August 3, 2021

Hampaattoman enkelin ääni | Kulttuuri

Ei ollut helppoa seurata Chet Bakerin maailman jalanjälkiä, vaikka todella vaikea asia ei ollut halua olla hänen rinnallaan. Hampaaton trumpetisti enkelin äänellä, vaeltava junkie, joka rakastaa kalliita autoja ja kauniita naisia, Chet Baker oli vaikeasti myytti. Liian monet legendat ahdistelivat häntä, toiset loistavia, toiset sanoinkuvaamattomia. Kahdeksankymmentäluvun puolivälissä Bruce Weber – joka oli jo silloin yksi maailman parhaista muotikuvaajista – otti muotokuvansa sisällyttämään muusikon näyttelyyn, jota hän valmisteli Whitney-museoon. Se istunto muuttui yli kahden vuoden matkalle ja elokuvaksi, Antakaa eksyä. Yksi uutisista kauneimmista dokumentteista, upea mustavalkoinen muotokuva, joka syntyi kiehtovuudesta miehelle, jonka kanssa oli liian helppo eksyä.

”En tiedä mitä kauneus on; Tiedän mitä kunnioitus on ”, kertoo valokuvaaja ja elokuvantekijä

Weber esittelee elokuvan huomenna La Casa Encendidassa Madridissa, joka avataan ensimmäisen kerran, 22 vuotta myöhemmin, Espanjan kaupallisissa teattereissa perjantaina. Lisäksi sykli palauttaa hänen singulaarisen elokuvansa. ”Se on väistämätöntä, elokuvani syntyvät valokuvasta, se on rajoitus, mutta se antaa minulle myös outon vapauden. En noudata elokuvan sääntöjä, todellisuudessa ei ole sääntöjä, ne eivät ole pop- tai musiikkikappaleita. rock & roll alussa ja lopussa. Ne ovat kuin jazz, et koskaan tiedä mihin se vie sinut ”, selittää valokuvaaja New Yorkin kodistaan.


Hämäämme on oikeastaan ​​trilogian toinen elokuva, joka alkoi Rikkoutuneet nenät ja se päättyy Robert Mitchumista julkaisemallaan dokumentilla. ”Kyse on kovista kavereista, sellaisista miehistä kuin ne, jotka tunsin lapsena maatilalla, jossa vartuin. Olemme olleet Bobin elokuvan kanssa vuosia. [Mitchum] mutta meille tapahtuu sama asia kuin Chetin kanssa. Kukaan ei välitä. Liikaa rahaa Robert Mitchum -musiikille! “

Weber muistuttaa, että näyttelijä suostui tekemään elokuvan nähtyään Kadotetaan ja usean vuoden ripustamisen jälkeen Weberin lähellä kotiovellesi. “Hän oli todella kova kaveri, ja kauhea pessimisti, aina pahalla tuulella, hänellä oli upea ääni, mutta hän suuttuisi, jos kerrot hänelle. Hän muistutti minua niin paljon perheeni vanhemmista miehistä. Ei ollut naista, joka tavannut hänet en halua tietää enemmän hänestä seuraavana päivänä. Hän piti naisista ja makeisista, ja kävin tapana hänen talossaan Santa Barbarassa tervehtimään häntä kakulla ja mukana Christy Turlingtonin tai muiden mallien seurassa … Ja tietysti näin minusta tuntui! “

Antakaa eksyä Se valmistui vuonna 1987, muutama kuukausi sen jälkeen, kun Chet Bakerin elämä kaatui Amsterdamin hotellin ikkunasta. ”Olimme toimitustilassa, kun uutiset saapuivat meihin. Useiden päivien ajan emme voineet palata studioon. Sitten jatkoimme puhumatta, kommentoimatta mitä tapahtui, ajattelemalla kauneutta, jonka Chet oli antanut meille. Meillä ei ollut aavistustakaan, oliko tekemämme oli hyvää, huonoa vai keskimääräistä, kukaan ei panostanut meihin penniäkään. Mutta jatkoimme. “

Weberille Chet Bakerin valtava kyky viettelyyn syntyi hänen “viattomuudestaan”. “Et voinut päästää häntä ohi, vaan halusit elää hänen vieressään.” Miehen outo viattomuus, joka väittää, että elämänsä onnellisin päivä oli, kun hän osti Alfa Romeo SS: n ja että pahin oli päivä, jossa hän menetti kaikki hampaat. “Kaikista hänen vääristä tai todellisista tarinoistaan ​​hampaat olivat aina kauheimpia ja epämiellyttävimpiä.” Pala repäisi hänen suustaan ​​yksitellen laskien, josta hän ei koskaan kertonut koko totuutta. Kuuden kuukauden ajan Baker ei kyennyt ottamaan trumpettia vastaan, ja tämä tapaus avasi hänen musiikillisen uransa suurimman halkeaman. Kolme vuotta vesikourussa, kunnes Dizzie Gillispie kutsui hänet takaisin esiintymään New Yorkiin.

Chet Baker Kadotetaan Hän ei ole enää nuori James Dean jazzista William Claxtonin valokuvissa, mutta koko elokuvassa ei ole jälkeäkään. ”He kysyvät usein minulta, missä kauneus on, enkä koskaan tiedä, mitä vastata. Näen aina kauneutta ympärilläni, ehkä se on lahjani. Vuosia sitten Larry Clark, ihanan elokuvan johtaja Lapset, Hän kertoi minulle jotain, jota en ole koskaan unohtanut, jonka hän ei koskaan antanut itsensä nauraa kenellekään. Pidin siitä ideasta ja siitä lähtien tein siitä oman. En tiedä mitä kauneus on, tiedän mitä kunnioitus on. “

Elokuvantekijä Bruce Weber
Chet Baker, kuvaaja valokuvaaja ja elokuvantekijä Bruce Weber

Hyppää tänne