August 2, 2021

Vicente Garrido, säveltäjä pinnalla

Joka kesäkuu 22, Vicente Garrido hänellä oli sama guayabera juhliessaan syntymäpäiväänsä. Hänen kollegansa, myös kuuluisa säveltäjä, oli antanut sen tehdä Kuubassa. César Portillo de la Luz (DeliriumKanssasi etäisyydessä).

Olin liikuttunut siitä, että Vicente liikuttui kaikesta; esimerkiksi kertominen minulle prostituoiduista, jotka äärettömällä hellyydellä auttoivat häntä … vain siksi, että hän voisi syödä. Tämä, kun tuolloin nuori muusikko ansaitsi 15 pesoa päivässä pelatessaan kello 10 yöllä 6 aamulla niin pienen aristokraattisen prosapian kuin syntiset kabareessa Sata kukkaa. He olivat vastuussa kaiken “taikansa” käyttämisestä saadakseen asiakkaansa pyytämään pojalta tätä tai toista kappaletta, vinkkejä välissä, jonka he valmistivat perunalle.

Siitä, mitä tapahtui noina öinä, kaikki päättyi johonkin “ohimennen”. Lukuun ottamatta tämän meksikolaisen säveltäjän ja hänen kappaleidensa muistoa, jotka tietyille laiskille ihmisille ovat jotain muutakin kuin vain ylevää. Jotkut ovat päteviä ja olleet ympäri maailmaa. Ja muista, jotka ovat parempia kuin parhaimmat, tiedämme vain hyvin vähän. Mutta siellä he ovat ja ne kelluvat kauneuden meressä, eikä koskaan tiedä milloin ja mihin vuorovesi vie heidät.

Niistä kuuluisista aiheista, jotka kulkevat sillan yli aikakaudelta toiselle, tunnetuin on epäilemättä Älä puhu minulle (Älä kerro minulle enemmän / mitä on tapahtunut / ennen kuin tapasimme / tiedän, että sinulla on ollut onnellisia tunteja … / edes olematta kanssani ”). Se on vuoden 1952 kappale, jonka kuubalainen hahmo, joka asui kuolemaansa asti Meksikossa, nauhoitti ensimmäisen kerran… Lumipallo.

Sitten he tekivät saman Kolme ässää, Pedro Infante, Nat King Cole o Taisteli Gatica, joka teki siitä tunnetuksi maanosan. Muina aikoina Jose jose, Facundo Cabral tai Nelson Ned tekivät upeita versioita … vuonna 1991 se on albumin kappale 1 Romansseja Luis Miguel, tuottaja Armando Manzanero (“Sain hänet nimettömäksi … ja Luis Miguel sai hänet köyhyydestä”, sanoi Chilen Gatica). Nykyään sen tuovat heidän ohjelmistoihinsa Paté de Fuá -ryhmä, italialainen laulaja Filippa Giordano, Lontoon kuninkaallinen Pilharmonic Orchestra ja useat miljoonat rakastuneita sieluja.

Uteliaisuudet. Hullu Valdés laulaa Älä puhu minulle Garridon kanssa pianolla

Hän synnytti muita erittäin laulettuja kappaleita: Kolme ongelmaa (jonka kanssa hän debytoi ammattisäveltäjänä), Viikko ilman sinua, Vaikka tulisit vihaamaan minua, Kaikki ja ei mitään (“Kaikki … mitä minulla on elämässäni / kätketty arkuus / illuusio elämästäni”) ja tietysti Unohdat minut hänen ylitsepääsemättömän totuutensa kanssa (“Ei ole jatkuvaa hoitoa / hyväilyn makua / kaikkia pieniä asioita / joita eletään päivittäin …”). Tulkkien luettelo kirjoitetaan lyhyesti: jokaisen aikakauden tärkeimmät taiteilijat.

Vicente Garrido laulaa pianolla “Unohdat minut” … “Jatkuva hoito puuttuu”, sanoitukset sanotaan viisaasti.

Garrido oli ennen kaikkea runoilija. 11-vuotiaana hänen isänsä oli jo käskenyt hänen muokata pientä kirjaa jakeineen, jonka hän lausui verisenä lapsena ennen isänsä älyllisiä ystäviä, kuten kirjailija Federico Gamboa (kirjan kirjoittaja). Joulupukki), muusikko Julián Carrillo (äänen luoja 13) tai Jesús Galindo y Villa (Meksikon historian akatemian presidentti). Tai teini-ikäisenä Carlos Pellicerin edessä, joka kirjoitti hänelle muistiinpanoon: “… Olen hiljaa, täynnä kyyneliä, kun kuulin sanovan nuo runot, joissa puhtaimman tunteen lisäksi jo huomautetaan kauneudesta runollisen ilmaisun… ”.

“Verinen poika” julistaa runojaan 11-vuotiaana

Halusin olla pianistina XEW ja ainoa mahdollisuus, jonka hän löysi veneelle ja debyytti, oli 20-vuotiaana, vuonna 1944, nimeltään kvartetin jäsen. Rytmin eksentriat, koostuu Raúl Moralesista, Raúl Zapatasta ja toisesta debyytistä nimeltä Gaspar Henaine, josta tulee vuosien varrella erittäin suosittu koomikko Capulina.

Kun hän debytoi ‘Los eccentricos del rytmillä. Vasemmalle vasemmalle, joka myöhemmin olisi “Capulina”

Hän löysi matkan varrella miten laittaa musiikkia runoonsa … kuunteleminen José Saber Marroquín ja erityisesti Mario Ruiz Armengol, oli osoittanut hänelle tien mennä … tavallaan joustamaan sointuja, koska hän tunnusti prologissa, että teki kunnian kirjoittaa tälle toimittajalle kirjassa “Unelmien katu”, jossa hän sanoi äärettömän nöyryyden teossa. : “… ne meistä, jotka yritimme kerran jäljitellä sitä, emme enää pysty saavuttamaan sitä.”

Loput hänen pitkästä ja hedelmällisestä elämästään oli omistettu yksinomaan kirjottamiseen hienoimmilla säikeillä … valkoisilla partaillaan, hienoin kappalein.

Ehkä hän oli hieman hajamielinen silloin, kun hän vastasi Meksikon kirjailijoiden ja säveltäjien yhteiskunnan suhdetoiminnasta vuosina 1969–1972 … ja 80-luvulla hän liittyi myös sen hallitukseen.

Tai kun hän harjoitteli liiketoimintaa kolmessa aikakauslehdessä. Hän soitti Casablancan Rickiä… hän oli isojen taiteilijoiden isäntä Terraza Chantilly (Xola ja Insurgentes), ‘1900’ (Uudistus ja Nizza) ja Karuselli, Guadalajaran kaupungista.

Kolmesta paikasta, jolla hänellä oli aina tarinoita kerrottavanaan … esimerkiksi, että vuoden 1900 seikkailua seurasi Irma Carlón kumppaneina ja kumppaneina – hänen paras tulkkinsa … joka laulaa edelleen kappaleitaan samalla tavalla kuin hän sävelsi – kuuluisa Chava Flores, joka harjoittaa vanhaa kauppaa ennen säveltämistä Pichicuás, Leski kissa O Cheton kaste, oli changarron laskuri.

Irma Carlón, hänen paras tulkkinsa … laulaa tässä videossa “Todo y nada” – jonka Luis Miguel ottaisi uudelleen 90-luvulla

Hänen baari … Reforman ja Nizzan ‘1900’. Siinä on se kulma

Vicente Garridoa arvostettiin kunnioituksella ja ihailulla “modernin boleron” isyydestä 1950-luvun puolivälissä … mutta hän ei todellakaan ollut ainoa. Ilman kenenkään sopimista kenenkään kanssa, muodostui ”tunne” -bändi … jolla vanha bolero muutti rakennettaan, melodiansa, harmoniansa, sanojensa huolta ja ennen kaikkea hidasta ja sujuvaa tulkintaa.

He liikkuivat jo Meksikossa … Roberto Cantoral (Anna minulle tänä iltana), Álvaro Carrillo (Jatkan matkaa), Luis Demetrio (Jos Jumala vie henkeni) tai Miguel Pous (Rakastan sinua)… Ja Manzanero (Olemmeko pari) ja Arturo Castro (Itku sisällä).

Kuubasta Portillo de la Luz (Delirium), José Antonio Méndez (Jos ymmärtäisit minua), Marta Valdés (Sanat), Frank Domínguez (Sait minut), René Touzet (Ajattelin). Tai Argentiinassa Expósito-veljekset (Pysy kaukana minusta) ja Mario Clavel (haluaisin olla) ja Chico Novarro (Luota minuun).

Eräänä päivänä Garrido kertoi minulle … ”Ei mitään! Teen kappaleita. Se, että he soittavat heitä boleron tai cha-chan rytmissä, se on jotain muuta ”. Ikään kuin se olisi enemmän tai vähemmän selvää.

Hänen pianonsa oli epätavallinen herkku … hänen sanoitustensa intiimi valtavuus. Ne, jotka tunnetaan, ovat jo tunnettuja … mutta sinun on pelastettava, kun varaat siihen aikaa (se on elämän tehtävä) runo-kehtolaulu Unen rannalla… tuo elämän tasapaino, joka syntyy Tuuli ja 50 vuoden kokemuksensa kunniaksi hän kirjoitti jalokiven vuonna 1994: Veden salaisuudet. Ja tietenkin Yhteensattuma (‘Luulen … kuinka helppoa olisi voinut olla … olla löytämättä meitä … ja asioista, jotka olivat välttämättömiä … olla vierelläsi’) ja Oppitunti (‘Kaunein oppitunti / jonka elämä antoi minulle / oli luottaa… / rakkauden ihmeisiin’).

Ja lopuksi ehkä kaikkien aikojen paras ja tärkein… kaikkina aikoina: Paradoksi (“… Olin onnellisempi / tietämättä / mikä onnellisuus voi olla … / sitten minulla ei ollut mitään … menetettävää”). Hänen olisi pitänyt mennä vankilaan kirjoittaessaan sen: hän oli tappamassa rakkaan ystävän tuon kappaleen takia … taidemaalari Marcos Huerta, jolla oli sydänkohtaus johdanto-osan puolivälissä.

Paradoksi Carmina Cannavinon kanssa. Piano on Garridolta, ehkä … hänen parhaasta kappaleestaan

Vicente rakasti syvästi Lucitaa … vain hän olisi voinut kirjoittaa sen Paikallasi. Hän seurasi häntä viimeiseen henkäykseen asti. Muistan, että vuonna 1999 Garrido oli hyvin vakava… hänellä oli keuhkopöhö Pueblassa … ja ensimmäinen yleinen harjoittelu kuolemastaan. Osana sitä Lucita kirjoitti: “Rakkaat, ota käteni ja ota minut mukaasi.” Neljä vuotta myöhemmin, niin se tapahtui. Garrido kuoli elokuussa 2003 ja hän, kuten laulu, seurasi häntä kuusi kuukautta myöhemmin.

Rocker Johnny Laboriel, Garridon palvoja. Tässä videossa hän laulaa tekijän kanssa pianolla Paikallasi

Viime vuosina… Óscar Chávez, Elena Burke, Argelia Fragoso (musiikillisesti ohjannut maestro Alejandro Corona) ja viimeinen, Cannavino, ovat levyttäneet hänet. Niissä hän navigoi pianollaan. Sinulla on oltava heidät ja tuntea ne.

Myös valoisilla ja iloisilla viime vuosina … hän omistautui organisoimaan työnsä ja muistonsa tyttärensä Concepciónin herkästä kädestä. Sieltä kirja tuli Sävelet ja kimeerit joka keräsi kaikki hänen työnsä ja taiteellisen historiansa.

Yli 10 toimituksestamme meidät melkein pakenivat kaiken ja viehättävän vanhan miehen tyylikkään kepin kanssa. Diplomaattisimmilla tai selkeimmillä tavoilla he kertoivat meille: “se ei myy” … “se on aihe, josta kukaan ei välitä” … “olemme varmoja, että he löytävät jonkun toisen, joka tietää, mitä tämä teksti kannattaa ja julkaisee sen heille. Hyvää iltapäivää. Että he menevät hyvin ”.

Kun hän kosketti jakkaraa, ensimmäinen asia oli runoilijan alasti vitsi … ja kaksi naurua. Vicente piti minulle luennon “ei luovuttamisesta”. Lopulta elämä sai hänet aina nousemaan, kaatumaan ja aloittamaan alusta. Useita kenkäpohjia myöhemmin löysimme Monterreystä, joka tiesi ‘mitä tämä oli arvoinen’. Ja tuo mukava Yucarregio, Alfonso Castillo, toimitti kirjan meille. Se on tänään aarre.

Kirja, jonka 10 kustantajaa hylkäsi: “se ei myy”. Tänään on aarre

Lyhyesti sanottuna hän oli melko hahmo. Kävelimme hitaasti Sep’s de Tamaulipas ja Michoacán. Hän istui hitaasti … hiljaisella pienellä äänellään pyysi valtavaa vasikanrintaa … ja nieli sen itse! Puristit lehmän, paskiainen! Kun oli aika kuunnella musiikkia, et puhunut. Mutta kuten kaikki suurta elämää eläneet, hän oli keskustelun päällikkö … josta hän piti ilman musiikkia: ”Nukke, voisitko tehdä minulle sitä valtavaa palvelusta, että laitat levyn, johon sinulla on puolen tunnin hiljaisuus ? ” Kun yhtä hänen kappaleistaan ​​soitettiin radiossa, hän sanoi: Kuule, monet ihmiset eivät tiedä siitä, mutta se oli Elvis-hitti … ‘Elvicenteltä!’ Vaikka hänen ”ilkikuriset toivon silmänsä” loistivat… tämän ”vihan miehen ilman kaunaa”, kuten laulu, jonka Caíto ja Enrique Ortiz kirjoittivat hänelle.

Anteeksi etukäteen ensimmäinen henkilö. Tänään käytän kuubalaista guayaberaa joka 22. kesäkuuta. Vicente oli sanonut, että se oli minulle, ja Lucita saneli sen testamentissaan. Oli jäljellä joitain muita asioita, kuten navigoitava lippu, joka puhuu edellä mainitussa runossa Tuuli “tarvittavasta röyhkeydestä, jonka miesten on osoitettava testattaessa”.

Kaunein oppitunti … jonka Garrido antoi meille … on luottaa … rakkauden ihmeisiin.

Niille, joilla on aikaa nähdä se, tässä on täydellinen dokumentti Vicente Garridosta…, ohjannut Jorge Prior ja tuottanut Modesto López.

@ diazbarriga1

naida

.

fantastinen luettu