August 3, 2021

Prinssi, Jimi Hendrix ja Woody Allen

Purppura oli kahden mestarillisen kappaleen ja upean elokuvan väri: Jimi Hendrixin “Purple Haze”, Prince “Purple Rain” ja Woody Allen “The Purple Rose of Kairo”.

Violetti väri näissä kolmessa teoksessa paljastaa emotionaalisia jännitteitä, jotka syntyvät heidän oman elämänsä ristiriidoista ja kärsimyksistä.

Miksi violetti paljastaa nämä tunteet? Väri ei ole vain väri: se heijastaa leikkaavia tarinoita. Katsotaanpa, mitkä merkitykset liittyvät purppuraan.

Punainen ja sininen

Violetti syntyy punaisesta ja sinisestä. Se on intohimoisen ja kurinalaista, tulipunaisen ja taivaansinisen sekoitus, silmiinpistävä kuin veri ja huomaamaton ja jopa naamioitu kuin farkut sininen Hän on surullinen ja oppivainen kuin hän blues, mutta myös vihainen ja kovaa kuin punainen.

Huhtikuun rakkaus (Arthur Hughes, 1855).
Wikimedia Commons / Tate London

Violetti on ristiriitainen, koska siinä yhdistyvät voima ja maltillisuus: se on eloisa ja maaginen väri, melankolinen ja kapinallinen. Taistelija ja samalla eronnut epäonnistumisen kohtalostaan. Violetti on aina nostalgiaa.

Se on haaksirikkoutuneiden antiherojen väri, mutta ainakin heillä on rohkeutta lähteä rohkeisiin ja epävarmoihin seikkailuihin. Kevätrakkaus ja väistämätön katkeruus on, että nuo vuodet kuluvat.

Voiman ja petoksen symboli

Purppura tunnistettiin antiikin ja keskiajan aikana voimalla ja sosiaalisella huippuosaamisella. Keisarit kutsuttiin purppura, mikä tarkoittaa “voimalla pukeutunutta”. Violetti sävy varattiin aristokraattisille luokille. Mutta valta ja ero säilyttävät myös traagisen puolensa.

Samalla tavalla violetti on metafora taitosta, petosta verrattuna muihin luonnollisempiin ja puhtaampiin väreihin. Hän on jopa epävakaa ja rajaviivainen, ei punainen eikä sininen, aina partaalla ja kiistanalainen, kuten Prince, Hendrix ja Woody Allen.

Violetti sade

Purppuran sateessa violetti yhdistetään toiseen melankolian symboliin. Sade on symboli säästä, siitä, mikä liukenee kuin vesipisarat. Taivaalta putoava vesi on siemen, joka lannoittaa, joka antaa elämän.

Mutta sade on myös nostalginen, koska kuten kirjailija Jorge Luis Borges kertoi meille, “sade on epäilemättä menneisyydessä”. Jotain, mikä on jo ollut eikä tule olemaan enää koskaan.

”Purppura sade” on sydäntä särkevä valitus ystävyyden menettämisestä, kun “viikonlopun rakkaus” loppuu. Itse asiassa “Halusin vain nähdä sinun nauravan ja kylpemän purppuran sateessa.” “On aika löytää jotain uutta”, joka myös haihtuu kuin sade.

Mutta ilman sadetta ei ole sateenkaarta. Tämä on Prinssin ja hänen purppuran ääniensä opetus, joka ilmaistaan ​​kappaleessa “Risti”. Ilman kipua ei ole myöskään iloa: “Sinun täytyy elää ja rakastaa pimeistä päivistä ja myrskyisistä öistä huolimatta”, Prince kertoi meille.

Ota aikaa ja kuuntele ”Purple Rain”. Klikkaa tästä.

Violetti usva

Purppura sumu on metafora hämmennykselle, Jimi Hendrixin juurtumiselle, joka ei edes tiedä onko hän “onnellinen vai onneton”.

Jimi Hendrix en 1967.
Wikimedia Commons / A. Vente, CC BY-SA

Tuo violetti sumu ympäröi meitä ja hämmentää meitä, kunnes emme pysty erottamaan, onko päivä tai yö, olemmeko ylös vai alas. Hän lumoaa meidät kuten Hendrix: “Onko tänään huomenna vai onko se maailman loppu?”

Violetti pettää meitä, mutta myös tämä loitsu saa meidät innostumaan ja saa meidät “ajamaan tuulessa”, kuten kuulemme “Pienessä siivessä”.

Hendrixillä oli vaeltava elämä ja se heijastuu hänen kitaransoitossaan. Hänen tyylinsä hypnoi meidät käsittämättömässä maailmassa, joka on joskus yhtä harmonista ja kaoottista kuin hänen mestarillinen tapansa lyödä jouset. Hendrix oli erilainen ja traaginen, vapaa kuin violetti.

Napsauta tätä, jos haluat kuulla violetit Hendrix-äänet.

Violetti ruusu

Voitteko kuvitella seikkailuelokuvassa olevan hahmon kävelevän elokuvan ruudulla todelliseen maailmaan? Tätä kertoo ”Kairon violetti ruusu”.

Katso tämä valtava kohtaus, jossa todellisuus ja fiktio sulautuvat. Klikkaa tästä.

Juliste Kairon violetti ruusu (Woody Allen, 1985).

Kauniin ja haaveillun hahmon kuvitteellisen elämän on kohdattava ankarat todellisuus. Todellisessa maailmassa ei ole mustaa haalistumista suudelmien keskeyttämiseksi. Ja iskut satuttavat.

Todellinen elämä voi olla pettymys, mutta se on rikkaampi, luonnollisempi ja spontaanin kuin pitää kiinni käsikirjoituksista, jotka muut kirjoittavat sinulle ja minulle. Täällä jokaisen on kirjoitettava omat vuoropuhelunsa ja tarinansa, vaikka emme voi koskaan olla täysin vapaita.

Sinun täytyy lumota todellinen maailma uudelleen! Yhdistä se unelmiin, jotka herättävät meidät! Se on Woody Allenin violetti oppitunti. Ilman niitä illuusioita, jotka antavat meille toivoa todellisessa maailmassa, kaikki olisi sinistä, sininen, surullinen. Ilman horisonttia ja ilman merkitystä.

Tätä varten violetti ruusu ja illuusiot ovat tarkoitettu elämään utopiasta ja kohti utopiaa, kuten Eduardo Galeano kertoi meille kauniilla sanoilla.

Napsauta tätä kuunnellaksesi Galeanoa.

Violetin kauneus

Violetti on kaunis ja tyylikäs väri. Se on myös vaarallista ja paradoksaalista. Ja violetti ruusu muistuttaa meitä siitä, että punaisen ja sinisen täydentävyyden ja vastakkainasettelun taistelussa ruusut, kuten Federico García Lorca sanoi, ovat “kaiken kauniin äiti”. Mutta “ne ovat täynnä syksyä, iltapäiviä, katumuksia, melankoliaa”.

Millainen elämä olisi ilman ruusuja!

Polku ilman rytmiä tai verta,

kuilu ilman yötä tai päivää.

He antavat siipensä sielulle,

että ilman heitä sielu kuoli,

ilman tähtiä, ilman uskoa, ilman selkeitä

illuusioita, joita sielu halusi.

Federico García Lorca, “Ruusujen rukous”

Ota uusi kaunis violetti tauko ja uppoudu tähän henkeäsalpaavaan kunnianosoitukseen ”Purple Rain” -elokuvalle, jossa esiintyvät Beth Hartin ja upean kitaristin Jeff Beckin upeat laulut. Klikkaa tästä.

siirry tähän sivustoon