August 1, 2021

Chick Corea ja hänen jazzperintönsä sävyttivät flamenco- ja latinamusiikkia Musiikki | Viihde

Chick Corea jättää yhden jazzmaailman vaikuttavimmista perinnöistä 23 Grammy-palkinnon ja lähes sata albumia.

Amerikkalainen pianisti ja säveltäjä Tipu Corea, joka kuoli 79-vuotiaana syövän vuoksi, jättää yhden jazzmaailman vaikuttavimmista perinnöistä, 23 Grammy-palkinnot ja melkein sata albumia, joissa hän muutti tyylilajin vaihtoamereksi joko rockin, latinalaisen äänen, klassisen musiikin tai flamencon rannalla.

Olin jo nauhoittanut poikkeuksellisen Äänet Joanin luille (1966) ja tekivät yhteistyötä heidän kanssaan Dizzie Gillespie Y Sarah Vaughan kun hän julkaisi Nyt hän laulaa, nyt hän toimii (1968), pidetään sooloäänilevynsä erinomaisena alkuun. Siinä basistin vieressä Miroslav Vitous Y Roy Haynes, hän laati edelleen klassisen levyn, mutta sen laatu osoitti maailmalle hänen virtuoosiota näppäimillä.

Sitä, josta tulisi suuri jazzfuusion mestari, ei pitkään hypnotisoinut musiikillinen avantgarde sen jälkeen, kun hän integroitui Miles Davisin bändiin Herbie Hancockin tilalle juuri silloin, kun hän aloitti historiallisia kokeellisia projekteja Hiljaisella tavalla O Nartut hautuvat.

Chick Corea Orbita-salissa Wroclawissa, Puolassa, 22. kesäkuuta 2017. Kuva: – Maciej Kulczynski

Tulos oli Pariisi-konsertti (1972), jonka hän teki osana Circle-kvartettia (Anthony Braxtonin, Barry Altschulin ja Dave Hollandin kanssa), jossa hän antoi luovuutensa lentää ortodoksisuuden kustannuksella perinteisissä harmonioissa.

Mutta hänen uransa suuri harppaus tulee Palaa ikuisesti (1972), hittialbumi Juhla, joka avasi tietä kohtaamiselle flamencon kanssa ja jota pidetään yhtenä jazzin upeista teoksista.

Sillä hän värväsi Stanley Clarke basso (ensimmäisessä monista kohtaamisistaan), Joe Farrell saksille ja huilulle nyt Airto Moreira lyömäsoittimista ja hänen vaimostaan Flora Purim laulajana, jonka brasilialaisesta kosketuksesta tuli jotain maagista kosketuksissa Korean sähköisen näppäimistön kanssa.

Sama joukkue yritti toistaa juoma ja hedelmä oli jälleen erinomainen, hienoilla soolomomenteilla, mukaan lukien Korea itse symbolisissa leikkauksissa, kuten 500 mailia korkea, Kapteeni Marvel ja ennen kaikkea Espanja, kirjoittanut hän Aranjuezin konsertti Joaquín Rodrigo, jota Miles Davis oli jo käyttänyt yhtä taitavasti 12 vuotta ennen Luonnokset Espanjasta.

Paluu ikuisuuteen ei olisi loppu muodostumana, kaukana siitä. Sen seuraavassa inkarnaatiossa albumille Virsi seitsemännestä galaksista (1973), sisälsi sähkökitaran Bill Connors ja paristo Lenny White, laajentamalla jälleen jazzin rajoja, tällä kertaa kohti rockia, jonka Korea oletti mielellään syntetisaattoreilla ja sävellyksillä, kuten Kapteeni Senor Hiiri tai molemmat Avaruus Circus. Matka avaruudessa.

Myöhemmin syntyi aivan henkilökohtaisia ​​ja yhtä mieleenpainuvia projekteja, kuten Espanjan sydämeni (1976), jossa sen kirjoittaja laittaa sormensa elektronisen jazzfuusion palvelukseen ja sydämensä latinalaiseen alkuperäänsä. Siten syntyi kaksi kokoista sviittiä Espanjalainen fantasia Y Bozo, teoksessa, joka toi yhteen hänen “pianissimonsa” lämmön ja jonkin verran villin tempomuutoksen riskin.

Ylellinen yhteistyö muusikoiden ja ystävien kanssa, jotka sopivat hyvin yhteen, olivat tunnusmerkki koko hänen urallaan, varsinkin 70-luvun lopulla, kun albumin lisäksi Ystävät julkaisi kaksi erää todisteena live-kohtaamisestaan ​​toisen suuren avaimen kanssa, Herbie Hancock, jonka kanssa hän oli kiertänyt Yhdysvaltoja.

Niiden satunnaisten liittolaisten joukossa esiintyi espanjalainen kitaristi Paco de Lucía, joka osallistui siihen vuonna 1982 Koetinkivi, jossa hän jatkoi flamencon polkua kytkettyjen ja orgaanisten instrumenttien vuoropuhelun kautta.

Ja vaikka Korea oli yksi suurimmista elektronisen jazzin promoottoreista Fender Rhodes, pidettiin myös akustisen pianon keskeisenä hahmona. Hän on nähnyt tämän esimerkiksi suosituimmissa teoksissa Muistan Bud Powellia (1997), jossa hän kunnioitti yhtä hänen kuvakkeistaan, Bud Powell, bebopin perushahmo.

Vuonna 2015 hän voitti kaksi Grammyä parhaan improvisoidun jazz-soolon ja parhaan jazz-instrumentaalialbumin. Kuva: – PAUL BUCK

Jälleen watteihin yhdistettynä 80-luvun merkitsivät hänelle erityisesti Elektric Band, jonka hän perusti kitaristin kanssa Frank Gambale, saksofonisti Eric Marienthal ja basisti John Patitucci. Tämä johti albumeihin, kuten Katsojan silmät (1988), jota pidetään yhtenä vuosikymmenen parhaista fuusioalbumeista ja jonka ääni on taaksepäin rockia.

Korea ei koskaan lopettanut levyn julkaisemista räjähtävällä vauhdilla ja pyörimistä kappaleillaan.. Esimerkiksi uudella vuosisadalla hän näki klassisen musiikin uudistuksia Mozartin ollessa horisontissa.

Eläkeiän jälkeen, kun muut taiteilijat olisivat voineet väärentää hänen legendansa ja laskea vallankumouksia, loi uuden kokoonpanon nuorten lahjakkuuksien kanssajotka kokoontuivat yhteen hänen innoitetuimmista kypsäteoksistaan, Vigilia (2013).

Sen laaja tuotanto on itse asiassa vuoteen 2020 asti, jolloin se aloitettiin Pelaa, joka heijastaa koko hänen työnsä eklektisyyttä, kunnioittaako Mozart, Gershwin, Bill Evans, Antonio Jobim tai Thelonious Monk. (I)

hänen