August 3, 2021

Chet Baker | Surullisen jazz-enkelin 90 vuotta

Riippuvuudet ja taloudelliset ongelmat merkitsivät amerikkalaisen trumpetistin elämää, joka 23. joulukuuta olisi täyttänyt 90 vuotta.

Tyylikäs, komea, ystävällinen, upea balladilaulaja ja kirouksen ympäröimä Chet Baker on yksi jazzmuusikoista, joka on herättänyt eniten intohimoja.

”Isäni oli tavannut äitini, kun hän soitti tansseissa, joita pidettiin lauantai-iltoina alueen latoissa. Hän soitti kitaraa erittäin hyvin, hän rakasti sitä musiikkia. He menivät naimisiin pian tapaamisen jälkeen ja syntyin 23. joulukuuta 1929”.

Chet Baker; Jazzin surullisen enkelin 90 vuotta.

Näillä sanoilla Chet Baker muisteli vanhempiensa sitoutumista “Ikään kuin minulla olisi siivet”, eräänlaisia ​​muistoja Yhdysvaltain trumpetista, joka täyttäisi 90 vuotta tänä vuonna, ellei ollut traaginen onnettomuus, joka maksoi hänelle elämän vuonna 1988 ja jonka syyt eivät ole täysin selvät. Vaikka itsemurhasta puhuttiinHänen sukulaistensa mukaan hotellin, jossa hän asui Amsterdamissa, omistaja heitti hänet ulos laitoksesta, koska hän ei voinut maksaa huoneesta, pitäen vastineeksi velkaa matkalaukkuineen, myös trumpettillaan. Työvälineen menettämisen riskin edessä muusikko olisi päättänyt pääse huoneeseen kiipeämällä alas putkea seinässä, niin huonolla onnella, että päätyi putoamaan korkeudesta, joka osoittautui tappavaksi.

Tuo dramaattinen loppu ei tehnyt muuta kuin ruoki tuo musta legenda joka väitti, että Baker oli junkie, joka oli tuhlannut hänestä kuuluisan kyvyn ja Elin huonosti toimimalla ja tallentamalla levyjä Euroopan tai Japanin kautta, maissa, joissa se säilytti edelleen arvostuksensa, jonka se oli menettänyt Yhdysvalloissa.

Chet Baker; Jazzin surullisen enkelin 90 vuotta.

Asiat eivät kuitenkaan ole niin yksinkertaisia. Kuten hänen vaimonsa Carol Baker kertoi näiden muistelmien 1997 painoksen esipuheessa, Henkilöllä on aina paljon enemmän kuin mitä yleisö näkee, ja tämä ei ole koskaan ollut totta kuin Chet Bakerin tapauksessa. Häntä ei voida kuvata vain muusikoksi, huumeriippuvaiseksi, aviomieheksi tai legendaksi. Se oli kaikki ja paljon muuta”.

Niiden joukossa Baker oli poika Yalesta, Oklahomasta hänen isänsä, amatöörimuusikkoHän halusi esitellä hänelle pasuunan “koska hän oli Jack Teagardenin ihailija”. Kun hän huomasi, että pieni Chet ei päässyt mataliin nuotteihin, koska hänen kätensä eivät päässeet venyttämään keppiä, Ostan hänelle trumpetin “Koska hän oli myös Bix Beiderbecken ihailija”, muisteli muusikko.

Toisen maailmansodan lopussa Baker suoritti asepalveluksensa laivastossa, ja koulutusjakson jälkeen hänen yrityksensä oli tarkoitettu Eurooppaan. Saksassa Kuuntelin Dizzy Gillespieä, Stan Kentonia ensimmäistä kertaa ja muut amerikkalaiset muusikot, jotka soittivat enemmän armeijan luomilla asemilla joukkojen viihdyttämiseksi kuin oman maansa tavanomaisilla radioilla.

Luvan saatuaan Baker alkoi soittaa trumpettia vuonna hilloja istuntoihin jazz-tapahtumapaikat Los Angelesista, johon osallistuivat myös taiteilijat, kuten Shelly Manne, Frank Morgan, Shorty Rodgers, Art Pepper tai Dexter Gordon. “Että se oli melko yksinomainen. Jonkin ajan kuluttua pystyin vihdoin tekemään kokonaisen sarjan; sitten oli kaksi, ja tuolloin istunto oli minun ja kaikkien piti pyytää lupaani tulla ”kommentoi muusikko.

Hyvien aikojen muistoksi ja yhdeksänkymmenen syntymäpäivänne kunniaksi korostamme viisi parhaista äänityksistään.

'Chet Baker laulaa'.  Tyynenmeren maailma, (1954)
‘Chet Baker laulaa’. Tyynenmeren maailma, (1954)

Trumpettimiehen lisäksi Baker oli hieno laulaja. Tämä albumi, joka julkaistiin alun perin kymmenen tuuman albumina, jonka kannen on kirjoittanut valokuvaaja William Claxton, sisältää laulettuja versioita ‘Mutta ei minulle’, ‘Minun hauska ystävänpäivä’ tai ‘Jännitys on kadonnut’. Klassinen levy voi olla tehtävän tasalla Frank Sinatran, Mel Tomen tai Tony Bennetin kaltaisten vakiintuneiden teosten teoksista.

'Chet Baker New Yorkissa'.  Riverside Records, (1958)
‘Chet Baker New Yorkissa’. Riverside Records, (1958)

Syyskuussa 1958 äänitetyn Chet Bakerin käärii tähän LP: hen todella ylellinen bändi, jonka muodostivat muun muassa Paul Chambers kontrabassoilla, “Philly” Joe Jones rummuilla ja Johnny Griffin tenorisaksilla. Mukana olivat muun muassa “Benny Golsonin” kauniit sää “ja” siniset ajatukset “sekä Miles Davisin” aurinko “, muusikko, jota Baker ihaili syvästi, varsinkin sen jälkeen, kun julkaistiin albumi, joka vaikutti häneen tuolloin ja The Birth of the cool -sarjasta En lopettaisi kuuntelemista koko elämänsä ajan.

'Se voisi tapahtua sinulle'.  Riverside, (1958)
‘Se voisi tapahtua sinulle’. Riverside, (1958)

Mukana muusikot, kuten ”Philly” Joe Jones rummuilla, Kenny Drew pianolla ja Sam Jones kontrabassoilla, tämä albumi sisältää toinen hyvä erä muusikon laulamia kappaleita Oklahomasta, kuten “Vanha paholainen kuu”, “Tee se kovalla tavalla”, “Ajatat minut hulluksi” ja “Kaikki tapahtuu minulle”, teema, jonka Baker oppi alkuvuosina trumpetisti oman kirjoittajansa: ”Joskus menin ylös Manhattan Beachille paikkaan nimeltä Esther’s, jossa loistava Matt Dennis työskenteli. He olivat erittäin hyviä ihmisiä; Pyysin häntä aina tekemään laulun nimeltä “Kaikki tapahtuu minulle”. Joskus hän antoi minun leikkiä hänen kanssaan”. Lisäksi Paul Baconin suunnittelema kansi osoittaa, että Chet Baker on yksi miehistä, joka sopii parhaiten turtlenecksiin.

“Chet”. Riverside, (1959)

Nauhoitettu hevosella vuosina 1958-1959, tämä LP osoittaa kuinka loistava muusikko hän oli Chet Baker. Ei vain hänen erinomaisista tulkinnoistaan ​​”Se ei koskaan tullut mieleeni”, “Aika käsilläni” tai “Yksin yhdessä”, mutta myös taiteilijoiden laatu, jonka hän onnistui keräämään Mukana ovat muun muassa Bill Evans pianolla, Kenny Burrell kitaralla, Herbie Mann huilulla, Paul Chambers kontrabassolla, “Philly” Joe Jones rummuilla ja Pepper Adams baritonisaksofonilla. Monille kriitikoille “Chet”, joka tunnetaan myös nimellä “Ballet by Chet Baker”, on epäilemättä yksi trumpetin parhaista albumeista.

“Chet Baker Milanossa”. Jazzland (1959)

Yksi ensimmäiset levyt, jotka Chet Baker äänitti Euroopassa sinä aikana, jolloin trumpetisti oli armon tilassa eikä velkojen tai taloudellisten ongelmien ympäröimä. Vaikka suurin osa hänen mukana olevat muusikot ovat italialaisia, levyn ääni muistuttaa Bakerin ja hänen ystäviensä äänitteitä länsirannikolla. Albumi, joka osoittaa, että amerikkalaisen miehityksen vuodet transalpiinimaissa antoivat erittäin hyviä tuloksia ja että italialaiset kokivat Bakerin se oli tosi omistautumista. Mukana olevien kappaleiden joukossa on se, että Cheryl blues, joka sai Charlie Parkerin palkkaamaan hänet uransa alkupuolella.

jalil@adncultura.org

.

vastaukseni