingtonin rinnalla on saatavana jopa uusia vanhoja sinkkuja 60-luvulta (sormet ristissä heidän kuuluisan ja ainoan yhteistyönsä kanssa Sammy Davisin kanssa, joka julkaistaan ​​pian, myös TV-ohjelmasta Jr., moitteeton improvisaatio duetti, joka keskinkertaisella laadulla näkyy YouTubessa).

IG: ssä olevan erittäin aktiivisen tilin lisäksi ensimmäinen laulu, joka on liitetty viralliseen verkkosivustoonsa www.ellafitzgerald.com, ja jopa Barbie-nukke kunnianosoituksessaan, kaikki osoittavat, että Fitzgeraldin, swing-diivan, perintö, johon sisältyy nyt myös kauppaa, nauttii samasta huolesta, kaupallisesta visiosta ja mieshenkilöiden hallinnasta kuten Frank Sinatra ja Bob Dylan, vaatetuslinjoillaan tai viskibrändeillä.

Saatavilla osoitteessa ellafitzgeraldmovie.com, osoitteessa Vain yksi niistä asioista, dokumentti hänen elämästään Ohjaus Leslie Woodhead, mukana ovat taiteilijat, kuten Tony Bennett, Jamie Cullum, Johnny Mathis, Smokey Robinson ja viulisti Itzhak Perlman. Jos on epäilystäkään siitä, että Ella on yksi 1900-luvun väistämättömimmistä esiintyjistä, ehkä paras todiste on, että dokumentin johtaa suurelta osin Norma Miller, ammattitanssija ja Ellan 100-vuotias kiertuekumppani. Jos jazz on viime vuosisadan ääniraita, se on myös se ääniraita, joka leimasi, kuten vinyylilevyn sivut, amerikkalaisen elämän jaksot: mustan kulttuurin elpyminen Harlemissa, suuri masennus, uusi sopimus, keinu, sodanjälkeinen aika. Jazzhistorian luvut sekoitetaan Yhdysvaltojen kanssa, kunnes ne ovat tunnistamattomia sosiaalisten ja kulttuuristen prosessien välillä. Dokumenttijäljet, jotka ovat kaarellisia, rodullisia, poliittisia ja yksilöllisiä, Ellan alusta Chick Webb -orkesterin kanssa, joka on yksi 30-luvun bändejä. Ellan ja Webbin (jotka mitasivat vajaa metriä epämuodostumien takia) kuvat ovat kuin armollisen jättiläisen kuvat hänen työkenkissä ja yksinkertaisissa mekoissa onnellisen lapsen kanssa.

Fitzgerald, kuten Sinatra, Bennett tai Perry Como, ja koko sukupolvi crooners Italialaiset amerikkalaiset (etenkin miehet) esittivät musiikin evoluution seuraavan vaiheen: suurten bändien maineesta ensimmäisiin, heidän orkestereitaan tärkeämpiin idoleihin. Todiste tästä, kuten elokuvassa selitetään, on kappale “A Tistek A Tasket”, lasten laulu, jonka Ella keksii uudestaan ​​tavalla muuttaakseen sen jazzstandardiksi ja jonka ansiosta hänestä tuli kansallinen tähti. Dokumentin mukaan laulun päähenkilön etsimä “keltainen kori” on kuin Dorothyn rubiinipunaiset kengät: Ozin maaginen maailma, joka avasi oven tuleville laulajille, kuten Lena Horne, Sarah Vaughan tai Dinah Washington.

Nainen, musta ja köyhä

Aikana, jolloin naislaulajien roolina oli laulaa, istua ja olla hiljaa, Hän jatkoi oman orkesterinsa johtamista, jossa ilmenevät kaikki hänen ilmaisunsa ominaisuudet: huumori, moitteeton ääni, ihmiskunta. Ella ei kuitenkaan sopinut tuon ajan lumoaviin ja seksikkäisiin suosionormeihin: Hän oli nainen, hän oli musta, hän oli pullea. Hän painoi 100 kiloa ja lehdistö kutsui häntä “pullea chanteuse” (pullea laulaja). Hän lauloi, liikkui, hikoili. Hänen konserttiensa toinen kappale nähdään hikoilevana. “Tiedän, että en ole hohdokas tyttö”, Ella sanoo, “ja minun ei ole helppoa nousta seisomaan joukon ihmisten edessä. Aikaisemmin se häiritsi minua paljon, mutta nyt olen ymmärtänyt, että Jumala antoi minulle tämän kyvyn käyttää, joten seison vain siellä ja laulan. ”Mikä ei kenties ollut lumoavaa, se ylitti sen liian magneettisesti.

Mutta myös Hän oli yksi harvoista artisteista pre-bebop-sukupolvesta, joka omaksui kyseisen liikkeen, vallankumouksellisin ja häiritsevin jazzissa.. Kun Dizzy Gillespien todistus elokuvasta kerääntyy, “Voin vain sanoa yhden asian Ella: wow !!!”. “Koskaan, kukaan – julistaa laulaja Laura Mvula – ei sooloinut äänellä, kuten paras trumpetisti tai saksofonisti: Hän improvisoi inhimillisesti mahdottomalla tavalla.” Bebopin harmoninen sanasto sai alkunsa Ellan ylimääräisestä lauluimprovisaatiosta ja Ella puolestaan ​​auttoi levittämään tätä liikettä.

Ella Fitzgerald ja Louis Armstrong.

Dokumentti lisää myös elävää materiaalia hänen aikanaan tulkitsemalla Cole Porterin tai George Gerwshinin kaltaisten kirjoittajien Great American Songbook -tapahtumaa ja hänen maailmanlaajuista tunnustamisvaihettaan Verve-etiketin kanssa, mikä oli yksi swing-diivan suurimmista reinkarnaatioista: Hän pitää maailman suuresta balladeerista.

Kiitos Ella Fitzgeraldin yhteistyöstä tuottaja Norman Granzin kanssa Verve-levy-yhtiöltä, joka teki hänestä maailmanlaajuisen supertähden, Ella saapui Berliiniin vuonna 1960. Tästä live-esityksestä tuli yksi historian voimakkaimmista albumeista kaikkien musiikkilajien mukaan: Ella Berliinissä: Mack veitsi. Levyn otsikon antavassa kappaleessa Ella unohtaa sanoitukset ja improvisoi uudet, upeat ja itsetietoiset sanoitukset, joita hän ei muista. Kirjassa “Kuinka korkea kuu” innovaatiot mahdottomalla skaalalla, jossa hän lainaa melodioiden fragmentteja vähintään kymmenestä eri kappaleesta. Jos sanotaan, että postmoderni estetiikka, siis tästä vuosisadasta lähtien, alkoi pastöseilla tai tyylisekoituksilla viime vuosisadan arkkitehtuurissa, samaa voitaisiin soveltaa ja selittää tässä albumissa. Lainaukset, silmäniskut, kunnianosoitukset, intertekstuaalit, joita Ella esitti ilman teoreettista kehystä, laulamalla balladeja, jazzia, bluesia, standardeja, lasten kappaleita ja elokuvia samassa kappaleessa: neroarkkitehtuuri.

Kaksi vuotta myöhemmin, vhän unohti Berliinin näyttelyn suosion takia. Ohjelman nauhoitus löytyi vasta nyt. Täysin säilyneet nauhat löydettiin Granzin kotoa. Ella: Kadonnut Berliinin nauhat, on paitsi moitteeton ääni, myös ohjelmisto, joka on täysin erilainen kuin toinen albumi. “Merci beaucoupin” ja “dankeschönin” välillä, jonka kanssa hän tervehtii, Ella aloittaa taivaallisen, kappaleella “Heaven, I’m in Heaven” kappaleelta “Cheek To cheek”, joka on toinen kuuluisa kappale, joka kutsuu sinua tanssimaan cheek -cheap . Hän palaa yhteen nuoruutensa hiteistä kappaleella “Mr. Paganini ”, ja sisältää mahtavan version” Cry Me A River ”-kappaleesta, kappaleen, jossa hän kertoo entiselle rakastajalleen” Itkeä kaikki mitä haluat / voit itkeä koko joen, jos haluat / koska olen jo itki /… enkä aio enää itkeä ”. Loppuun mennessä Big Joe Turnerin ”Wee Baby Blues” näyttää ennakoivan vuosikymmenen aikaisemmin Robert Plantin ”Vauva, vauva, vauva” Led Zeppelinin kanssa ”Misty Mountain Hop” -elokuvassa.

Kokoelma Täydelliset pianosoitotpuolestaan ​​ilman mitään uutta, kerää kaikki Ella Fitzgeraldin yhteistyöt pianistien kanssa, nauhoitettu Decca-, Verve- ja Pablo Records -levyille. Se ei sisällä mitään uutta, mutta älykäs valikoima pelastaa hänen ensimmäisen albuminsa, Ella Sings Gershwinin, soolopianolta ja ääneltä sekä duettoilta, joissa on vähintään Oscar Peterson.

Kuten toinen Fitzgerald, Francis Scott, sanoi kirjoitusvihjeissään: “Kirjoittajan tulisi kirjoittaa sukupolvensa nuorille, seuraavan kriitikoille ja kaikille tulevaisuuden opettajille.” Ella Fitzgerald valaisee maailmaa ikuisesti.

Jazz-naiset

Lukuun ottamatta suuria jazzin ja kuivia nimiä (Ella, Sarah, Billie, Nina …), naishahmoilla oli aina paljon vähemmän lehdistöä kuin miehillä. Todiste siitä, kuinka vähän tiedetään ja nautitaan Lilian Hardinista, Melba Listonista tai Alice Coltranen psykedeelisistä tutkimuksista, joita juhlitaan niin Paul Wellerin, Flying Lotuksen tai Spiritualizedin albumeilla.

Niin Artemiksen ehdotus on merkittävä, superryhmä naisia joka julkaisi juuri debyyttialbuminsa Blue Note Recordsilla. Mutta se ei ole heidän ainoa kiinnostuksensa, vaan poikkeuksellisista taiteilijoista: pianistista ja musiikkijohtaja Renee Rosnesista, klarinetisti Anat Cohenista, saksofonistista Melissa Aldanasta, trumpetisti Ingrid Jensenistä, basistista Noriko Ueda, rumpalista Allison Milleristä ja suuresta laulajasta Cécile McLorin Salvantista. “Kansainväliseksi” voitaisiin kutsua tätä jazzerasarjaa Chilestä, Yhdysvalloista, Japanista, Kanadasta, Ranskasta, Chilestä ja Israelista.

Omien sävellystensä avulla myös Stevie Wonderin versiot “Jos se on taikaa” ja hard-bop-klassikko ”The Sidewinder” erottuvat sinfonisessa tulkinnassa, joka on täynnä vivahteita. Joka tapauksessa jokainen albumi, joka sisältää jopa puolet mittauksesta McLorin Salvantin ääntä, on ehdoton välttämättömyys (täydellinen taiteilija: on suositeltavaa nähdä YouTubessa animaatiot, jotka hän teki Ella Fitzgeraldin uudelle albumille The Lost Berlin Tapes).

Kuten Artemis-debyytti, myös vuodesta 2020 on laulajan levysato (amerikkalainen ja Itävallassa) Dena Derose. Oodi tielle Se koostuu Henry Mancinin kappaleista ja jazzstandardeista, jotka on ristissä Miles Davisin nykyaikaisempien teosten kanssa. Häntä seuraa saksofonisti Houston Person.

Kuten otsikosta käy ilmi, se on albumi kuin kävely tien päällä: aurinkoinen, alkuperäisillä kappaleilla, jotka eivät kunnioita suuramerikkalaista, ja hänen hymyilevän äänensä ja pianotyylinsä muotoilun kanssa. Pistä vain pääsi ulos niin paljon musiikkia olevasta ikkunasta ja nauti Oodi tielle kuin pehmeä tuulahdus.

Vähemmän suorassa kuuntelussa, mutta samalla paljon utelias, poikkeuksellinen ja nykyaikainen, löytyy saksofonisti Ingrid Laubrockin ja pianisti Kris Davisin duettialbumi, Verikuu. Raja kunkin alkuperäisen sävellyksen kirjallisen osan ja improvisaation välillä on sellainen, että kuten sivusto allboutjazz.com tarkasteli ja antoi sille arvosanan 4,5 / 5, “niiden välinen yksimielisyys syntyy ilmeisen hillitsemästä vuorovaikutuksesta tällä tavalla että se ylläpitää kuuntelijan arvauksia sekä siitä, mitä on havaittu, että siitä, mikä on spontaania. Ja jopa se, mikä tulee myöhemmin ”.

Lähempänä radikaalia jazzia, kuten Cecil Taylor tai Anthony Braxton, se on muodostumassa yhdeksi vuoden suurimmista albumeista.

Katso myös

Katso myös

100 vuotta kiusaa Charlie Parkeria

TÄMÄN HUOMAUTUKSEN NÄKÖKOHDAT

.

hänen uusin bloginsa