July 31, 2021

Lori Goldston, Nirvana-sellisti: “Yhteistyö Kurt Cobainin kanssa oli erittäin hauskaa ja intuitiivista”

Jos Lori Goldston muistaa jotain 18. marraskuuta 1993, se on hermoja. Sinä iltana hän otti lavan soittamaan selloa yleisölle, joka paketti Sony Music Studion Manhattanille, mutta tiesi, että vaikutus olisi suurempi. Loppujen lopuksi se oli osa Nirvanan odotettua MTV Unplugged -tapahtumaa, joka otti ajan myötä legendaarisen ulottuvuuden. “Siellä oli vähän hermoja”, taiteilija muistelee keskustellessaan Culton kanssa. ”Tilanne oli erittäin paineinen, mutta olimme soittaneet noita kappaleita kuukausia. Valmistelimme paljon harjoituksia. “

Huolimatta aseman johtajien painostuksesta ryhmälle sisällyttää lisää kappaleita albumilta Unohda koko juttu ryhmä pääsi siitä. Cobain, Grohl ja Novoselic esittivät luettelonsa ja kuuden kannen vähän viitattujen kappaleiden kärjessä istunnon, joka tuolloin aiheutti vaikutusta rikkomalla tiettyjä tuotteen käytäntöjä. Ei suuria hittejä, ei fanfareja, ei poseja. Vain kukkia ja kynttilöitä.

Noina päivinä bändi kokeili uusia asioita. Pohjois-Amerikan kiertueelle vuoden puolivälissä he sisälsivät ensimmäistä kertaa akustisen osan. Sitten he olivat jo neuvotelleet konsertin esittämisestä irrotettuna Beavis & Butt-Headia suosittaneesta ketjusta, joka oli nousemassa 90-luvun “teini-hengen” tilana. Siksi he alkoivat etsiä tukimuusikkoja. Joten he pääsivät Loriin.

”Tapasin heidät yhteisen ystävän kautta, kun he etsivät sellistiä valmistaakseen Unplugged-istunnon. Pidin todella bändin äänestä ja tunteesta, vaikka en tiennyt niistä paljoakaan. ”

Goldston muistelee, että tänä aikana hän alkoi muokata järjestelyjä, joita hän soitti kylmänä marraskuun iltana. Hänen sellonsa kuiva kappale kuuluu “Jeesus ei halua minua auringonvaloksi”, “Maailman myynyt mies”, “Tyhmä”, “Polly”, “Tasangolla”, “Jotakin tiellä” , “Kaikki anteeksipyynnöt” ja “Missä nukuit viime yönä?”. ”Sävitin osan pelaamistani, ja myös Kurt humisi minulle vähän. Hänellä oli loistava korva ja paljon hyviä ideoita. Hänen kanssaan työskenteleminen oli hauskaa ja intuitiivista. “

MTV Unplugged New Yorkissa. Vasemmalta oikealle: Lori Goldston, Krist Novoselic, Dave Grohl, Kurt Cobain ja Pat Smear

Se ei ollut ensimmäinen kerta, kun tämä instrumentti käytin orkesterin kulmassa, jossa basso kuorsi yhdessä alttoviulun ja kontrabasson kanssa, se hiipui Seattlen edustajien ohjelmistoon. Päällä Unohda koko juttu (1991), Kirk Canningin nauhoittama sello myötäilee kauhistuttavaa yksinäisyyttä ajatukseen asumisesta sillan alla, ruohoon käärittyinä ja kosteassa kosteudessa, jonka Kurt laulaa teoksessa ”Jotain tiellä”. Sama ääni, Kera Schaleyn käsissä, levytettiin albumeille ”All Apologies” ja “Dumb”. Kohdussa (1993).

Kitaristi Pat Smear liittyi ryhmään myös tällä kaudella. Muutaman kuukauden tien päällä he alkoivat valmistella Irrotettu marraskuun toisella viikolla. ”Se oli parin kuukauden kiertueen lopussa New Yorkissa. Ne olivat melko säännöllisiä harjoituksia. Muistan, että olin hyvin iloinen siitä, että sain muutaman päivän kaupungissa ”.

Lorille hänen konsertinsa suosikkihetket olivat kannet, jotka tuolloin aiheuttivat jännitteitä ryhmän ja television välillä viitteiden hämäryyden vuoksi. “Pidän kaikista kappaleista, mutta erityisesti Meat Puppets ja Leadbelly-coverista.”

Hieman alle viisi kuukautta myöhemmin kokemus päättyi, kun Kurt Cobainin elämä laski ampuma-aseen tynnyriä. Uutiset vaikuttivat syvästi Loriin. “Tunsin kamala.”

Vaikka hän tuli maailmaan vuonna 1963, Lori Goldstonin musiikkielämä alkoi vasta seitsemän vuoden ikäisenä peruskoulussa. ”Aloitin kitaransoiton tuossa iässä. Sitten, yksitoista vuotta vanhana, meille tarjottiin mahdollisuus opiskella bändin tai orkesterin instrumenttia julkisessa koulussa. Luulen, että valitsin sellon, koska he kertoivat minulle, että se oli vähän kuin kitara. , vaikka epäilen, että hän tiesi siitä paljon enemmän. Mutta se on hyvin mukautuva, sillä on suuri valikoima ääniä ja se voi olla hyvin ilmeikäs. “

Klassisista ja indie-valtakirjoistaan ​​huolimatta Lorin aloituksella musiikkimaistoon on erilainen väri. Afro-kampausten, norsun jalkojen ja puhtaiden kangasmekkojen päivinä muista ennen kaikkea sielun vaikutus.

”Kun olin noin yhdeksänvuotias, kuuntelin radiota erittäin innokkaasti. Asuin New Yorkin lähiöissä ja se oli uskomaton musiikillinen hetki: Al Green, The Temptations, The Four Tops, Stevie Wonder, Gladys Night jne. Joten tietyssä mielessä se oli ensiluokkainen sielu rakastun musiikkiin. “

Nirvana promokuvassa. Lori, jolla on hattu, on Kurt Cobainin oikealla puolella.

Tähän lisätään naisen vaikutus. ”Vanhempani ja veljeni eivät olleet kovin kiinnostuneita musiikista. Mutta kun olin hyvin nuori, isoäitini pysyi kanssamme viikonloppuisin ja kuunteli Metropolitan Operan lähetystä kanssani. Luulen, että musiikki vaikutti minuun syvästi. Muistan myös nähneeni Motown-taiteilijoita televisiossa hänen kanssaan. “

Ja siitä hetkestä lähtien se ei pysähtynyt. Vähemmän, kun hän huomasi, että muutaman askeleen päässä kodistaan ​​hän pääsi käsiksi outoihin ääniin muista kulmista. ”Opiskelin kansanmusiikkia kitaralla. Myöhemmin lukiossa kiinnostuin hyvin Folkways-levy-levyistä, joka dokumentoi ääniä ja musiikkia ympäri maailmaa. Taloni lähellä olevassa julkisessa kirjastossa oli suuri luettelo niistä, ja kuuntelin levyä. Suurinosa siitä. Se kiinnosti minua etnografisiin tietoihin muualta maailmasta. Haluan todella yllättyä. “

Pian nuori nainen teki mielenkiintoisen ja monipuolisen levy-kokoelman. Suosikkiensa joukossa hän mainitsee Akseli rohkea kuin rakkaus Y Oletko kokenut?kirjoittanut Hendrix; amerikkalaisen kansanmusiikin Folkways-antologia; Amerikkalainen kaunotar, de Grateful Dead, Bach sellosviitit, kirjoittanut Pablo Casals ja Himoitakirjoittanut Bob Dylan. Hän toteaa myös pitävänsä Billie Holidaysta, Eric Dolphystä, Sex Pistolsista, Arnold Schonbergista, Wes Montgomerystä ja Joni Mitchellistä. “Myös Itsekseni kirjoittanut Abdul Waddud teki suuren vaikutelman minuun ja kaikkiin muihin ikäni ikäluokkiin. “

Lori Goldston, valokuva: Jacopo Benassi

Siitä lähtien hänen luova pyrkimyksensä on kulkenut kohti kokeiluja. Tästä syystä hän perusti 1990-luvun alussa Black Cat Orchestra -projektin yhdessä entisen aviomiehensä kanssa vuosia työskennellyt teatterikappaleiden parissa. Se oli yhtye, joka toi yhteen klassisia instrumentteja, kuten sarven ja sellon, harmonikalla, rummuilla, saksofonilla ja monilla muilla. Seattlessa asuvalla bändillä oli mahdollisuus soittaa David Byrnen rinnalla hänen albumillaan. Tunteet(1997), jossa Morcheeba myös teki yhteistyötä.

“David oli Seattlessa kirjakiertueella ja monet ihmiset suosittelivat, että hän menisi kuuntelemaan tuolloin yhtyettäni The Black Cat Orchestra. Työskentelin Tunteet tuolloin ja hän ajatteli, että äänemme sopisi hänen kirjoittamaansa kappaleeseen – “He ovat rakastuneita” – mutta hän ei ollut varma, mitä siitä tehdä. Hän lähetti minulle kappaleen, minä sovitin sen bändille ja hän palasi muutama viikko myöhemmin nauhoittamaan sen kanssamme. Täysin kaunis poika. “

Bändityönsä lisäksi Lori Goldston on luonut musiikkia museoille, teattereille, taideorganisaatioille, elokuville ja jopa Pariisin muotiviikolle. Monissa näistä teoksista hän kehittää improvisaatioita ja avantgardistisia äänikokemuksia luomalla vuorovaikutuksesta muiden instrumenttien kanssa, joissa sekoitetaan klassista, folkia ja ääniä muilta maailman alueilta. ”Yhteistyö on minulle suuri ilo. Olen ollut onnekas saadessani tällaisia ​​uskomattomia mahdollisuuksia. “

Siksi hänen diskografiansa on tuottelias. Yksin tai bändissä artistilla on yli kymmenen albumia. Noin kolmenkymmenen teoksen lisäksi istuntomusiikkina. Jotkut näistä on kuultavissa Spotifyssa ja ostettavissa heidän verkkosivustoltaan. Tänään hän valmistelee uutta materiaalia erilaisista projekteista.

“Hyvin pian julkaisen toisen soololevyn, jonka teokset ovat itse ja joidenkin ystävien säveltämiä, Berliinin levy-yhtiöllä Second Editions. Ensi vuoden alussa julkaisen pari duettoalbumia, yhden laulaja Jordan O’Jordanin kanssa. ja toinen Earth-kitaristin Dylan Carlsonin kanssa. Myös vahvistettu sooloalbumi Cincinnati-etiketissä, Sofa Burn, mutta ei ole varma milloin se tulee. Myös joitain valmiita lähtemään, mutta niiden julkaisua varten ei ole vielä suunnitelmia. ”.

-Mitä Nirvanan kanssa pelaaminen merkitsi urallesi?

-Se näyttää upealta ansioluettelossani. Mutta musiikillisesti yksi arvokkaimmista osista minulle oli mahdollisuus nähdä useita hämmästyttäviä bändejä joka ilta avausnäytöksenä, joskus 2-3 viikon ajan: Mudhoney, The Boredoms, Breeders, Lihanuket, Melvins jne. Olen oppinut niin paljon.

valitse lähde