August 2, 2021

“Labyrintti”: laulajat, jotka melkein saivat roolin David Bowie ja teini-ikäinen, joka tuhosi 80-luvun elokuvan stereotypiat

Yksi muuttuvista elementeistä David bowie lopullisessa pop-artistissa olivat käsitteet, jotka hän sisälsi koko teoksessaan. Paitsi että hän oli muuttuva kuvake, jolla oli musertava läsnäolo, hänellä oli myös magneetti uudelle. Hän oli aina eturintamassa. Hänen diskografiansa päähenkilöiden joukossa ovat biseksuaali puolijumala Ziggy Stardust ja romanttinen mutta tuntematon Valkoinen herttua; kolmiulotteiset hahmot, joissa hän tutki itseään ja vastasi ajan konservatiiveihin. Ja tässä galleriassa se hiipii Goblinien kuningas, viettelevä konna, jota hän pelasi 35 vuotta sitten elokuvassa Labyrintti.

Ennen kuin Britille jätettiin rooli Jareth, elokuvantekijä Jim Henson Olin ajatellut Mick Jaggeria, Michael Jacksonia, Stingiä ja Princeä. Hänen tyttärensä sanoivat hänelle, että paras vaihtoehto oli muusikko, joka oli huipulla ”Let’s Dance” -lehden julkaisun jälkeen. Valinta ei olisi voinut onnistua paremmin: Bowie oli halunnut osallistua pitkään lastenelokuvaan ja lähestyi projektia samalla innostuksella kuin hän kirjoitti jokaisen tekijänsä olentoon. Joten tapahtui, että hän antoi elämän magneettiselle antagonistille ja sävelsi viisi kappaletta – niiden joukossa ”As the World Falls Down” ja “Magic Dance”, jotka kohottivat tämän “satuun”.

Elokuvassa on viittaus MC Escherin maalaukseen. (Kuva: Facebook The Laberynth)

Tässä ehdotuksessa laulaja löysi useita näkökohtia, joita hän oli jo tutkinut uransa aikana: ylikuormitettu estetiikka, jossa hän parodioi itseään (ja muita rokkitähti), mutta myös kritisointia machismosta. Ja se ei ole vain hänen egosentrinen hallitsijansa, jolla on tiukat leggingsit, meikkisilmät, karvaiset hiukset ja estetiikka. tumma joka vastustaa 80-luvun seksismiä. Se on Sarah, jota soitti viisitoista-vuotias Jennifer Connelly, joka rikkoo “hädässä olevan naisen” muotin. “Ei naispuolinen naispuolinen eikä pakotettu sankaruuden maskuliiniseen versioon”, kirjoitti Ruth Bader Ginsburg, yhdysvaltalainen johtaja taistelussa sukupuolten tasa-arvon puolesta.

Tarinan moottori on tyttö, joka pyytää peikkoja ottamaan pikkuveljensä ja sitten seikkailemaan sokkelon läpi täynnä maagisia olentoja saadakseen hänet turvallisuuteen. ”Se, että olen 14-vuotias, ei ollut rento päätös. Kutsun tätä ikää “murrosiän taikuudeksi”; on silloin, kun muuttuvat tunteet elämästä ilmestyvät ensimmäistä kertaa ”, Henson sanoi vanhassa haastattelussa JA. Ja se oli selvää polulla, jota tämä sankaritar kulkee. Kun Jareth yrittää houkutella ja manipuloida häntä, hän tekee perustavanlaatuisen johtopäätöksen: “Sinulla ei ole valtaa minuun”.

Jäähyväiset sille, joka veti narut

Bowien ja läpimurto-päähenkilön läsnäolon lisäksi Labyrintti häikäisevä sen johtajan näyttämistä kuvista. Käsikirjoitus, joka sekoitti Monthy Python -huumorin ja seikkailun innoittamana Liisa ihmemaassa, oli kaikki elementit, joilla Muppetsin isä voi ratsastaa Fantastiset asetukset, kuten linna, Goblin Cityn laitama ja Ikuisen haisun suo. Ja ennen kaikkea uusi valikoima marionetteja ja hienoja olentoja: curmudgeon Hoggle, jättiläinen Ludo ja hauska Sir Didymus uskollisen koiransa kanssa, kääntyi Ambrosiusiksi.

Jotkut elokuvan hahmoista. (Kuva: Facebook The Laberynth)

Tämä monumentaalinen lavastus vaati 25 miljoonaa dollaria. Ja vaikka ensi-iltansa ympärillä oli paljon odotuksia, kilpailijat varjosivat julkaisun mainostaululla: Karate lapsi (osa II) Y Ylin ase. Totuus on, että sen kulku teattereissa ei ollut kannattavaa – se tuotti tuskin 13 miljoonaa Yhdysvalloissa, mutta se löysi uskollisen seuraajan, kun se julkaistiin VHS: ssä ja sen myöhemmissä uusintatoistoissa televisiossa.

George Lucas, elokuvan vastaava tuottaja, vakuutti, että juuri teos edustaa parhaiten hänen ystävänsä Hensonin henkeä. Ja tässä viimeisessä elokuvassa ennen kuolemaansa 16. toukokuuta 1990 viimeinen Hollywoodin käsityöläinen osoitti jälleen, ettei hän aliarvioinut poikia. Naurut ja pelot olivat monimutkaisia, kun taas hänen hahmoihinsa vaikuttaneet tunteet vetoivat todella yleisöön. Monet saattavat muistaa elokuvan feministisenä eepoksena, jossa Bowie kukistetaan, mutta elokuvan kävijät luokittelevat sen myös tekijänsä zenitiksi. Arvostukset, jotka rakensivat idyllin, joka “on vain ikuisesti”.

.

Vilkaisua näihin tyypeiin