August 1, 2021

Yhden miehen bändi, joka vetää kappaleita galleriasta

– Näiden kappaleiden laulaminen on puhdasta nautintoa, ne ovat osa elämääni, ja minun piti lainata ne Bobilta ja Paulilta ja laulaa ne, tehdä niistä hetkeksi omat. Selvästi voi olla pelottavaa kohdata ohjelmisto, joka on jo ihmisten korvissa, mutta löysin ääneni tekemään se. Ehkä se menetti vain häpeääni, mutta niin monen vuoden laulamisen jälkeen tiesin, että voisin tehdä sen oikein. Urallani on kaksi puolta, kirjoittajan ja tulkin, ja nautin molemmista erittäin paljon. On hienoa laulaa kappale, jolla on allekirjoitus, mutta on myös hienoa laulaa yksi niistä kappaleista, jotka ovat elämäni ja monien ihmisten ääniraita. Tarvitseeko maailma Tiagoa tekemään Dylan-, Elvis-, Sinatra- tai Beatles-kappaleita? Luultavasti ei, mutta minulla on tarve antaa ääneni näihin rakastamiini kappaleisiin.

Tiago Galindez – Minulla on tunne (The Beatlesin cover)

  —Monet artistit kokevat, että joka kerta kun laulavat, he kunnioittavat näitä 60-luvun rock- ja pop-sankareita, mutta mitkä muut musiikin suuruudet vaikuttivat sinuun valittaessa musiikkipolua ja säveltäessäsi kappaleitasi?

—Beatles on minun raamatuni, ja pitkään kuunnellessani ja analysoinni niitä opin edelleen. Se on ehtymätön musikaalisuuden ja inspiraation lähde. Mutta on selvää, että se ei ole kaikki. Kappaleistani löydät merkkejä, jotka vievät sinut Beatlesiin, Elvisiin, Dylaniin, Tom Pettyyn, mutta myös erityisesti Charlyyn ja Fitoon. Charly oli ensimmäinen suuri referenssini, kun tulin murrosikään, häneltä opin oppimaan säveltämään kappaleita. Hänen kanssaan oli matkan alku. Löydän uusia vaikutteita, mutta vanhoissa taiteilijoissa. Tutkin aina rockin juuria. Mitä musiikilla tapahtuu tänään, ei viettele minua, se ei ole minun asiani, en tunne sitä, ja siksi en työnnä itseäni. En tuhlaa aikaa yrittää saada minut pitämään jotain.

Tiago & Los Pájaros – tuo päivä (Beatmemon Casbah-istunnot)

—Olet tyypillinen muusikko, joka ei lopeta materiaalien lataamista Bandcampiin, nauhoittamista Spotifyssa ja nauhoittamista YouTubessa. Onko syytä luoda, esittää ja näyttää, mitä on tuotettu riippumatta siitä, onko levy-ala kiinnostunut vai ei?

“Se on aina luomisen arvoinen!” Taiteilijoiden on kirjoitettava sanoin ja musiikkiin mitä kuvittelemme, näemme ja tunnemme. Luo oma maailmamme, ja lainatakseni ystäväni Pablo Jubanya, meidän on edelleen ihmeteltävä tuomalla jotain sellaista maailmaan, jota ei ollut aiemmin. Toinen askel on mitä tehdä kaikella. Kun nauhoitin ensimmäisen albumini Ravi Sup -ryhmäni kanssa vuonna 1999, sykli miten asioita tehdä oli päättymässä; mutta rock, punk ja pop olivat edelleen näyttämön keskellä. Kaikki muuttui ja se järkytti minua. Tietysti hyödynsin uusia tekniikoita. The Kavanaghs -bändini kanssa onnistuimme Internetin ihmeellä pääsemään kiertueelle Yhdysvaltoihin ja Englantiin, levyttämään yhdessä Grammy-palkitun tuottajan kanssa, soittamaan Liverpoolin Cavern Clubilla ja Los Angelesin Whisky A Go Go: lla ja että teemamme “Hyde Park” oli Lontoon Royal Parks Half Marathon -laulun virallinen kappale. Mutta silti minulle on silti vaikeaa, siksi Tiago & Los Pájarosin ajatuksena oli pelata taas kaikkialla, anna naapurin tuntea meidät. Tänään teollisuus menee yhteen suuntaan, minä toiseen. Enkä enää epätoivo. Haluan tehdä parasta mahdollista musiikkia ja laulaa rakastamieni taiteilijoiden kappaleita. Kasvaa, paranna itseäni säveltäjänä ja esiintyjänä ja jaa. Jotkut asiat palaavat, toiset menetetään, toiset vievät aikaa tai eivät koskaan saavu, mutta opin oppimaan nauttimaan matkasta.

Kavanaghit – hän ei ole se

  —Dylan-asia on hämmästyttävä työ saavutetun ilmaston, valitsemasi ohjelmiston ja monien yksin ja autotallissa soittamiesi kappaleiden takia, mikä antaa sille harvinaisen intiimin esteettisyyden. Mikä sai sinut tekemään tämän kaksinkertaisen albumin? Minkä muun jättiläisen taiteilijan voisit kunnioittaa näiden ominaisuuksien materiaalilla?

– Olen erittäin ylpeä näistä levyistä. Ne ovat kuin otoksia, valokuvia kodista. Minulla oli konsoli ja mikrofoni, jotka laitoin autotalliin kotiin, ja testasin, toimiiko se oikein, äänitin “Blowin ‘in the wind”. Kun kuuntelin sitä, sanoin itselleni: “Entä jos äänitän kokonaisen albumin?” Ja menin nauhoittamaan. Valitut kappaleet etsivät minua. En ajatellut “suurimpia hittejä” tai liian suunnitelmaa. Nuo kappaleet kutsuivat minua ja avasin taloni oven heille. Versiot nauhoitetaan livenä vain muutamalla overdubilla ja ne ovat häpeämätöntä huonolaatuista. Jos kuuntelet tarkkaan, kuulet bussin ohi kulkevan, oven avautumisen, Pian ja Anitan äänet kotona. Minulla on melkein valmis toinen albumi, jossa laulan Eaglesin, The Byrdsin, Beach Boysin, Serú Giránin, The Bandin ja muiden kappaleita. Arvioin, että se on valmis vuoden loppuun mennessä. Nyt kaikesta tästä Paulin syntymäpäivästä ja Beatmemossa tuottajani ja ystäväni Pablo Miechin kanssa tekemästä nauhoituksesta olen enemmän kuin innoissani oman McCartney-albumin tekemisestä. Minulla on se jo kirjoitettu projektikalenteriini.

Elvis Lives – Sininen mokkanahka (live)

  – Tiago ja Los Pájaros jatkavat tietään ja palaavat varmasti livenä, kun pandemia sen sallii, esittäessään tämän albumin. Mutta milloin suunnittelet bändin uuden materiaalin omilla kappaleillasi?

—Pandemia asetti meidät kaikki tauolle, eikä Tiago & Los Pájarosin työ voinut paeta siitä. Silti saimme tehdä mielenkiintoisia asioita, kuten tulla ensimmäiseksi argentiinalaiseksi ja ehkä Latinalaisen Amerikan bändiksi, joka esiintyi konsertissa teatterissa suoratoiston kautta. Se oli toukokuussa 2020 Atlas-kulttuurikeskuksessa. Mutta otamme kaiken tämän vastuulla ja emme enää tule harjoittelemaan. Olimme valmistelleet kappaleita kolmannelle albumillemme vuoden 2017 ”Todo lo real” ja vuodelta 2018 ”Diario de Carretera” jälkeen, albumi, joka vietettiin parhaaksi rock-albumiksi Rosario Edita -palkinnoissa vuonna 2019. Tavoitteena on saada materiaalia ennen vuoden loppua, mutta aika näyttää. Kappaleita on jäljellä, mutta meillä ei ole aikaa työskennellä niiden parissa. Kyllä, The Kavanaghsin viides albumi ilmestyy pian, jonka nauhoitimme etänä karanteenin aikana.

  —Tänään on aika laulaa pandemiasta ja hukkumisesta, koska et pysty menemään ulos, tai ehkä on aika potkia lautaa ja tehdä kappaleita korkealla, katarsis-tyyppinen ilmata ennen rajoituksia, jotka tämä maailman virus testamentasi?

—Jokainen taiteilija pystyy purkamaan, mitä hänelle tapahtui pandemian myötä. Aluksi olin epätoivoinen, etten voinut pelata. Kolmen tai neljän vuoden ajan suunta oli koskettaa, koskettaa ja koskettaa. Los Pájarosin kanssa menimme avaamisesta Dios Salve a la Reinalle Luna Parkista 20 hengen pelaamiseen pienessä baarissa samalla nautinnolla. Kaiken kaikkiaan tein noin 150 näyttelyä vuodessa, joka sunnuntai Beatles a la carte -tapahtumassa Beatmemossa, toisessa kodissani, joten jarrut olivat tuskallisia tältä osin. Se ei pysty tekemään jotenkin identiteettiä. Keskityin siis Kavanaghs-albumin tuottamiseen, toinen kannet, arkiston tilaaminen, kappaleiden ja videoiden pelastaminen sekä säveltäminen, mutta se ei ollut minulle helppoa. Vaikka minusta tuntuu, että haluaisin säveltää jotain korkealla levyn potkimiseksi, tällä hetkellä nämä ovat puhtaasti itsetarkastettuja kappaleita. Menetyksessä on tuskaa, mutta myös toivoa ja rakkautta. Kappaleet saapuvat ja sinun on vastaanotettava ne tunne, jonka ne tuovat. Haaveilen tehdä koko yön näyttelyn pubissa, kun kaikki on ohi. Aloita tapaaminen uudelleen.

tiago4.jpg

Päivä, jolloin hän melkein avasi McCartneyn

Vaikka hän on rakastettu rockin poika, Tiago Galíndez käyttää tangon ilmaisua kertoessaan, kuinka hän menetti mahdollisuuden avautua Paul McCartneylle vuonna 2010 ja Ringo Starrille vuonna 2011. “Olimme lähellä, he voittivat meidät päähän”, hän sanoo. Melkein kuin se olisi finaali, Super Ratones onnistui avaamaan Ringolle ja Ciro ja Los Persas Paulille The Kavanaghsin sijaan, jotka olivat yhden tris päässä pelaamisesta molemmissa tapauksissa. Tiago avasi kuitenkin lukuisia hahmoja, mukaan lukien kukaan muu kuin Charly García, David Lebón, Pedro Aznar, Alejandro Lerner, Enanitos Verdes ja Los Tipitos.Lisätietoja kirjoittajasta