July 31, 2021

Charlie Haden, muusikko, joka soitti elämää.

Pitkän taistelun jälkeen teini-ikäisenä sairastuneen polion rappeuttavia vaikutuksia vastaan ​​Haden kuoli 76-vuotiaana Los Angelesissa, kaupungissa, joka näki hänen ottavan ensimmäiset askeleensa jazzpiireihin. Tämän mahtavan kontrabasson soittimen ja säveltäjän hyvästit merkitsevät toistamattoman taiteilijan menetystä. Vapaus, sitoutuminen, lyrisyys ja monimuotoisuus ovat eräitä tunnusmerkkejä, jotka leimasivat erittäin korkealuokkaisen tuotannon.

Hyvän herkkyyden omistaja Haden erottui enemmän henkisyydestään, jonka hän infusoi instrumenttiinsa, kuin siitä, että hänellä oli suuri virtuoosi. Suosionosoituksia sivumies (Ennen 25-vuotiaita hän oli jo nauhoittanut vähemmän kuin Ornette Coleman ja kanssa John Coltrane) ryhmiensä johtajana Vapautusmusiikin orkesteri ja Länsi-kvartetti mm.) ja erinomaisissa dueteissa eri muusikoiden kanssa, yksi hänen erikoisuuksistaan.

Charles Edward Haden Hän syntyi Shenandoahissa Iowassa 6. elokuuta 1937. Hänen suhteensa musiikkiin alkoi hänen elämänsä alkuvuosina. Lapsena hän osallistui jo laulajana perheensä esityksiin tulkitsemalla amerikkalaista folkia, tyyliä, joka merkitsisi häntä elämään. Viidentoista vuoden ikäisenä polio vaikutti äänen johtoihin ja pakotti hänet siirtymään pois laulamisesta. Pian tämän jälkeen hän kiinnostui jazzista ja alkoi itseopetuksella opiskella kontrabassoa vanhemman veljensä instrumentilla.
Kaksikymmentävuotiaana hän muutti Los Angelesiin ja liittyi nopeasti ammattiryhmään tekemällä yhteistyötä mm Hampton Hawes (jonka kanssa hän äänitti ensimmäisen duettalevynsä kaksikymmentä vuotta myöhemmin) ja Taidepippuri. Vuonna 1958 hän osallistui Juhlallinen meditaatio alkaen Paul Bley. Tuosta vuodesta lähtien on myös pari albumia, jotka hän on äänittänyt Los Angelesin Hilcrest Clubilla livenä – ja jotka julkaistiin vasta vuosina 1976 ja 1977 – Ornette Coleman, Don kirsikka, Bley ja Billy Higgins.
Vuonna 1959 hän osallistui Coleman-kvartetin kanssa nauhoittamaan yhden avantgarde-jazzin kulmakivistä: Jazzin muoto tulossaja rekisterissä Vuosisadan muutos. Kun hän kävi läpi nämä istunnot Ornetten nousevan hahmon kanssa, nuorelle Hadenille leimasi kaksi ominaisuutta ilmainen jazz, vapauden ja sosiaalisen sitoutumisen tunne.
Seuraavana vuonna Haden muokkasi Coleman-kokoonpanon kanssa Tämä on meidän musiikkimme ja osallistui kvintettiin, jota johti John Coltrane ja Don Cherry, joka äänitti Avant-Garde. Sieltä hän aloitti ajanjakson, jolloin erilaiset jazzmuusikot, kuten Joe Pass, Archie Shepp, Henry “Red” Allen, Pee Wee Russell, Attila Zoller, Bobby Timmons Y Roswell Rudd muiden joukossa. Myös noina vuosina hän oli osa arvostettua orkesteria Thad Jones Y Mel Lewis ja kuusikymmentäluvun lopussa ja seitsemänkymmentäluvun alussa hän palasi soittamaan Ornette Colemanin kanssa, jonka kanssa hän äänitti vielä neljä albumia hänen nimessään ja osallistui yhteen John Lennon Y Yoko Ono kanssa Muovinen Ono-nauha.
Vuonna 1967 nuori Keith Jarrett (pianisti tuolloin Charles Lloyd), kutsui kontrabasson soittimen muodostamaan trion Paul Motian ja sitten nelikko Dewey Redman. Näin alkoi pitkä suhde Hadenin ja Jarrettin välillä (kvartetti jatkui aktiivisena vuoteen 1976 asti), joka jätti noin kaksikymmentä albumia tuon vuoden ja seitsemänkymmenen lopun välillä. Voisimme mainita esimerkkinä: Elämä poistumistien välillä, triossa, ja Survivors ‘-sviitti, nelikko. Uransa lopussa Haden tapasi jälleen Philadelphian pianistin ja jättäisi meille pari erinomaista duettolevyä: Jasmiini ja äskettäin muokattu Viimeinen tanssi, otsikolla, joka näytti kuulostavan näkemältä.
3. Charlie-Haden-vapautus-musiikki-orkesteri-1969-etukansi-29509Kuusikymmentäluvun lopussa Haden tunsi itsensä sopivaksi ja motivoituneena johtamaan omaa projektiaan: Vapautusmusiikin orkesteri, avantgardistinen agitaatio agitaatiossa vasemmiston poliittisten virtausten kanssa. Hänen ensimmäinen albumi vuodelta 1969 on saanut inspiraationsa Espanjan sisällissodan kappaleista ja sisältää kolme niistä: Viides rykmentti, neljä kenraalia ja eläköön viisitoista prikaati. Pianisti Carla Bley oli hänen oikea kätensä tässä projektissa, johon muusikot osallistuivat, noina vuosina ilmainen jazz, como Don Cherry, Dewey Redman, Gato Barbieri, Roswell Rudd ja Paul Motian. Alkuperäisen albumin jälkeen Liberation Music Orchestra julkaisi vielä kolme albumia vuosina 1982, 1990 ja 2005, jälkimmäiset hyökätäkseen George Bush ja hyökkäys Irakiin.
Yksi Liberationin ensimmäisen levyn teemoista, Laulu Chelle, aiheutti Hadenille vakavia ongelmia ensimmäisellä Cascais Jazz Festivalilla vuonna 1971, johon hän osallistui osana Ornette Coleman-kvartettia. Sinä iltana kontrabassosoittaja kunnioitti Che Guevara “Angolan ja Mosambikin vapautusliikkeisiin”, mikä johti poliisin pidättämään heidät välittömästi Oliveira Salazar ja hänet myöhemmin karkotettiin maasta.
4. Vanha…Seitsemänkymmentäluvulla muusikot vaativat hänen kontrabassoaan Alice Coltrane, Carla Bley, John McLaughlin, Joe Henderson, Paul Motian, Don Cherry, Dave Liebman, Dewey Redman, Katu Leo Smith ja Art Pepper. Tänä vuosikymmenenä on huomattava erityisesti Charlie Hadenin uralla vuonna 1976. Ohitettuaan Jarrett-kvartetin läpi hän loi tuolloin Vanhat ja uudet unelmat yhdessä kolmen muun Ornetten kanssa yhteistyössä toimineen muusikon kanssa: Don Cherry, Dewey Redman ja Ed Blackwell. Samana vuonna hän julkaisi ensimmäiset duettonsa: Niin kauan kuin siellä on musiikkia yhdessä Hampton Hawesin ja Läheisyys Ornette Coleman, Keith Jarrett, Alice Coltrane ja Paul Motian.
Noina vuosina hänen diskografiansa alkoi monipuolistua yhä enemmän ja jakaa projekteja eri leveysasteiden muusikoiden kanssa tutkien erilaisia ​​musiikillisia juuria, jotka kestävät hänen elämänsä loppuun asti. Voisimme mainita esimerkkinä hänen levyt kitaristin manouchen kanssa Christian Escoudé, argentiinalainen bandoneonisti Dino Saluzzi, brasilialainen moninstrumentalisti Egberto Gismonti, norjalainen saksofonisti Jan Garbarek, portugalilainen kitaristi Carlos Paredes tai kuubalainen pianisti Gonzalo rubalcaba, sekä hänen lukemansa meksikolaisen sävellykset José Saber Marroquín.
5. hadenKahdeksankymmentäluvulla – yhteistyön lisäksi Pat Metheny, Gery Allen, Don kirsikka, John Scofield Y Fred Hersch– korosta elämäkerrassaan erinomaista Hiljaisuus (kanssa Chet Baker, Enrico Pieranunzi ja Billy Higgins), luoden hänen Länsikvartetti (tyylikäs retroilmamuodostus Ernie Watts, Alan Broadbent ja jälleen Billy Higgins) ja poikkeuksellisen kunnianosoituksen, jonka hän sai Montrealin jazzfestivaaleilla: kahdeksan peräkkäistä yötä, joissa Haden esiintyi erilaisten kumppanien kanssa, melkein kaikki kerättiin sarjaan albumeja nimellä Montreal-nauhat.
Seuraavan vuosikymmenen aikana Quartet West allekirjoitti parhaat albumit (Haunted Heart, Sano aina hyvästi, Nyt on tunti), ja Hadenin poikkeuksellinen herkkyys läheiseen vuoropuheluun saavutti korkeimman tason albumien, kuten Yö ja kaupunki (kanssa Kenny Barron) Y Missouri Skyin takana (muun muassa Pat Metheny). Hänen diskografiansa sivumies jatkoi sakeutumistaan ​​kuten Dizzy Gillespie, Luostari Lincoln, Beck, Tom Harrell, Lee Konitz, Brad Mehldau, James Cotton Y Helen Merrill.
7. Missouri SkyVuosisadan vaihteessa Hadenin taika jatkui ennallaan, kuten voidaan kuulla Nokturni, herkullinen lähestymistapa bolero- ja karibialaiseen musiikkiin (Grammy parhaalle latinalaiselle jazz-albumille) ja upea Tule sunnuntaina, duetossa Hank Jones, molempien vuonna 94 allekirjoittaman albumin lyriikan ja hyvän maun jatko, Varasta pois: hengelliset, virsi- ja kansanlaulut.
Charlie Haden vieraili Espanjan eri kaupungeissa erilaisilla projekteilla, kuten länsikvartetti, Liberation Music Orchestra, hänen duettonsa suuren Jim Hall ja mainitut Nokturni. Hän toi meidät myös yhdelle matkaltaan dokumenttielokuvan Kolkuttava poika, keskittyi urallaan ja ohjasi sveitsiläinen Caduff-verkko. Haden oli aiemmin kiinnostunut vierailemiensa maiden musiikista ja useaan otteeseen ilmaisi haluavansa tallentaa jotain flamencoa läheltä Paco de lucia O Diego amatööri.
9. Viimeinen tanssiHänen tapa ymmärtää musiikkia voidaan hyvin tiivistää joissakin hänen lausunnoissaan vuodelta 2004, jolloin hän vieraili Meksikossa esiintymässä kunnianosoitukseksi Julio Cortazar. Eräässä haastattelussa häneltä kysyttiin hänen tekniikastaan, ehkä epätäydellisestä. “Minulla ei todellakaan ole muodollista tekniikkaa”, Haden vastasi. Olen itseopettaja, musiikillinen harjoittelu on tullut lapsena, joka lauloi musiikkia maa, ja se on minun kouluni. Pelaan mitä tunnen ja toivottavasti oikeilla nuoteilla. En enää ajattele sitä, mitä soitan jazzina, en halua puhua musiikista kategorioissa … Ajattelen itseäni ihmisenä, joka yrittää olla mahdollisimman lähellä elämää. Olen sellainen pelatessani ja yritän olla sellainen jokapäiväisessä elämässä. Kun soitan musiikkia, kosketan elämää ”.

siirry tähän sivustoon