July 31, 2021

Garry Winogrand, valokuvaaja, joka halusi nähdä elämän

”Joskus minusta tuntuu […] maailma oli paikka, johon ostin lipun. Se on hieno esitys minulle, ikään kuin sitä ei tapahtuisi, jos en olisi kameralla ”, tunnusti Garry Winogrand (New York, 1928-Tijuana, 1984). Kun hän kuvasi, hän näki elämän, katun kuriton energia, jolle hän kiinnitti taiteilijan silmänsä ja vangitsi kuin kukaan muu hermostuneen, hajuton ja estoton ilmapiiri Yhdysvalloissa kuusikymmentäluvulla ja seitsemänkymmentäluvulla. Kiihkeästi, kahdella kameralla kaulassaan, hän partioi kaduilla, moottoriteillä, lähiöissä, motelleissa, messualueilla, eläintarhoissa ja huvipuistoissa ampumalla pakolla joka päivä, joka päivä. Hän käytti elämässään 26 000 kelaa. Kuolemansa aikaan, 56-vuotiaana, fulminoituneen syövän takia hän jätti 4100 kelaa kehittynyttä ottamatta yhteyttä arkkiin ja 2500 kehittämättä. Valtavan taiteellisen arvon aarre, jota hän ei koskaan nähnyt, mutta joka päätyi katapultoimaan hänet yhtenä sukupolvensa merkittävimmistä hahmoista Diane Arbusin ja Lee Friedlanderin kanssa.

New York, 1969

Estate of Garry Winogrand, kohteliaisuus Fraenkel Gallery San Francisco

Metropolitan Opera, Nova York, 1952

Estate of Garry Winogrand, kohteliaisuus Fraenkel Gallery San Francisco

Garry Winogrand , suuri retrospektiivi, josta huomenna 5. syyskuuta voi vierailla Mapfre-säätiön KBr: ssä, näyttää upean valikoiman katukuvia, joiden oli tarkoitus olla “mielenkiintoisempia kuin niiden sisältämät asiat”. Häikäisevät kuvat oudosta, kiehtovasta tai lumoavasta todellisuudesta, joka näyttää aina olevan epävakaassa tasapainossa kallistuneen horisontin kanssa, koska “maailmaa”, hän väitti, “ei ole järjestetty, se on katastrofi. Enkä yritä korjata sitä. ”Näyttely, jo itsessään arvokas, tuo esiin Espanjassa ensimmäistä kertaa valikoiman 152 väridiasta, teoksen, jonka hän näytti vain kerran elämässään (se oli vuonna 1967, MoMA-näyttelyn yhteydessä) Uusi asiakirja s, niin huonolla onnella, että projektori hajosi ja poltti kymmenen niistä) ja tunnetaan vielä tuskin tänään.

Chet Baker, Newport Jazz Festival), 1955.

Chet Baker, Newport Jazz Festival, 1955.

Estate of Garry Winogrand, kohteliaisuus Fraenkel Gallery, San Francisco

Näytä ennen kameraa

“Joskus minusta tuntuu, että maailma on paikka, johon ostin lipun”

Bronxissa syntynyt nahkaparkkijan ja silitysraudan poika Winogrand opiskeli lahjakkaalla apurahalla, värväytyi ilmavoimiin ja työskenteli kuukausia Texasissa meteorologina, ennen kuin hän opiskeli maalariksi ja huomasi, että hänen maailmansa oli valokuvaus. ”Valokuvaus on ajattelutapa, näkeminen, tunteminen – heti näkeminen ja yksityiskohtien tallentaminen uskollisesti. Se ei ole maalausta, runoutta tai muuta kuin itse valokuvaa ”, hän sanoi. Hän alkoi työskennellä kuvitettujen aikakauslehtien parissa (nainen, joka nielee sakset Stork Clubilla, salaisessa liitoksessa Manhattanilla, pari, joka paahtelee samppanjaa Metropolitan Operassa, nainen, joka pelaa bongoja Marokossa …) vuodelle 1959 vihkiytyneen itsensä henkilökohtaisempaan työhön.

aaa

‘Park Avenue, New York’, 1959

Garry Winogrand

Siitä päivästä lähtien on hänen kuuluisa valokuva apinasta, joka katselee kameraansa avoauton takaistuimelta. Hän kirjaimellisesti kulkee vilkkailla jalkakäytävillä keskellä ohikulkijoita, jotka heittävät syyttäviä katseita häneen, tarkkailevat häntä uteliaana tai lähestyvät häntä nostamalla kättä, “koska hän ei halua olla näkymätön, hänen asenteensa on seistä keskellä kadulla, riippumatta siitä, mitä näkevät, ihmisten on astuttava syrjään välttääkseen kompastumisen häneen “, sanoo kuraattori Drew Sawyer, jolle uransa määrittelevä hetki on, kun hän astuu suhteeseen vaikutusvaltaisaan John Szarkowskiin. kuvaaja. MoMA. “Hän muuntelee katuvalokuvaajasta valokuvataiteilijaksi, hänen kanssaan valokuvauskäytäntö vakiintuu taiteeksi.”

Kuva 481

‘New Yorkin maailmanmessut’, 1964

Garry Winogrand / Mapfre Foundation -kokoelma

Central Parkin eläintarha, New York, 1967

Central Parkin eläintarha, New York, 1967

Estate of Garry Winogrand, kohteliaisuus Fraenkel Gallery San Francisco

Winogrand otti Leicalla kiinni muutoksesta naisissa, kauniissa, onnellisissa ja hämmentyneissä naisissa, jotka osoittivat mieltään abortin kannattajilla, kantoivat minihameita, kävivät esteetön ilman rintaliivien rajoituksia ja vapauttivat henkiset korsetit. Hän laittoi ne yhteen kirjaan, Naiset ovat kauniita , joka oli vuonna 2011 esillä Foto Colectaniassa Lola Garrido -kokoelmasta ja joita levitetään täällä aikajärjestyksessä. Hänellä ei ollut mielessä työstään muokkaamista, mutta hänellä oli ahne kokemusnälkä ja hän käytti eläintarhan iltoja lastensa kanssa eronaan vaimostaan ​​luodakseen kertomuksia ihmisluonnosta (mies katsoo ankarasti kumppaniaan aidan takana jota susi piilee). Sawyer selittää kuinka hän rakentaa valokuvia valokuvissa, pienempiä kertomuksia suuremmassa kuvassa, kuten ne neljä vanhempaa naista, jotka ovat loukussa juuri ylittäessään neljä valtavaa roskapussia, kun taas paljon nuorempi nainen kävelee päättäväisesti heidän takanaan.

postuumisti kopio alkuperäisestä 35 mm: n läpinäkyvyydestä

Näyte sisältää valikoiman värejä, vähemmän tunnettuja teoksia

Estate of Garry Winogrand, kohteliaisuus Fraenkel Gallery, San Francisco

White Sandsin kansallispuisto, New Mexico, 1964

White Sandsin kansallispuisto, New Mexico, 1964

Estate of Garry Winogrand, kohteliaisuus Fraenkel Gallery, San Francisco

Julkaisematon

Näyttelyssä nähdään ensimmäistä kertaa Espanjassa hänen tuntemattomat väriteoksensa

Winogrand matkusti Yhdysvalloissa Friedlanderin lainalla autolla, vaelsi kameralla lentokentän terminaalien ja stadionien ympäri, osallistui mielenosoituksiin ja kokouksiin, otti kuvia rodeoista, valokuvasi demokraattista kansalliskokousta Los Angelesissa vuonna 1960 ja myöhemmin vieraili katukauppiailla, jotka myivät Kennedyn postikortteja. salamurha kohtaus Dallasin kaduilla.

aa

Fort Worth, Texas, 1975

Estate of Garry Winogrand, kohteliaisuus Fraenkel Gallery San Francisco

”Katson tähän mennessä tekemiäni kuvia – hän kirjoitti – ja ne saavat minut tuntemaan, että keillä olemme ja miltä meistä tuntuu ja mitä meistä tulee, ei ole väliä. Pyrkimyksemme ja menestyksemme ovat olleet halpoja ja pieniä. Voin vain päätellä, että olemme menettäneet itsemme … “

Lue myös

Neus Duran

Ruskeat sisaret, 1975

varat