August 1, 2021

Eikö YouTube ole enää ilmainen näiden laulajien takia?

México. – Veloittaako YouTube sinua suosikkiartistiesi videoiden katselemisesta? Ryhmä muusikoita on nostanut äänensä protestina, jota johtaa amerikkalainen laulaja Taylor Swift. Onko se syyllinen?

Kuten Billboard kertoi, 180 muusikkoa ja kirjailijaa on allekirjoittanut vetoomuksen Yhdysvaltain kongressille digitaalisen tekijänoikeuslain uudistuksesta, joka tunnetaan nimellä DMCA (Digital Millennium Copyright Act, 1998), jonka tarkoituksena on estää käyttäjien jakamasta tekijänoikeuksilla suojattua materiaalia.

He sanovat, että 20-vuotiaana tämä laki on vanhentunut. Vetoomuksessa ei mainita vuonna 2005 luotua YouTubea, mutta on selvää, mitä se tarkoittaa, kun siinä sanotaan, että “se antaa teknologiayrityksille mahdollisuuden saada valtavan määrän etuja antamalla käyttäjille kaikki tilat ladata kaikki historiaan tallennetut kappaleet älypuhelimella, kun taas tekijöiden ja taiteilijoiden voitot eivät lakkaa pienenemästä ”.

Vetoomuksen allekirjoittaneiden taiteilijoiden joukossa ovat:

Paul McCartney

Taylor Swift

U2

Vince Staples

Leonin kuninkaat

Nelly Furtado

Pharrell

Mustat avaimet

Ryan Adams

Fleetwood Mac

David Byrne

Guns n Roses

Carole King

Jack White

Beck

Diana Krall

Christina Aguilera

Cher

Tipu Corea

Elvis Costello

Miguel

Bon Jovi

Lady Gaga

Suoritetaanko toimenpide? On huomattava, että Radiohead-yhtyeen laulaja ja johtaja Thom Yorke on kerran verannut YouTubea natsi-Saksaan, mikä osoittaa, että “he varastavat taidetta kuten he tekivät. Oletko samaa mieltä?

Mitä Google sanoo: Google, YouTuben emoyhtiö, kieltäytyi kommentoimasta tiistaina, mutta huhtikuussa antamassaan lausunnossa sanottiin, että “kaikki väitteet, joiden mukaan DMCA: n suojatut satamat ovat vastuussa YouTube-musiikin arvonvastaavuudesta, on yksinkertaisesti väärä”.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Taylor Swift on vastustanut musiikin suoratoistopalveluja. Vuonna 2014 hän poisti kaiken musiikkinsa Spotifysta ja laittoi sen Apple Musiciin. Seuraavana vuonna hän kirjoitti Applen toimitusjohtajalle Tim Cookille kirjeen, jossa hän pyysi yritystä vastuuseen siitä, ettei ollut maksanut taiteilijoille Apple Musicin kolmen kuukauden kokeilujakson aikana. Tuntia sen jälkeen, kun kirje julkaistiin The New York Timesissa, Apple vastasi sanoen maksavansa taiteilijoille. Siitä lähtien hän on esiintynyt useissa Apple Music -mainoksissa.

YouTube, jolla on yli miljardi käyttäjää 88 maassa, sanoi lausunnossaan, että “taiteilijoiden ääni kuuluu” ja että he työskentelevät “yksityiskohtien” parissa. Hän väitti myös maksaneensa yli 3 miljardia dollaria musiikkiteollisuudelle.

.

Lue lisää