July 31, 2021

kaiken, mitä uusi dokumentti ei kerro

 • Nämä ovat meille historian 25 parasta albumia
 • 70 parhaan 30 parasta kappaletta

  Pariisi, 28. syyskuuta 2018. Cité de la Musique avaa ovensa ensimmäisenä aamulla. On perjantai, ja viikonloppuna Filharmonia on järjestänyt tapaamisen keskustelujen, keskustelujen, kirjaesitysten ja nykymusiikkikonsertin kanssa. Puhujat tulevat eri puolilta maailmaa, jotka saavat akkreditoinnin ja keskustelevat sisäänkäynnille kokoontuneiden osallistujien kanssa. Muutaman minuutin kuluttua he kävelevät huoneeseen yhdessä aloittaakseen avaustilaisuuden. Se on heterogeeninen yleisö, jossa amerikkalaiset naiset ovat rinnakkain paitojen kanssa. Istunnot alkavat ja puhuja kuvaa luentonsa lyhyellä, alle kolmen minuutin pituisella kappaleella. Heti kun se alkaa soida, sadat ihmiset, jotka täyttävät huoneen, laulavat sanoitukset yhtenäisesti liturgisena tekona Euroopan kulttuuripääkaupungissa. He lausuvat sen muistista ja puhuja, jonka ilmapiiri on tarttunut, luopuu vakavasta eleestä jyrisemään joitain jakeita. Heterogeenisyyden on yhdistänyt kunnianosoitetun musiikki, taiteilija, jolle Pariisi omistaa tämän monografisen kokouksen: he kaikki ovat kokoontuneet sinne juhlimaan Frank Zappan töitä.

  Sen jälkeen kun hän kuoli syövästä joulukuussa 1993, amerikkalaisen muusikon tunnustus ei ole pysähtynyt. Tapahtumat lisääntyvät monissa maissa, ja niiden järjestäjinä ovat usein fanit, paitsi veteraanit myös nuoret, jotka löytävät tietueensa digitaalisilta alustoilta. Silloin on nykyään valittavissa virallinen luettelo, joka koostuu laajasta sadasta viitteestä, ja siinä on loputtomia tyylejä rockista orkesterimusiikkiin, jazzin, kantriin tai elektroniseen. “Zappa keskittyy vaikuttavan määrän musiikkia”, sanoo yksi hänen tunnetuimmista faneistaan ​​Espanjassa, El Gran Wyoming. “Se on kuin Avecrem, pudotat sen ja se tuottaa sata erilaista musiikkivalikkoa.”

  Määrä on pelottava yleisö, tottunut helposti kultaisten kyyhkyisten taiteilijoiden nopeaan kulutukseen. Ne, jotka ylittävät tämän esteen, ovat yleensä loukussa. Näin tapahtui toiselle katumattomalle tuulettimelle, Pablo Carbonellille: ”Viidentoista vuoden iässä he operoivat selkärangaani, ja kun leväsin talossani Huelvassa, kadun toisella puolella sijaitsevasta baarista tuli musiikkia, joka oli minulle hyvin ärsyttävää, ”Hän muistelee Los Toreros Muertoksen laulajaa. “Päädyin kuitenkin ostamaan tuon levyn, Sheik Yerbouti, ja siitä tuli referenssini. Sitten aloin kerätä hänen virallisia ja laittomia albumeja. Minusta tuli zappiano ehdoton ”. Yksi salaisuuksista on huumorissa. Melodiat ja sanoitukset luovat oman universumin, täynnä sarkasmia. “Zappa ei tavoittele naurua, hän käyttää huumoria käyttöjärjestelmänä, asenteena maailmaan”, kertoo Siniestro Totalin perustaja Julián Hernández. Ja hän jatkaa: “Oli löytö nähdä, että voit tehdä musiikilla mitä haluat, jopa nauraa sinfonisen rockin vakavuudesta.”

  Lisäksi Frank Zappa edustaa eräänlaista älyllistä majakkaa, joka opettaa kyseenalaistamaan viralliset puheenvuorot. Näin Matt Groening koki sen, joka löysi sen nuoruudessaan. “Minua houkutteli hänen huumori, asennoitumisensa auktoriteettiin, koulutukseen, politiikkaan, kulttuuriin”, tunnusti sen luoja Simpson. ”Hänen esimerkkinsä näytti minulle tietä. Huomasin, että oli hyvä mennä minun luoksei enkä noudattanut viranomaisten sanomaa ”. Valmistuttuaan yliopistosta Groening jätti Washingtonin osavaltion ja asettui Kaliforniaan hyvin yksinkertaisesta syystä: siellä opettaja asui. “Jos Frank Zappa olisi löytänyt paikkansa Los Angelesista, hänen täytyi mennä sinne.” Sarjakuvaelokuva tapasi idolinsa 90-luvulla ja vakuutti hänet sisällyttämään hänet hahmoksi Springfieldiin, vaikka hänen ennenaikainen kuolemansa katkaisi suunnitelmat. “Frank oli loistava tutor, roolimalli, jota oli tarkasteltava”, Groening lisäsi. “Kun Bart Simpson saavuttaa murrosiän, hän kasvattaa Frank Zappan viikset ja pukinparta.” Jotkut Simpsonien jaksot sisältävät silmänräpäyksiä faneille, kuten lehden, jonka kannessa on Zappa ja jonka Homer pitää talon ullakolla.

  Michael Ochsin arkistoGetty Images

  Sen läsnäolo on jatkuvaa kaikkein erilaisimmilla alueilla. Koko elämänsä ajan biologit antoivat hänen nimensä Uusi-Guinean kalalle tämä yhtymäkohta) ja cnidarians-lajien vesieläin (Phialella zappai). Postuumina kunnianosoituksena tähtitieteilijä nimitti asteroidiksi 3834-Zappafrank hänen kunniakseen, kadut eri kaupungeissa (kuten Berliinissä tai Düsseldorfissa) on omistettu hänelle ja patsaat on pystytetty. Hänen syntymäpaikallaan, Baltimorella, on rintakuva. Vaikka tunnetuin, jossa fanit menevät pyhiinvaellukselle ottamaan asianmukaisen valokuvan, sijaitsee Vilnassa. Ei ole yllättävää, että Liettuan pääkaupunki on Zappian mekka, kun otetaan huomioon, että amerikkalainen säveltäjä edustaa entisen Neuvostoliiton blokin antikommunistisen taistelun kuvaketta. Venäjän tai Unkarin kaltaisten maiden nuoret hankkivat levynsä piilossa ja poliisi vastasi joidenkin fanien tunnustuksen mukaan kidutuksella ja uhkailulla, kuten “aiomme viedä sinulta Zappan musiikin voimalla”. Tällainen oli hänen mittakaavansa, että muurin kaatumisen jälkeen Václav Havelin Tšekkoslovakian hallitus julisti taiteilijan maan kulttuuriedustajaksi, nimitys peruutettiin nopeasti Valkoisen talon painostuksesta.

  Heidän vaikutuksensa heijastuu myös erilaisiin kaikuihin, kuten Zappanale-festivaaliin, jota on järjestetty vuodesta 1990 lähtien Bad Doberanissa, entisessä Itä-Saksassa. Elokuun viikonloppuna tuhannet seuraajat kääntyvät muusikon hahmon puoleen. Kokous alkoi vaatimattomalla tavalla, perävaunu ainoana näyttämönä ja kourallinen faneja. Ajan myötä on tullut koota yhdeksän tuhatta ihmistä. Tällä hetkellä kotelo sijaitsee muutaman kilometrin päässä kaupungista, ja siellä on leirintäalue, useita vaiheita ja kioskeja, joissa myydään ruokaa ja levyjä. “Se on kuin Frank Zappan kupla keskellä Saksaa. Ilmapiiri on uskomaton ja ystävystyt heti saapuessasi ”, sanoo teollisuusinsinööri Guillermo Laso, joka vierailee säännöllisesti Burgosin asunnostaan.

  Frank kuokka kitaran kanssa

  Richard E.ArronGetty Images

  Zappanale juhlii ryhmäesitysten, vilkkaan keskustelun ja taidenäyttelyjen lisäksi. Suurin osa yleisöstä on kypsiä faneja, vaikka myös nuoret käyvät siellä, ja on tavallista nähdä epäjumalalle ominaiset viikset harrastajien kasvoilla. Luis González on Valencian muusikko ja tuottaja, joka tunnetaan nimimerkillä Caballero Reynaldo. Hän on soittanut kahdesti Zappanalessa. “Järjestäjät näkivät meidät konsertissa Barcelonassa ja palkkasivat meidät”, hän väittää. Reynaldo on yksin tai muusikoidensa mukana antanut sata konserttia Zappan kappaleilla kaikkialla Euroopassa ja julkaissut partituurin kunnianosoitusalbumeita. Nämä teokset kokoavat eri ryhmien (kuten Siniestro Total tai El Niño Gusano) tekemät versiot, samoin kuin omat versiot. “Ensimmäinen tekemäni albumi 90-luvun puolivälissä oli erittäin vaikeaa”, hän muistelee. ”Sitten ei ollut Internetiä ja fanit olivat hajallaan. Siitä huolimatta se otettiin erittäin hyvin vastaan, ja aloin vastaanottaa malleja toisesta puolestaan. Uskollisuus on minkä tahansa Zappianon perusominaisuus ”, hän päättää.

  Internetin saapuminen salli tosiasiallisesti yhteydenpidon fanien välillä, jotka kommunikoivat päivittäin virtuaaliyhteisöissä ja WhatsApp-ryhmissä. Zappa nauhoitti suurimman osan 1400 antamastaan ​​konsertista, ja fanit ovat seuranneet näitä tallenteita pitkään sekä tekstejä tai anekdootteja, jotka paljastavat uutta tietoa tai aiemmin julkaisemattomia kappaleita. Reynaldon kanssa Román García, Murcian Los Marañones -ryhmän muusikko ja Zappian Internet-vaatimuksen edelläkävijä, soittaa bassoa luomalla kaksi verkkosivua (Tiedot eivät ole tietoa ja Kolmas voima), jotka ovat välttämättömiä faneja ympäri maailmaa. Hänen kiinnostuksensa syntyi uteliaisuudesta purkaa Zappan kirjeet. “Joka kerta kun kuuntelen Zappaa, löydän jotain uutta: sanan, instrumentin, melodisen linjan tai lainauksen”, hän sanoo. Sen sivut ovat olleet avain sanojen julkistamiseen.

  Frank Zappa johtaa sinfoniaorkesteria

  Michael PutlandGetty Images

  Lisäksi hänestä on viimeisten 20 vuoden aikana julkaistu noin 180 kirjaa tusinalla kielellä kreikasta japaniin. Ne sisältävät kokoelmia haastatteluista, albumeista, nuotteista ja jopa värityskirjoista. Kiinnostus kieltämme kohtaan on myös havaittavissa, kun hänen muistelmansa on käännetty ja ensimmäinen elämäkerta on pian lanseerattu Espanjassa, Musiikki kieltäytyy kuolemasta: Frank Zappa. Luvaton elämäkerta (minun kirjoittama ja julkaisija Alianza Editorial, 19,50 €).

  rehellinen zappa-elämäkerta

  Toimituksellinen liitto

  Myöskään akateeminen ala ei jää pois. Vuosien ajan hänen työnsä on ollut väitöskirjojen, artikkelien ja konferenssien tutkimuskohde. Paul Carr opettaa populaarimusiikkikursseja Etelä-Walesin yliopistossa (Iso-Britannia) ja käyttää häntä selittämään musiikkia amerikkalaisessa yhteiskunnassa viime vuosisadalla. “Hänen teoksessaan on niin monia akateemisia johdannaisia, että se edustaa poikkeuksellista tapaustutkimusta, jonka mukaan nuoret oppivat pohtimaan ja kirjoittamaan musiikkia”, hän selittää. Carr osallistui Lontoon kuninkaalliseen festivaalihalliin, jossa lokakuussa 2013 esiintyi 200 motellia, ensimmäinen Zappan ohjaama täysi elokuva 70-luvulla. Ovessa hän ohitti muut tutkijat, Harvardista tai King’s Collegesta, sekoitettuna loppuunmyytyjen kolmen tuhannen osallistujaan. Kuten Pariisissa, ihmiset olivat käyttäneet tilaisuutta ottaa ikoninsa T-paidat pois kaapista. Viralliset vaatteet, joiden mallit ovat vanhoja, ja jotka on varattu suuriin tilaisuuksiin. Lontoossa sijaitseva oli toinen virstanpylväs vaatimusliikkeessä, kun otetaan huomioon tämä 200 motellia se oli sensuroitu Englannissa neljä vuosikymmentä sitten. Heti kun muusikot BBC-konserttiorkesterista ja Southbank Sinfoniasta astui lavalle, suosionosoitukset olivat välittömiä. Kaksi tuntia myöhemmin, viimeisen nuotin soidessa, ukkosen suosionosoitukset puhkesivat keskeytyksettä viidentoista minuutin ajan. Tunnustuksen sai myös leski Gail Zappa, joka vastasi laajalla hymyllä ja kukkakimpulla. Hän ei voinut salata tunteita: tuhannet ihmiset antautuivat hänen aviomiehensä, taiteilijan, perintöön, joka loi poikkeuksellisen teoksen jättääkseen elävämmän maailman. Pura vakiintuneet luokat ja nauti kulttuurista ilman tarroja. Se on opetus, jonka Frank Zappa on opettanut ja jonka hänen uskolliset julistavat koko maapallolla.

  * Tämä artikkeli ilmestyy Esquire-lehden heinä-elokuun 2021 numerossa

  Esquire-lehden numeron 155 kansi, jossa on steffi-graf ja arantxa sánchez vicario

  Esquire

Kaiva tämä