August 3, 2021

La Vanguardian toimittajasta tuli tähti suurentamalla kysymyksen ja vastauksen genrejä

Manuel del Arco on edelleen paras lehdistön haastattelija Espanjassa. Hän julkaisi päivittäin haastattelun () Etujoukko Vuodesta 1953 vuoteen 1971, hänen kuolemansa vuoteen, 50 vuotta sitten. Monet kuuluisat ihmiset, jotka olivat jo sairastaneet syöpään ja jotka olivat nukkuneet Barcelonan kodissaan (Capità Arenas, 21–23), tulivat hänen sängylleen haastattelemaan.

Haastattelu Manuel del Arcon kanssa oli kunniakello, vahvistus. Haastattelija oli tähti. Miksi? Koska hän osasi haastatella kenkää ja tehdä siitä houkuttelevan. Rohkea, älykäs, viljellyt ja oman kehitystiiminsä hän oli painetun keskustelun nero.

”Toimittaja elää muille, ajattelee muita. En palvele hahmoa, palvelen lukijaa! “

Manuel del Arco syntyi taiteilijana ennen toimittajaa: hän piirsi ylittämättömiä karikatyyrejä. Hän luonnosteli hahmon piirteet luonnosta, jota hän sillä välin viihdytti keskustelulla (tulevassa haastattelussa).

Lue myös

Victor-M. Amela

Hän syntyi Zaragozassa vuonna 1909 ja opiskeli oikeustiedettä, mutta esteettinen ajokyky parani hänestä: hän syöksyi 1930-luvun vilkkaaseen boheemimaiseen Madridiin ja viipyi lukemattomien taiteellisten, henkisten ja kirjallisten persoonallisuuksiensa kanssa ennen vuotta 1936 Valle-Inclánista Federico García Lorca: Hän kuvasi heitä molempia Matritense-lehdistölle toisen tasavallan päivinä muiden julkkisten joukossa.

JUAN CARLOS DE BORBON – MANUEL DEL ARCO

Muut lähteet

Herännyt silmä, valmis korva ja avoin henki, lahjakas nuori mies oli kyllästynyt erittäin vapaaseen ilmapiiriin republikaanisen Madridin ideoiden ja estetiikan liikkeeseen, ja kahvissaan ja äärettömissä öissään hän oppi elävän, hauskan hienovaraisen taiteen. ja rohkea keskustelu, ilman korsetteja (ja ilman aikatauluja). Ja sitten hän alkoi julkaista lehdistössä sarjakuvia, joista jokaisella oli lyhyt kuvateksti, hyvin lyhyt kuvaus hahmosta satiirisella aksentilla: tuo teksti oli alkio siitä, mihin hänen juhlimansa haastattelut päätyisivät sodan jälkeen.

Nuoren Manuel del Arcon täytyi suorittaa asepalveluksensa Valenciassa, missä hänet hämmästytti vuonna 1936 Espanjan sisällissota, jota hän asui tasavallan rekrytoijana. Tämä satunnainen olosuhde – kuten niin monet “kolmannen Espanjan” espanjalaiset – sulki oven, kun hän yritti vuonna 1939 palauttaa vanhat yhteistyönsä jo 30 vuotta vanhassa pääkaupungin lehdistössä. Häntä murheli ovien epäoikeudenmukainen lyöminen, mutta hän ei pelännyt, koska hän oli sitkeä mies: vuonna 1940 hän laittoi sarjakuvansa kansioon ja tuli Barcelonaan…, jonka päätyissä hänen avoin, liberaali ja humanistinen henki löysi majoituksen . Ja vuodesta 1941 lähtien hän julkaistiin Katalonian posti (osa Vis a vis (osa Sanot , Kohde ja lopuksi sisään La Vanguardia (käsi kädessä).

Manuel del Arco

Manuel del Arco

Muut lähteet

Manuel del Arco julkaisi arvioni mukaan yli 30 vuoden aikana yli seitsemäntuhatta haastattelua. Joka aamu hän sitoi valkoisen solmionsa, lähti talosta ja meni Ritz-hotelliin tai Avenida Palace -hotelliin, kahdelle pääkalastusalueelleen. Hotellin concierges puhalsi hänelle, minkä haastatteluehdokkaiden he näkivät kulkevan loungensa läpi.

GARY COOPER - MANUEL DEL ARCO

GARY COOPER – MANUEL DEL ARCO

Muut lähteet

Manuel del Arco näytti siellä suurta maailmaa ja viettelevää myötätuntoaan – joista monet hymyilevät valokuvat julkkisten, sekä miesten että naisten, kanssa todistavat, ja hän istui saaliinsa keskustellakseen iloisesti hänen kanssaan puoli tuntia, miehemme aseistettuna parin kanssa. arkkia ja täytekynää, koska Del Arco ei tuntenut kaivertajaa eikä halunnut sitä koskaan tietää. Hän teki muistiinpanoja.

SARJAN SÄHKÖT

Karikatyyri Lola Floresista

Muut

Haastattelun ja naurun loputtua Manuel del Arco tuli kotiin ja luovutti skratut sivut vaimolleen, Norah Giménezille. “Vain äitini pystyi ymmärtämään isäni käsialaa”, selittää toimittajan vanhin tytär Norah del Arco (80): pian hän oppii myös tulkitsemaan isänsä käsialaa kirjoittamaan sen, aivan kuten hänen sisarensa Olga. Kun he kirjoittivat, taiteilija ja toimittaja piirtivät mustetta ja kynää hahmon pilapiirroksesta (katso sen vierestä yksi niistä monista, jotka hän teki Salvador Dalílle). Tuloksena oli mestariteos, jonka hän kirjoitti joka ilta henkilökohtaisesti Vanguard ”.

MANUEL DEL ARCO

Manuel del Arco tyttärensä kanssa

LUONNOS / Muut lähteet

Ja jos se oli mestarillinen taideteos, niin se oli kaksinkertainen: piirustuksen ilmeikkyyden ja sanojen musikaalisuuden vuoksi. Tuon upean palan kanssa Käsi kädelle , että haastateltava suostui uskottavaan kuolemattomuuden muotoon, ja sivun lukijat tulkitsivat sitä samalla tavalla.

Valitsemissani valokuvissa, joissa Manuel del Arco esiintyy, minua kiehtoo hänen aktiivisen kuuntelun asenne, hyvin tarkkaavainen ja hyvin oman kehitystiiminsä (kuinka hyvin tämä mies hymyili!), Aina hyvin pukeutunut ja unohtamatta koskaan valkoista solmioaan. Manuel del Arcon muuttumaton valkoinen solmio oli tyylikäs haluavan henkilön tyylikäs ylellisyys. Salvador Dalí, tietysti! Hän oli innoissaan Manuel Del Arcon haastattelusta: Yhdessä näistä erilaisista haastatteluista (näen kuvan) näemme Empordà-taidemaalarin täysin alasti, kun taas Del Arco – taiteilija vs. taiteilija – kysyy häneltä, ikään kuin mitään ei olisi.

MANUEL DEL ARCO

Manuel del Arco ja Gina Lollobrigida

LUONNOS / Muut lähteet

Manuel del Arcon haastattelut olivat (anteeksi: he ovat!) Ketterät, siroiset, ilkikuriset ja siroiset kuin hyvä tanssi. Hän kohteli laulavaa tyttöä (Marisol) yhtä helposti kuin ministeripelma (Fraga). Hyvin kasarmissa ja pelkurissa Del Delcon helppous oli vallankumouksellinen: hän opetti meille, että kaikesta voi kysyä ilman kunnioitettavaa pelkoa, ironiaa, viehätystä ja hyvää huumoria.

Manuel Del Arco on iloinen ja siro, koska kaikkien kysymyksiensä takana vallitsee immanentti filosofia, joka voidaan tiivistää seuraavasti: “Kuuluisat päivystyksessä, olemme kaikki kuolevaisia!”. Del Arco pakotti pelinsä, ja kaikki pelasivat sitä: John Wayne, Pau Casals, Errol Flynn, Walt Disney, Ava Gardner, Robert Mitchum, Peter Sellers, Louis Armstrong, Maria Félix, Alexander Fleming, Rubinstein, Miró, Cela, Nixon, Kubala , Neruda…

Maura, haastatteli ja piirtänyt Manuel del Arcon loistava kynä

Maura, haastatteli ja piirtänyt Manuel del Arcon loistava kynä

Sanomalehden kirjasto-La Vanguardia

Del Arco tuli opettamaan journalismin opiskelijoita ja teki yhteistyötä TVE-ohjelmassa kuusikymmentäluvulla Tämä on hänen elämänsä , Miramar Studiosilta.

Hänen kipinänsä ja pehmeä pilkkansa olivat aina tärkeä opetus ja lohdutusta lukijoille. Ja puoli vuosisataa lähdön jälkeen jotkut hänen sanoistaan ​​muistuttavat minua siitä, mistä hyvässä haastattelussa on kyse, mistä toimittajana oleminen on, nimittäin: ”Kirjoitan ministerille ja katuharrastajalle, haluan kaikkien ymmärtävän minua! Toimittaja on joku, joka palvelee muita, elää muille, ajattelee muita. En palvele hahmoa, palvelen lukijaani! ”.

He kaikki lukivat hänelle

Xavier Castellnou (Manuel del Arcon pojanpoika ja blogin Manueldelarco.com kirjoittaja)

He kysyvät minulta, miksi pidän hengissä isoisäni Manuel del Arcon muistoa, jota en koskaan tuntenut. Se johtuu siitä, että koko ikäni (olen 44-vuotias), aina kun joku vanhemmista tietää, että olen Manuel del Arcon pojanpoika, huomaan, että hänen silmänsä ja hymynsä syttyvät.
Halusin tietää lisää isoisästäni. Kerään kaikki hänen kirjansa. Lapsestani lähtien kuuntelin äitiä Olgaa satoja anekdootteja hänen erittäin suositusta isästä. Ymmärsin, että hänen haastattelut tekivät tuhansista lukijoista onnellisia. Siksi loin Manueldelarco.com-blogin vuonna 2008: kokoan kaikki käytettävissä olevat tiedot isoisäni. Haaste täytetty itsepäisyyden vuoksi (peritty häneltä).
Vuonna 2009, Del Arcon syntymän satavuotispäivänä, otin yhteyttä La Vanguardian silloiseen johtajaan Màrius Caroliin, ja järjestimme Palau de la Músicassa näyttelyn, jossa oli teoksia ja henkilökohtaisia ​​esineitä.
Halusin vuonna 2014 kadun Manuel del Arcolle Barcelonaan, hänen kaupunkiinsa, jossa hän käytti toimintaansa ja saavutti mainetta kaikkialla Espanjassa. Toinen haaste. Kirjoittaja ja kolumnisti Quim Monzó, isoisäni suuri ihailija, kirjoitti tukikirjeen. Ja hän kertoi minulle, että lapsena, kun hänen äitinsä pesee lattiaa ja näytti La Vanguardian sivuja märällä lattialla, hän seisoi noilla sivuilla lukemaan Manuel del Arcon haastatteluja. Ja se herättäisi pienessä Monzossa kutsumuksensa kirjoittaa yksi päivä sanomalehteen.
Kirjeet allekirjoittivat myös José Manuel Lara (poika) ja Col·legi de Periodistas de Catalunya. Kadun asia ei päässyt kiinni, mutta hänen kotinsa muistokilpi Calle Capità Arenas, 21-23, joka siellä näkyy.
Isoisäni oli opiskelijana Joana Biarnés, nuori nainen, joka olisi ensimmäinen naisvalokuva-toimittaja Espanjassa. Hän sai tietää, että härkätaistelu oli hänelle inhottavaa, ja hän antoi hänelle härkätaistelujen valokuvaraportin. Hän noudatti. Isoisäni onnitteli häntä tehdystä työstä ja ennusti hänen tulevan valoisan tulevaisuuden.
Pariisina isäni meni etsimään äitiäni talostaan ​​Capità Arenasissa (hän ​​ei mennyt yläkertaan, he olivat muina aikoina) ja odotti häntä sisäänkäynnin puolivälissä iltapäivällä. Usein odotus pidentyi: äitini ei tullut alakertaan, ennen kuin kirjoitti haastattelun, jonka isoisäni oli allekirjoittanut sinä aamuna (katso oheinen kuva, noin 1960). Vanhempani olivat naimisissa täsmälleen 30 vuotta, ja perintö, jonka säilytän isoisäni kunniaksi, on myös äitini Olgan perintö: Ihailen molempia suuresti.
Isoisäni La Vanguardiassa tekemä työ jätti syvän jäljen, ja jatkan hänen muistonsa vartiointia: hän olisi pitänyt siitä ja hänen loistava journalistinen työnsä ansaitsee sen. Miksi et perustaisi Manuel del Arco -palkintoa? Erotan Espanjan parhaat haastattelut joka vuosi. Ehdotan sitä, kun muistan suuren Manuel del Arcon toistaman lauseen: “vaikea asia on olla kirjoittamatta, todella vaikea asia on luettava.” Ja hän tiesi hyvin, miten se tehdään, he kaikki lukivat hänet!

kuva XAVIER CERVERA 21.06.2021 JAVIER CASTELLANOS, haastattelijan pojanpoika Manuel del Arco.  Vuonna 1970 taidemaalari Salvador Dali piirsi nimenomaan tämän kankaan kollegalleen Del Arcolle, jossa ratsastaja nähdään ampuvan hevoselta jousella, ja se on omistettu Javierin isoisälle (kuvassa on myös Manuelin vävy, Joan Castellnou): Manuel del Arco Álvarez (Zaragoza, 12. tammikuuta 1909 - Barcelona, ​​25. kesäkuuta 1971) oli espanjalainen sarjakuvakirjailija ja toimittaja, jolla oli suuri kansallinen arvostus.  Sille oli ominaista tehdä rohkeita haastatteluja, mukaan lukien sarjakuvan haastateltavasta.

Xavier Castellnou, Manuel del Arcon pojanpoika

Xavier Cervera / Oma

Kokeile tästä