July 28, 2021

Kahdeksan vuosikymmenen ajan elävä rock-legenda

Amerikkalainen muusikko, laulaja-lauluntekijä ja runoilija Bob Dylan, joka on kaikkien aikojen tärkeimpiä kulttuurihahmoja, täyttää tänä maanantaina 80 vuotta, ja häntä ylistettiin folk-rockin elävänä legendana.

Uransa mitattuna 39 albumissa ja 125 miljoonassa kopiossa myydään, Dylan on saanut päivien ajan kunnianosoituksia medialta, mutta erityisesti seuraajiltaan, joiden joukossa hänellä on muita musiikkikuvakkeita, kuten Patti Smith tai Chrissie Hynde, Pretenders-laulaja.

Smith, joka väittää olevansa ihailija murrosikäästään lähtien, vihki hänelle konsertin tänä viikonloppuna Kaatsbaan-festivaalilla Tivolissa New Yorkin osavaltiossa Hynde julkaisi juuri kansilehden Standing in Doorway: Chrissie Hynde laulaa Bob Dylanin.

Samaan aikaan sanomalehdissä ympäri maailmaa luetellaan hänen keskeiset klassikkonsa, radio- ja televisioasemat lähettävät erityisohjelmia hänen kunniakseen, ja hänen kotikaupunginsa Duluth (Minnesota) aloittaa vuoden juhlat.

Kiehtovuus on sellainen, että jopa yliopistossa, Tulsan (Oklahoma) yliopistossa, on Bob Dylanin tutkimuslaitos, ja nykyään se juhli symposiumia asiantuntijoiden “dylanologien” kanssa, kuten pääbiografi Chris Haylin, joka on juuri julkaissut The Double Bob Dylanin elämä: levoton, nälkäinen tunne, 1941-1966.

Lisäksi Broadwayn “show” -tyttö Pohjois-maassa, joka perustuu hänen kappaleisiinsa, odottaa paluuta, joka kantaesitettiin vähän ennen pandemian pakotettua sulkemaan teatterimeka Yhdysvalloissa ajoissa, jotta laulaja-lauluntekijä olisi nimettömänä ja hän on innoissaan sen mukaan, mitä hän sanoi.

Terveyskriisin aikana Dylan käytti tilaisuutta käynnistää Rough and Rowdy Ways, ensimmäisen levyttämättömien kappaleiden albuminsa kahdeksan vuoden aikana, joka sai tähtien arvosanan Murder Most Foul -lehdellä, joka on 17 minuutin kappale, joka tiivistää Yhdysvaltain historiaa ja kulttuuria.

Hänen laadunsa säveltäjänä sai Dylanin olemaan ensimmäinen muusikko, joka voitti 2016 Nobel-kirjallisuuspalkinnon “uusien runollisten ilmaisujen” luomisesta amerikkalaisessa laulukirjaperinteessä, luultavasti ainoa kiistanalainen ero pitkässä Grammy-palkinnoissa. , Oscar ja Pulitzer.

Tukholman seremoniasta poissa ollessaan muusikko selitti kuusi kuukautta myöhemmin hyväksymispuheessaan, että hän alkoi kirjoittaa kappaleitaan tekemällä “kansan” ammattikieltä oman sanastonsa, mutta luottaen “herkkyyteen” ja “tietoiseen näkemykseen maailmasta, “Jonka hän oppi kirjallisuusklassikoilta.

Vähän annettu haastatteluihin, huomaamattoman henkilökohtaisen elämän mukaisesti kameroista poissa, hän paljasti viime vuonna The New York Timesille: ”Kappaleet näyttävät tuntevan itsensä ja he tietävät, että voin laulaa ne, äänekkäästi ja rytmisesti. he kirjoittavat yksin ja luottavat minun laulavan heidät. “

Ennen kulttuurisymboliksi tulemista Bob Dylan oli Robert Zimmerman, juutalaisten kauppiaiden poika, joka vuonna 1961 päätti keskeyttää yliopiston ja siirtyä kaivoskaupungista Hibbingistä Minnesotassa, missä hän varttui, vilkkaaseen New York Cityyn. joka tarjosi hänelle taiteellisen tulevaisuuden.

Isossa Omenassa hänestä tuli yksi kuuluisimmista nimistä luovassa ekosysteemissä, joka asusti ja antoi elämän Greenwich Villagen naapurustossa. Hänet allekirjoitti tuottaja Bob Johnton Columbia Recordsille ja vuonna 1962 hän julkaisi ensimmäisen albuminsa “Bob Dylan ”.

Kuusikymmentäluvun sodanvastaisen liikkeen ja siellä vallanneen hipihengen kerran musikaalinen inkarnaatio lähestyi hänen epäjumalaansa Woody Guthrie’ta, tuli kansanmusiikin kasvaville klubeille ja loi kansainvälisesti arvostettuja kappaleita, kuten Blowin ‘in the Wind, Masters of War tai The Times They Ovatko A-Changin.

Siitä lähtien Dylan on ruokkinut musiikkilegendaansa alkuperäisillä teoksilla, ei ilman kuoppia, jotka ansaitsevat hyvin eletyn elämän, moottoripyöräonnettomuudesta, joka vietti hänet kellarin hiljaisuuteen, joihinkin teoksiin, joiden vastaanotto oli heikkoa kristillisyyteen kääntymisen jälkeen. kannet ja esitykset kaikkialla maailmassa.

Hänen tunnetuimpia albumeitaan ovat Love & Theft (2001), Modern Times (2006) Tempest (2012) tai Fallen Angels (2016) unohtamatta kokoelmia, kuten The Essential Bob Dylan ja Bob Dylan Live. 1961-2000, jonka Columbia Records julkaisi samaan aikaan hänen 60-vuotispäivänsä kanssa.

Viime vuoden lopussa Dylan myi Universal Music -ryhmälle noin 300 miljoonan dollarin suuruiset oikeudet koko musiikkikatalogiinsa, joka sisältää 600 kappaletta ja jota pidetään yhtenä nykymusiikin laajimmista.


Hän antoi heille. Viime vuoden lopussa Dylan myi Universal Music -ryhmälle noin 300 miljoonan dollarin oikeuden koko musiikkikatalogistaan.

Kiosko, Bob Dylan

.

Piipahda tänne