August 2, 2021

Chuck Berry, kiven raamattu Kulttuuri

John Lennon, vasemmalla, ja Chuck Berry.

Otsikon alla Rock and Roll -musiikki: valitset minkä tahansa vanhan tavan, saksalainen kustantaja Bear Family on juuri julkaissut koko Chuck Berryn, 16 CD-levyä ja kaksi kumppanikirjaa. On hienoa, että hän pystyi näkemään sen: 88-vuotiaana Chuck elää edelleen ja pilkkaa. Tämä on peruskivi, lähtökohta, kiviraamattu jne.

Tarkasteltaessa tällaista monumentaalista teosta (yli 21 tuntia!) Jotain niin ilmeistä, että se voi jäädä huomaamatta, käy ilmeiseksi: Chuck Berry sytytti sulakkeen kuudennen luvun upealle musiikilliselle räjähdykselle. Liverpoolin tai Lontoon ryhmät määrittelivät äänensä kitarastaan, he oppivat kertomuksen tarinoillaan, he kirjoittivat uudelleen rockin mytologian visiostaan.

Joten tämä VAHVISTIN palauttaa joitain Chuck Berry -kappaleista, jotka pelastivat Beatlesin elämän heidän soittaessaan Hampurissa, hänen kappaleet, jotka Rolling Stones nauhoitti, kun heillä ei ollut omia kappaleita. 60-luvun Pyhän kolminaisuuden täydentämiseksi mainitaan myös Bob Dylanin (tunnustettu) plagiointi: hänen ”Subterranean Homesick Blues” on peräisin vuoden 1956 ”Too Much Monkey Business” -yrityksestä.

Chuck Berryn monumentaalinen laatikko.

Itse asiassa Chuck Berryn vaikutusvalta on niin valtava, että hänen laulunsa on valettu niin, että David Bowie, Elvis Presley tai Eric Clapton nauhoittivat The Yardbirds. Ilman Berryä kuusikymmentäluvun musiikki olisi ollut vähemmän mielikuvituksellista, pelokkaampaa, vähemmän varmaa voimistaan. Tervehditään todellista Rockin isää: hän lauloi, soitti kitaraa, sävelsi ohjelmistonsa, asui vaarallisesti, meni vankilaan ja selviytyi!

LUETTELO LAULUISTA

1. Luvattu maa

2. Ympärillä ja ympärillä

3. Tule

4. Carol

5. Anna sen keinutella

6. Pieni kuningatar

7. Et voi saada minua kiinni

8. Rock and roll -musiikki

9. Käännä Beethovenin yli

10. Puhun sinusta

11. Liian paljon apinoita

12. Memphis, Tennessee

13. Et voi koskaan kertoa

Kotisivu