August 1, 2021

Carlos Melero kuoli, “musiikin ja äänen rakastaja”, joka työskenteli jazzin suurimpien hahmojen kanssa

87-vuotiaana, torstaina 24. kesäkuuta, hän kuoli kotonaan Villa Crespossa Carlos Melero, jazzin äänimuistin omistaja ja vastuussa siitä, että monet genren ja muiden tyylien suurimmista hahmoista ovat kuulleet lyömättömiltä maamme missään vaiheessa.

“Kerran Minun piti työskennellä Weather Reportin kanssa, ja kun laitoin mikrofoneja ja laitoin yhteen kaiken äänen, heidän näppäimistönsä ja pianistinsa, Joe Zawinul, kysyi minulta, mikä ammattini on. ‘Sonidista’, Minä kerroin. Vastaukseni ei ollut sopiva ”, Melero sanoi haastattelussa Clarion, täsmälleen kaksi vuotta sitten.

Istuen Revox-nauhurin ja flyygelin välillä oman tyylinsä mukaisesti, hän jatkoi anekdootinsa kanssa: “Katson, että teet jotain muuta, laitat mikrofonit hyvällä arvostelukyvyllä, teet asioita, joita en ole koskaan nähnyt … Se on enemmän kuin vain ääniteknikko. Maassamme häntä kutsutaan ääniinsinööriksi ”, hän muisti, että Zawinul oli kertonut hänelle.

Carlos Melero, Gary Burtonin ja Chick Corean välillä, kaksi jazz-suurta, joiden kanssa hän työskenteli.

Heti, uskollisena nöyryydelle, joka oli hänen tunnusmerkkinsä, niiden mukaan, jotka tunsivat hänet läheisesti, hän tunnusti Zawinulille, ettei hän ollut koskaan opiskellut äänitekniikkaa. “‘Sitten – lisäsi, että muusikko vastasi – täytyy olla nimettömänä ääniteknikkona. ”

Musiikkia eri tavoin

Totuus on, että Melero oli kokeillut tutkimuksen kautta tullut muusikoksi. Tätä varten hän koulutti opettajien Virtu Maragno, E. Bosch ja Luis Lavia, Washington Castro, Francisco Maragno, Juan Pedro Franze, Jorge Martínez Zárate ja Enrique Belloc kanssa, kun hän oli ottanut ensimmäiset askeleet kotimaassaan Santa Fe.

“Kaikissa kaupungeissa oli opettaja, joka opetti teoriaa ja musiikkiteoriaa, mitä vihasin, koska se oli puhdasta matematiikkaa”, hän huomautti haastattelussa, jossa hän myös myönsi, että rajoitukset tulkkina saivat hänet etsimään toista tapaa yhteys musiikkiin.


Villa Crespossa sijaitsevassa talossaan Carlos Melero sisälsi suuren osan jazzin äänimuistista Argentiinassa. Kuva Federico Imas

1960-luvun lopulla ja kansallisten ja ulkomaisten liikeyritysten edustajien toimittamilla laitteilla Melero aloitti oppisopimuskoulutuksen ammattimaisten äänijärjestelmien käytössä. Hän käytti nyt lakkautetun Embassy Theatre -salin harjoittelu- ja testauslaboratoriona.

Tuolloin Melero vahvisti, että hänen vankkaa musiikillista koulutustaan ​​ei ollut hankittu turhaan ja että yhdessä englannin (sen kielen, jolla kaikki tekniset bibliografiat löytyivät tuolloin) taitojen kanssa ne mahdollistivat käydä kauppaa, joka sinun tapauksessasi sitä säätelivät aina musiikilliset parametrit eikä tekniset.

”En koskaan halunnut näyttää laitteita, mutta musiikillista ohjelmaa. En koskaan rikkonut pianoa hännän laittaa mikrofoni, mutta päinvastoin: kaikki instrumentin palveluksessa ”, hän korosti uudessa haastattelussa, jonka julkaisi revista Ñ.

Melero kertoi eräänä päivänä tajuneensa pianistina saavuttaneensa rajansa ja pyrkivänsä yhdistämään musiikkia toisella tavalla.  Kuva Federico Imas

Melero kertoi eräänä päivänä tajuneensa pianistina saavuttaneensa rajansa ja pyrkivänsä yhdistämään musiikkia toisella tavalla. Kuva Federico Imas

Tämä linkki, jota hän etsi musiikista, tuli taiteilijaedustajalta Alejandro Szterenfeldiltä Conciertos Gama -toimistosta, joka Meleron työskennellessä Holimarin audiotalossa kertoi hänelle, että vuoden kuluessa hän alkoi tuoda maan suuriin jazzhahmoihin ja että jos hän olisi valmistautunut, hän luottaisi heidän palveluihinsa tehdä konserttien äänen.

Kuusi kuukautta myöhemmin Szterenfeld tarjoutui vahvistamaan italialaisen säveltäjän Luciano Berion sinfonisen teoksen ääniä National Cervantes -teatterissa. “Oletko sitä varten?” Hän sanoi, että liikemies kysyi häneltä, eikä hän epäröinyt sanoa kyllä.

Viisi vuosikymmentä suurimmalla

Se oli lähtökohta viiden vuosikymmenen matkalle, joka jatkui “kreivi Basien kanssa, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Michel Petrucciani, Earl Hines, Teddy Wilson, Erroll Garner… ”ja luettelo tyylilajeista jatkuu.

Kun kaikki oli alku.  Carlos Melero ja Enrique Belloc, jotka antoivat hänelle loistavan käden debyyttinsä "sonidista" Teatro Nacional Cervantesissa, vahvistamalla Luciano Berion näytelmän ääniä.

Kun kaikki oli alku. Carlos Melero ja Enrique Belloc, jotka antoivat hänelle suuren käden debyyttinsä “ääniteknikkona” Teatro Nacional Cervantesissa, vahvistamalla Luciano Berion teoksen ääniä.

Mutta vaikka Meleron historiaa läpäisi pohjimmiltaan 60- ja 90-luvun välillä kuulostanut jazz, se ei ollut kaukana siitä, että se olisi siellä käytetty. ”Olen työskennellyt monta vuotta Ariel Ramírezin, Aníbal Troilon kanssa Piazzolla, Buenos Airesin tango-orkesteri, jota johtavat Raúl Garello ja Carlos García ”, hän tiivisti, hitaalla sävyllä, joka toistuu edelleen muistissa hänen sanojensa äänikehyksenä.

Toinen kehys, spatiaalinen, määriteltiin maalauksilla, jotka varmasti jatkavat huoneen seinien reunustamista sellaisilla kuvilla he todistivat reaaliajassa jokaista hänen sanaansa. Ja siellä hän jatkaa Bill Evansin kanssa; myöhemmin katalonialaisen pianistin Teté Montoliun kanssa; Myös Carmen McRaen valokuvassa mukana omistautumisella; ja vieressä Sarah Vaughan.

Hänen arvostuksensa johti hänet myös työskentelemään MIA: n (Associated Independent Musicians) ja Luis Alberto Spinettan kanssa. ”Minun piti tehdä Näkymätön Colosseumissa ja muistan, että minulla ei ollut aavistustakaan, mikä se oli, mutta harjoitukset olivat hyvin intensiivisiä, ja tajusin, että minulta puuttui tietoa mikrofonien jakelusta. Mutta äänitys oli ilmiömäinen. “

Carlos Melero, pianisti Bill Evansin ja hänen johtajansa Helen Keanen kanssa San Martín -teatterissa vuonna 1979. "Hän oli yllättynyt nähdessään kuvan, jossa Bill nauroi", sanoo Melero.

Carlos Melero, pianisti Bill Evansin ja hänen johtajansa Helen Keanen kanssa San Martín -teatterissa vuonna 1979. “Hän oli yllättynyt nähdessään valokuvan, jolla Bill nauroi”, Melero kertoo.

Melero on perustamisestaan ​​lähtien huolehti konserttien nauhoittamisesta, joissa hänen täytyi työskennellä, vaikkakaan ilman muuta tarkoitusta kuin voidakseen nauttia niistä ilman paineita täyttää tehtävänsä oikein. “Nauhoitin ne, joten saapuessani talooni tarjoilen minulle jotain juotavaa ja kuuntelen heitä rauhallisesti”, hän selvensi.

Joka tapauksessa hänen levottomuutensa ”toimittajana” tyydytettiin yhteistyössä Iván Cosentinon, Nora Raffon ja Nelson Montes-Bradleyn kanssa, joiden kanssa hän perusti argentiinalaisille säveltäjille ja esiintyjille omistetun Qualiton-levymerkin ja keskittyi – alussaan – Argentiinan kansan etnografinen musiikillinen tutkimus.

Levy kuunneltavaksiA

Mutta hänen äänityksensä luvuista pitävät Stan Getz – konserttiinsa varten hänellä oli erityinen jakkara, jonka avulla hän pystyi piilottamaan nauhurin – Kreivi Basie ja Sarah Vaughan, joita usein seurasivat ryhmät, jotka olivat aseistettuja vain tullakseen Etelä-Amerikkaan, mutta eivät koskaan asettaneet jalkaansa studioon, oli tarkoitus rikastua henkilökohtainen perintö, jota hän käytti jakamaan enemmän tai vähemmän läheisen ympäristönsä kanssa.

Arkisto, joka todistaa Carlos Meleron pitkästä urasta tekemällä hyvää musiikkia kuulostamaan niin kuin sen pitäisi.  Kuva Federico Imas

Arkisto, joka todistaa Carlos Meleron pitkästä urasta tekemällä hyvää musiikkia kuulostamaan niin kuin sen pitäisi. Kuva Federico Imas

Vain tämä ympäristö henkilökohtaisen kokemuksen perusteella arvioituna laajeni siinä määrin, että Melero vahvisti, että päivystävä keskustelukumppani jakoi hänelle rakkautta musiikkiin. Ennen kaikkea tässä ja nyt vaiheessa valmistetulle.

”Minulla on analogiset korvat. Ymmärrän, että digitaalinen tekniikka palvelee monia asioita, että se muuttaa ja vaikuttaa paljon, että se tarjoaa enemmän resursseja työskennellä ja auttaa palauttamaan asioita. Mutta puhumme studion äänestä, enkä ollut koskaan ystäviä äänitysstudioiden kanssa ”, hän sanoi.

Carlos Melero lopetti toimintansa vuonna 2014, kun hän oli vastuussa Teatro Gran Rexin äänistä vuosina 1989 ja tuona vuonna yhdessä Ángel Itelmanin kanssa. ”Lähdin kauan ennen kuin kuuloni vaikutti vuosiin. Työni äänen kanssa kesti, vaikka he eivät vieläkään rikkoneet kuuloasi äänenvoimakkuudella ”, hän sanoi.

Ja päätyi: “Rakastin musiikkia ja ääntä”.

ES

TÄMÄN HUOMAUTUKSEN NÄKÖKOHDAT

tämä hyperlinkki