August 2, 2021

“Kitarat, cadillacit jne.”, De Dwight Yoakam

“Verraton debyytti täysin toistamattomalle taiteilijalle”

Eduardo Izquierdo palaa takaisin vuoteen 1986 hakemaan levytiebyyttinsä Dwight Yoakamista, Kentuckyn muusikosta (ja näyttelijästä ja ohjaajasta), joka auttoi modernisoimaan maan tyylilajia tuomalla sen lähemmäksi rockia.

Dwight Yoakam
“Kitarat, cadillacit jne.”
REPRISE, 1986

Teksti: EDUARDO IZQUIERDO.

Kolmekymmentä vuotta on kulumassa, koska aikakautemme yksi luotetuimmista nimistä, Dwight Yoakam, teki debyyttinsä. Joku, joka muuten modernisoi tyylilajin tuomalla sen lähemmäksi rockia menettämättä mitään sen tunnusmerkeistä.

Kentuckyssa vuonna 1956 syntynyt Yoakam aloitti musiikillisen uransa honky tonk -laulajana Los Angelesin rahapelissä 1980-luvun alussa. Tämä antoi hänelle mahdollisuuden liittyä ihmisiin, kuten The Blasters, Los Lobos tai John Doe’s Xs. Näiden yritysten suora seuraus oli halu elvyttää tyylilaji, jota hän rakasti, mutta jota pidettiin vanhentuneena, ja hänen ensimmäinen askel oli loistavat “kitarat, cadillacit jne.” Albumi, joka vei hänet päähän maan listan ykköseksi, toi myös hänen ensimmäisen singlensä ‘Honky Tonk Man’ kolmanneksi. Kuukausien aikana Kentuckyn mies muuttui muukalaisesta todelliseksi supertähdeksi, asemasta, jota hän ei ole luopunut tähän päivään saakka.

Levyn on tuottanut Pete Anderson, joka vastaa myös sähkökitaran soittamisesta ja taustalaulusta. Siinä yhdistyvät Yoakamin omat kappaleet, joista tulee pian hänen uransa klassikoita, kuten ‘South of Cincinnati’ tai ‘Bury me’, joissa hän tekee yhteistyötä Maria McKee huolella valittujen versioiden kanssa.

Johnny Cashin “ Tulipalon ” muodossa olevaa gallerian myönnytystä täydentävät täydellisesti edellä mainitut Johnny Hortonin alkuperäiset ‘Honky tonk man’ ja laulussa suosittu Halan Howardin ‘Heartaches by the number’. George Jones 60-luvulla. Vaikka se oli utelias kappale, joka antaa albumille otsikon, on päätynyt asettamaan itsensä klassikoksi, koska Rolling Stone piti sitä vuonna 2004 kaikkien aikojen sadan parhaan maanlaulun joukossa. Lyhyesti sanottuna lyömätön debyytti täysin toistamattomalle artistille.

Edellinen pelastusoperaatio: MC5: n “Back in USA”.

Katso tätä nyt