August 3, 2021

Se traaginen kesä 1971, jolloin Jim Morrison ja Louis Armstrong kuoli

Kolmen päivän välein, heinäkuussa 1971, rockin ja jazzin historian kaksi tärkeintä henkilöä katosivat: Jim Morrison Y Louis Armstrong. He myös kuolivat heinäkuussa Ella Fitzgerald vuonna 1996 ja bluesman John Lee Hooker vuonna 2001.

Louis Armstrong

Unohtumaton Satchmo

Tänä vuonna on kaksi Louis Armstrongiin liittyvää efemeristä: hänen syntymänsä 120 vuotta (elokuussa) ja 50 vuotta hänen kuolemastaan. Jos on olemassa ikoni, joka edustaa jazzmusiikkia, se on Louis Armstrong, toistamaton trumpetisti, jonka ainutlaatuinen ja erikoinen ääni, syvä ja särkynyt, pysyy ikuisesti useiden sukupolvien muistissa.

Armstrong nosti jazzin taiteen luokkaan. Tuon New Orleansin esikaupungissa syntyneen köyhän pojan oli kohdattava rasistisen yhteiskunnan vastoinkäymiset, jotka selviytyivät satunnaisista töistä, kunnes juutalainen perhe otti hänet mukaan ja kiinnostui hänen kiintymyksestään musiikkiin ostamalla hänelle ensimmäisen trumpettinsa. Armstrong osoitti aina arvostavansa pukeutumalla ikuisesti Daavidin Tähtiin kaulaansa.

Hän alkoi soittaa amatöörinä New Orleansin bändeissä ja iltaisin kabareissa, joissa mustan musiikin fanit viettivät aikaa. Trumpetisti Joe King Oliver hän löysi ensimmäisenä hänen lahjansa ja tuli hänen mentoriksi. Hänen ansiostaan ​​hän liittyi useisiin ammattilaisbändeihin, kunnes hän korvasi itsensä yhtyeeseen Kid Ory. Myöhemmin Oliver kutsui hänet Chicagoon liittymään uuteen bändiinsä Kreolijazz, jonka kanssa hän äänitti ensimmäiset albuminsa ja meni naimisiin pianistinsa kanssa, Lillian Hardin. New Yorkissa hän liittyi Fletcher Henderson, joka sitten seurasi pyhitettyjä laulajia, kuten Bessie Smith.

Palattuaan Chicagoon hän alkoi tehdä levyjä omalla nimellään. Hänen trumpettistaan ​​ja äänestään tuli erittäin suosittuja 1920-luvun jazzpiireissä. Elokuva “New Orleans” tarjosi hänelle suosion, joka häneltä puuttui jazzpiirien ulkopuolella. Vuonna 1943, kun hän asettui New Yorkiin, hänen suosionsa oli levinnyt koko maahan, jossa hänellä oli konsertteja melkein joka päivä vuodessa hänen kutsumallaan. Kaikki tähdet koska he kaikki olivat hienoja muusikoita.

1950-luvun jälkeisen jazzin kärsimän kriisin jälkeen erittäin suosittu kappale “Hello, Dolly” pelasti sen unohduksesta. Siitä lähtien hän on työskennellyt väsymättä kaikkialla maailmassa (myös Aasiassa ja Afrikassa) olevien hämmästyneiden silmien ja korvien edessä, joilla ei ole koskaan ollut mitään tekemistä jazzin kanssa. Viime vuosien huonosta terveydestään huolimatta hän jatkoi leikkiään kuolemaansa aattoihin saakka, jolloin hän oli täyttänyt seitsemänkymmentä vuotta.

Satchmo (lempinimi, jonka hänelle antoi toimittaja Melody Maker) muutti trumpetinsoitonsa hyvin henkilökohtaiseksi tyyliksi, ja hänen esityksensä, joka pyyhkäisi jatkuvasti hiki nenäliinalla, olivat todellisia silmälaseja. Joskus mukana muita suuria kuten Ella Fitzgerald, Bing Crosby, Bessie Smith, esitti unohtumattomia esityksiä. Hänen laulunsa “What a Wonderfull World”, yksinkertainen kappale, hyvin lyhyt (tuskin kaksi minuuttia) ja tarttuvalla melodialla, vaikutti äänessään harvoin suosittuun kappaleeseen, ja jopa tänään, viisikymmentä vuotta kuolemansa jälkeen, se on kuuli todella nautinnollisesti.

Ovet Jim Morrison
Ovet Jim Morrison

Jim Morrison: enemmän kuin ikoni

Vuonna 1966 levy-yhtiö Elektra allekirjoitti ryhmän, joka oli soittanut musiikkia Los Angelesin klubeissa, jossa sekoitettiin blues ja jazz klassisen ja jopa flamencon ainesosien kanssa. Sen jäsenet olivat erittäin hyviä muusikoita. Akku John Densmore hänellä oli pitkä jazz-koulutus. Kitara Robby soturi hallitseva blues ja rock. Ray Manzarek hän oli kosketinsoittaja, joka tuotti uusia ääniä uruista ja Fender Rhodes -pianosta.

Mutta todella houkutteleva oli sen johtaja, nimetty karismaattinen laulaja Jim Morrison helvetin taipuvainen aistikokemusten aikaansaamiseen psykedeelisillä äänillä ja laulun sanoituksilla, jotka muistuttavat ranskalaisia ​​symbolisteja Beat Generation.

Vuonna 1967 he julkaisivat albumin ”The Doors”, joka teki heistä yhden tämän vuosikymmenen vaikutusvaltaisimmista ryhmistä. Hänen laulunsa “Light My Fire” pysyi Billboardin ykkösessä kolme viikkoa. ”Ratsastajat myrskyssä” tuli virsi noiden vuosien hipililiikkeestä.

Hänen seuraajansa ilmaisivat pettymyksensä siitä, että yksi näyttävimmistä ryhmistä maanalainen Los Angelesista tuli yön yli kimalteleva rokkitähti, jossa kaikki muutoksen piti aiheuttaa kaupallisia palveluja.

Doors julkaisi neljä muuta albumia, jotka pitivät heitä etulinjassa, kunnes 3. heinäkuuta 1971 viisikymmentä vuotta sitten Jim Morrison löydettiin kuolleena pariisilaisen huoneiston kylpyammeesta, johon hän oli muuttanut asumaan tyttöystävänsä luokse. Pamela Courson. Ilmeisesti sydänkohtaus lopetti hänen elämänsä, mutta legenda lisäsi huumeiden ja alkoholin syytä. Hänen hautaansa Pere Lachaisen hautausmaalla saa yhä päivittäin kymmeniä todistajia ihailijoiltaan. Vaikka kolme selviytynyttä yritti ylläpitää taikuutta, ryhmä ei enää ollut sama ilman Morrisonia. Vuonna 1978 he tapasivat hyvästit “An American Prayer” -albumille, joka toi yhteen laulajan julkaisemattoman runouden.

Jim Morrison muutti Doorsin esitykset todellisiksi audiovisuaalisiksi esityksiksi. Tiukkaan mustaan ​​nahkahousuun koteloituna hänen asenteensa yleisöön oli torjuja ja jopa pilkkaa. Hänen kappaleidensa sanat ja seksi kutsuneet säädytön ele (poliisi pidätti hänet useiden konserttien jälkeen) saivat monet hänen esityksistään kielletyksi. Australialainen kirjailija Lillian Roxon sanoi, että nämä olivat sekoitus “runoutta, väkivaltaa, mysteeriä ja kauhua”.

Viime vuosina ylilyönnit ovat johtaneet Jim Morrisonin taantumaan, joka ilmenee yhä dramaattisemmin. Vuonna 1969 esitys Miamissa, jossa hän meni lavalle humalassa, huumeissa ja ylipainoinen, aiheutti loput konsertistaan. Joka tapauksessa he toipuivat vuonna 1970 Morrison Hotel -albumillaan ja erityisesti LA Woman -albumilla, joka tarjosi heille uusia kiertueita, joissa he pelastivat live-esitystensä upean luonteen.

Vuonna 1979 teeman ”Loppu” käyttö Francis Ford Coppolan ”Apocalypse Now” -ääniraitassa herätti uudelleen kiinnostuksen ryhmää ja Morrisonin hahmoa kohtaan. Jerry Hopkins Y Danny Sugarman julkaisi vuonna 1980 elämäkerran otsikolla “Kukaan ei tule elossa” ja Oliver Stone teki elokuvan ryhmästä vuonna 1991 Val Kimer pelaa Morrisonia. Jopa Manzarek ja Krieger käyttivät hyväkseen kiertomatkaa kuten The Doors of the 19th century.

Liity yli 1100 ihmiseen, jotka tukevat sanomalehtiämme

Voit kommentoida, lähettää ehdotuksia ja sinulla on myös ilmainen pääsy yhteistyökumppaneidemme e-kirjoihin, julisteisiin ja eksklusiiviseen sisältöön.

lisälukema