August 2, 2021

5 välttämätöntä albumia rakastumaan jazziin

5 välttämätöntä albumia rakastumaan jazziin

© Getty Images

On todennäköistä, että olemme kaikki tulleet modernin taiteen näyttelyyn muodissa jossakin kaupungissa ja nauttineet siitä ymmärtämättä mitään. Se on rehellinen tunnustus, mutta josta emme ole niin ylpeitä. Ja ihmisluonnosta voi tulla niin monimutkainen, että jopa taide vaatii jotain, joka ylittää heidän tuottamansa tunteet, jotta voidaan täysin arvostaa niitä.

Vertailu nykytaiteeseen voisi olla jazz, genre, joka on ollut olemassa 1900-luvun alusta lähtien, mutta on kehittynyt ja muuttunut niin paljon koko tämän ajan, että sitä on mahdotonta määritellä sukupuoleksi. Sille on ominaista laajasti synkopoidut rytmit, moniääniset äänet ja äänet, paljon improvisaatiota ja yleensä tarkoitukselliset äänenkorkeuden poikkeamat ja sävyjen käyttö.

Totuus on, että se on aina ollut siellä. Voimme löytää sen kiehtovasta klubista, joka on piilotettu vanhan rakennuksen holviin, leikkimässä hipsterikahvilassa, taksimatkan aikana tai lahjakkaiden yhtyeiden esiintyessä metroasemien uloskäynnillä ja kaduilla.

Jos haluat pulahtaa tähän monimutkaiseen ja hienoun tyylilajiin, Tässä on viisi suosikki-albumiamme tekemään niin:

5 välttämätöntä albumia rakastumaan jazziin

© Getty Images

1) Sininen de Miles Davis (Columbia, 1959)

Yksi jazzin pääominaisuuksista on spontaanisuus paitsi muusikoiden live-esitysten lisäksi myös eri studioiden äänitystilaisuuksien aikana. Yksi tapauksista, joka kaikkein tuohon aikaan tuohon aikaan ja teki siitä pikaklassikon, oli suuren Miles Davisin Kind of Blue -tapaus. Asiantuntijoiden mukaan Illinoisissa syntyperäinen tuli Columbia Records -studioon joillakin luonnoksilla melodioita, jotka oli kirjoitettu irtonaisille paperiarvoille. Hänen bändinsä seurasi häntä mestarillisesti ja jokainen kappale nauhoitettiin yhdellä tai kahdella otolla. Tämän myötä tyylilaji otti ison askeleen, täysin uudistaen perinteiset prosessit.

2) Lintu ja Diz de Charlie Parker ja Dizzee Gillespie (Clef, 1952)

Ehkä Charlie Parker oli kaikkien aikojen vaikutusvaltaisin saksofonisti. Lintu, kuten hänet kutsuttiin lempinimeksi, vastasi bebop-alalajin luomisesta 1940-luvun lopulla. Dizzy Gillespie oli omalta puolestaan ​​tuhlaajatorputtaja, joka seurasi häntä suurimpina hetkinä. Muiden afroamerikkalaisten tyylilajien tavoin yhteistyö on aina ollut läsnä jazzissa. Tämä helmi yhdistää molemmat hahmot, joiden huipulla on ylimääräinen pianisti Thelonious Monk, joka luo todellisen neron todistuksen.

5 välttämätöntä albumia rakastumaan jazziin

© Getty Images

3) Rakkauden Korkein de John Coltrane (UMG, 1964)

Levyä ei pidetä vain saksofonistin John Coltranen mestariteoksena, vaan se on kaikkien genren tutkijoille kaikkien aikojen paras jazz-albumi. Vain neljällä kappaleella (alkuperäisessä versiossaan), jotka välittävät kaikenlaisia ​​tunteita (vihasta tai tragediasta iloon, ekstaasiin ja voittoon), teos, jossa ainoa tuuli on Coltranen saksofoni, tutkii hengellisyyttä, mutta ei uskonnollisella tavalla , mutta puhtaimmassa introspektiivisessä mielessä, sisältäen äänet melkein kuin ne olisivat mantroja. Ei ole sanoja kuvaamaan tätä ihmetystä. Parasta on, että evankelioit itsesi.

4) Money Jungle de Duke Ellington (Yhdistyneet taiteilijat, 1963)

Toinen jazzin hyveistä on, että se on anakronistista ja ajatonta. Vuoden 2018 puolivälissä Duke Ellingtonin piano kuulostaa yhtä avantgardiselta kuin hän levytti Money Jungle -lehteä. Uskomatonta on, että opettaja oli 64-vuotias ja hänen kätensä löivät avaimet nuoren miehen evillä. Lisäksi häntä seurasi toinen genren hirviö: kontrabasisti Charles Mingus ja rumpali Max Roach, jotka levyn nauhoituksen aikana olivat 25 vuotta Ellingtonia nuoremmat. Tuloksena on kuunnella kahden hyvin erilaisen muusikkosukupolven sulautumista vastustamattomaksi ja kuolemattomaksi ääniteokseksi.

5 välttämätöntä albumia rakastumaan jazziin

© Getty Images

5) Djangology de Django Reinhardt (Weton-Wesgram, 1961)

Vaikka Yhdysvallat on maa, jossa jazz syntyi ja lisääntyi, toisella puolella maailmaa useat muusikot sisälsivät nämä tekniikat ja soveltivat niitä omaan todellisuuteensa. Hieno esimerkki on vertaansa vailla oleva kitaristi Django Reinhardt, gypsy jazz -edustaja ja luultavasti tämän genren vaikutusvaltaisin eurooppalainen muusikko. Huolimatta onnettomuudesta ja jättäen hänet liikkumattomaksi sormiparin avulla, hän äänitti joitain kitaratarvikkeita, joita tähän mennessä yritetään jäljitellä. Reinhardt kuoli ennen levyn nauhoittamista sellaisenaan, mutta hänen työnsä ripotellaan satoihin kokoelmiin. Djangologia on ehdottomasti yksi rikkaimmista.

lue lisää