July 28, 2021

Kuka oli paljon enemmän kuin “ääniteknikko”, ja nauhoitti kulkun Bill Evansin, Count Basien ja muiden taiteilijoiden läpi maan

87-vuotiaana, torstaina 24. kesäkuuta, kuoli kotonaan Carlos Melero, jazzin äänimuistin omistaja ja vastuussa siitä, että monet genren ja muiden tyylien suurimmista hahmoista ovat kuulostaneet tällä tavalla. Villa Crespo. lyömätön missä tahansa maassa.

“Kun minun piti työskennellä Weather Reportin kanssa, ja kun laitoin mikrofoneja ja laitoin yhteen kaiken äänen, heidän näppäimistönsä ja pianistinsa, Joe Zawinul, kysyi minulta, mikä ammatti on. ‘Soundman’, sanoin hänelle. Vastaukseni ei ollut sopiva ”, Melero sanoi Clarínille haastattelussa, täsmälleen kaksi vuotta sitten.

Istuen Revox-nauhurin ja flyygelin välissä oman tyylikkyytensä mukaisesti, hän jatkoi anekdootillaan: “Näen, että teet jotain muuta, laitat mikrofonit hyvällä arvostelukyvyllä, teet asioita, joita en koskaan nähnyt … Se on jotain enemmän kuin ääniteknikko. Maassamme häntä kutsutaan äänitekniikaksi ”, hän muisteli Zawinulin sanomaa.

Heti, uskollisena nöyryydelle, joka oli hänen tunnusmerkkinsä, niiden mukaan, jotka tunsivat hänet läheisesti, hän tunnusti Zawinulille, ettei hän ollut koskaan opiskellut äänitekniikkaa. “” Joten “, hän lisäsi, muusikko vastasi,” sinun on oltava listattuna nimettömänä ääniteknikkona. “”

Musiikkia eri tavoin

Totuus on, että Melero oli kokeillut tutkimuksen kautta tullut muusikoksi. Tätä varten hän koulutti opettajien Virtu Maragno, E. Bosch ja Luis Lavia, Washington Castro, Francisco Maragno, Juan Pedro Franze, Jorge Martínez Zárate ja Enrique Belloc kanssa, kun hän oli ottanut ensimmäiset askeleet kotimaassaan Santa Fe.

“Kaikissa kaupungeissa oli opettaja, joka opetti teoriaa ja musiikkiteoriaa, mitä vihasin, koska se oli puhdasta matematiikkaa”, hän huomautti haastattelussa, jossa hän myös tunnusti, että hänen rajoituksensa tulkkina sai hänet etsimään toista tapa yhdistää musiikkiin. musiikkia.

Carlos Melero

Lue myös: Laran demokraattinen liitto: “Meillä ei ole määriteltyjä ehdokkaita”

1960-luvun lopulla ja kansallisten ja ulkomaisten liikeyritysten edustajien toimittamilla laitteilla Melero aloitti oppisopimuskoulutuksen ammattimaisten äänijärjestelmien käytössä. Hän käytti nyt lakkautetun Embassy Theatre -salin harjoittelu- ja testauslaboratoriona.

Tuolloin Melero havaitsi, että hänen vankkaa musiikillista koulutustaan ​​ei ollut hankittu turhaan ja että yhdessä englannin (sen kielen, jolla kaikki tekniset bibliografiat löytyivät tuolloin) taitojensa kanssa ne mahdollistivat että hänen tapauksessaan sitä säätelivät aina musiikilliset parametrit eikä tekniset parametrit.

”En koskaan halunnut näyttää laitteita, mutta musiikillista ohjelmaa. En ole koskaan vääristänyt flyygeliä mikrofonin asettamiseksi, vaan päinvastoin: kaikki instrumentin palveluksessa ”, hän korosti uudessa haastattelussa, jonka by -lehti julkaisi.

Tämä linkki, jota hän etsi musiikista, tuli taiteilijaedustajalta Alejandro Szterenfeldiltä Conciertos Gama -toimistosta, joka Meleron työskennellessä Holimarin audiotalossa kertoi hänelle, että vuoden kuluessa hän alkoi tuoda maan suuriin jazzhahmoihin ja kuka, jos hän olisi valmistautunut, luottaisi heidän palveluihinsa konserttien äänen tuottamiseksi.

Kuusi kuukautta myöhemmin Szterenfeld tarjoutui vahvistamaan italialaisen säveltäjän Luciano Berion sinfonisen teoksen ääniä National Cervantes -teatterissa. “Oletko sitä varten?” Hän sanoi, että liikemies kysyi häneltä, eikä hän epäröinyt sanoa kyllä.

Viisi vuosikymmentä suurimmalla

Se oli lähtökohta viiden vuosikymmenen uralle, joka jatkui “Count Basien, Duke Ellingtonin, Ella Fitzgeraldin, Michel Petruccianin, Earl Hinesin, Teddy Wilsonin, Erroll Garnerin …” kanssa ja luettelo tyylilajeista jatkuu.

Mutta vaikka Meleron historiaa läpäisi pohjimmiltaan 60- ja 90-luvun välillä kuulostanut jazz, se ei ollut kaukana siitä, että se olisi siellä käytetty. “Olen työskennellyt monta vuotta Ariel Ramírezin, Aníbal Troilon, Piazzollan, Raúl Garellon ja Carlos Garcían johtaman Buenos Airesin tango-orkesterin kanssa”, hän tiivisti, hitaalla sävyllä, joka toistuu edelleen muistissani kuin hänen äänikehyksensä. sanat .

Toinen kehys, spatiaalinen, määriteltiin maalauksilla, jotka varmasti jatkavat huoneen seinien reunustamista kuvilla, jotka todistavat reaaliajassa jokaiselle hänen sanalleen. Ja siellä hän jatkaa Bill Evansin kanssa; myöhemmin katalonialaisen pianistin Teté Montoliun kanssa; Myös Carmen McRaen valokuvassa mukana omistautumisella; ja Sarah Vaughanin kanssa.

Hänen arvostuksensa johti hänet myös työskentelemään MIA: n (Associated Independent Musicians) ja Luis Alberto Spinettan kanssa. ”Minun piti tehdä Näkymätön Colosseumissa ja muistan, että minulla ei ollut aavistustakaan, mikä se oli, mutta harjoitukset olivat hyvin intensiivisiä, ja tajusin, että minulta puuttui tietoa mikrofonien jakelusta. Mutta äänitys oli ilmiömäinen. “

Melero huolehtii alusta alkaen konserttien nauhoittamisesta, joissa hänen täytyi työskennellä, vaikkakaan ilman muuta tarkoitusta kuin voidakseen nauttia niistä ilman paineita täyttää tehtävänsä oikein. “Nauhoitin ne, joten saapuessani talooni tarjoilen minulle jotain juotavaa ja kuuntelen heitä rauhallisesti”, hän selvensi.

Joka tapauksessa hänen levottomuutensa ”toimittajana” tyydytettiin yhteistyössä Iván Cosentinon, Nora Raffon ja Nelson Montes-Bradleyn kanssa, joiden kanssa hän perusti argentiinalaisille säveltäjille ja esiintyjille omistetun Qualiton-levymerkin ja keskittyi alussa musiikilliseen musiikkiin. tutkimus Argentiinan kansan etnografinen.

Carlos Melero

Levy kuunneltavaksi

Mutta hänen äänityksensä hahmoista, kuten Stan Getz – hänen konsertinsa varten, hänellä oli erityinen jakkara, jonka avulla hän pystyi piilottamaan nauhurin, Count Basien ja Sarah Vaughanin, usein mukana ryhmissä, jotka aseistivat vain tullakseen Etelä-Amerikkaan, mutta eivät koskaan astui studioon, heidän oli tarkoitus rikastuttaa henkilökohtaista perintöä, jota he käyttivät jakamaan enemmän tai vähemmän läheisen ympäristönsä kanssa.

Vain tämä ympäristö henkilökohtaisen kokemuksen perusteella arvioituna laajeni siinä määrin, että Melero vahvisti, että päivystävä keskustelukumppani jakoi hänelle rakkautta musiikkiin. Ennen kaikkea tässä ja nyt vaiheessa valmistetulle.

”Minulla on analogiset korvat. Ymmärrän, että digitaalinen tekniikka palvelee monia asioita, että se muuttaa ja vaikuttaa paljon, että se tarjoaa enemmän resursseja työskennellä ja auttaa palauttamaan asioita. Mutta puhumme studion äänestä, enkä ollut koskaan ystäviä äänitysstudioiden kanssa ”, hän sanoi.

Lue myös: Laran lakimiehet antavat mielipiteensä presidentti Maduron “oikeudellisen vallankumouksen” ehdotuksesta

Carlos Melero lopetti toimintansa vuonna 2014, kun hän oli vastuussa Teatro Gran Rexin äänistä vuosina 1989 ja tuona vuonna yhdessä Ángel Itelmanin kanssa. «Lähdin kauan ennen kuin kuuloni vaikutti vuosiin. Työni äänen kanssa kesti, vaikka he eivät vieläkään rikkoneet korvaa äänenvoimakkuudella “, hän sanoi.

pop-sivustolle