August 2, 2021

Bunny Wailer, The Wailersin perustaja Bob Marleyn kanssa, kuoli Kulttuuri

Bunny Wailer, laulaja ja lauluntekijä, on kuollut Jamaikalla 73-vuotiaana. Hän oli Wailersin perustajajäsen. Toisin kuin ikätoverinsa, Peter Tosh ja Bob Marley, hän ei pyrkinyt kehittämään globaalia uraa ja mieluummin elää hiljaa kotisaarellaan ihmisten keskuudessa, jotka jakavat hänen rastafarilaiset uskomuksensa.

Todella nimeltään Neville Livingston, hän syntyi 12. huhtikuuta 1947 Kingstonissa. Isänsä kasvattama, hän tapasi pian Bob Marleyn ja Peter Toshin Nine Mile -kaupungissa, jossa Nevillen isä ja Bobin äiti astutettiin. Kolme nuorta miestä kiehtoivat Curtis Mayfieldin Chicagossa perustaman ryhmän Impressions kirkon harmoniat, ja vaikka he yrittivät äänittää yksin, he päätyivät vuonna 1963 muodostamaan alun perin Wailin ‘Wailers -nimisen ryhmän.

Wailers, kuten heistä tunnettaisiin, vietti loput kuusikymmentä pomppimalla eri tuottajien ja levy-yhtiöiden välillä myrkytetyssä Jamaikan musiikkiliiketoiminnassa. Kolmannessa maailmantaloudessa tämä ei ollut loistava uravaihtoehto: Bob Marleyn oli muutettava Yhdysvaltoihin työskentelemään työmiehenä Delawaressa. Wailers jatkoi toisen jäsenen kanssa, ja Livingston, joka tunnettiin jo nimellä Bunny, siirtyi kuorojen tekemisestä yksinomaan laulamiseen solistina, erityisesti omien kappaleidensa kanssa.

Wailerista tuli rasta ja herätti pian huomiota hiuksilleen rastatukka ja hänen laulunsa viestillä. Hänen uusi löydönsä saattaa selittää, miksi hänet pidätettiin vuonna 1967 marihuanan hallussapidosta ja tuomittiin 14 kuukauteen vankilaan. Kun alkuperäiset Wailers kokoontuivat, he olivat edelleen yhtä köyhiä kuin koskaan, mutta epäoikeudenmukaisuuden ja hyväksikäytön raivosta heitä ruokkii.

Bob Marley (keskellä) poseeraa vuonna 1964 ystäviensä kanssa Wailersista, Bunny Wailerista ja Peter Toshista.

Wailersin nousu on dokumentoitu laajasti. Hyvin tuottavien, mutta tuskin maksettujen musiikillisten kokemusten jälkeen Lee Perry ja Johnny Nash, he hyväksyivät valkoisen jamaikalaisen Chris Blackwellin hullun ehdotuksen: käynnistää rock-markkinoille Island-etikettinsä kautta. Sovituksia muutettiin, mutta kappaleita ei soitettu, usein vihaisia ​​ja toisinaan aistillisia.

Vuodesta 1973 kansainvälisen yleisön valloitus oli hidasta, mutta varmaa. Prosessi Bunny huomasi vihaavan kiertämistä vierailla mailla ja esiintymistä outoilla ihmisillä. Huomaamattomasti hän jätti paikan Joe Higgsille live-esiintymisiin Jamaikan ulkopuolella. Toshin tavoin hän ymmärsi pian, että Blackwellin suunnitelmana oli valtaistuin Marley solistina. Ensimmäisillä rojalteilla Bunny perusti oman etiketin, Solomonicin, jota alun perin levitti Island.

Bob Marley (vasen) ja Bunny Wailer saavat kultalevyn myynneistään The Wailersin kanssa.Lynn Goldsmith / Corbis / VCG kautta Getty Images

Yksinään Pupu nauhoitti vuonna 2001 julkaistuja hoidettuja levyjä yksittäinen Jamaikalle ja he kokoontuivat valtavaksi albumiksi, Musta sydän mies. Siellä oli kappaleita, joita Wailers oli jo esittänyt, ja tuoreita teemoja. Hänen suuri virsi oli Dreamland, missä hän haaveili palata Afrikkaan; hänen lauseensa muisti loukkaantui edelleen, kuten hän selitti Taistelu vakaumusta vastaan.

Tule pylväs juuret reggaePupulla oli uskollinen yleisö sekä saarella että sen ulkopuolella. Luovasti hän soitti levyjä kuten Protesti, mutta palasi muotoonsa Minä Isä-talossa. Marleyn kuolema vuonna 1981 ja Peter Toshin murha vuonna 1987 jättivät hänet Wailersin ainoaksi eloonjääneeksi; väistämättä hänet pakotettiin äänittämään kokonaisia ​​albumeja vanhan bändin ohjelmistosta, minkä hän teki erittäin arvokkaasti. Hän sai säännöllisesti vierailuja ulkomaisilta seuraajilta, jotka olivat hämmästyneitä siitä, että hän asui vaatimattomassa talossa ilman ilmeisiä turvatoimia. “Ihmiseni rakastavat minua”, hän tapasi vastata.

Jatka lukemista