August 3, 2021

KOOMIIKKA: Sarjakuva, joka paljastaa hiphopin historian | Babelia

Hip Hop -perheen kattama

Hip Hop-sukupuu (HHFT) on paljon enemmän kuin koominen. Se on myös loistava perhekuva ja sukututkimuspuu. Viime vuosisadan 1970-luvun puolivälissä Yhdysvaltojen sosiaalinen ilmapiiri oli alhaisimmillaan. Onnellisen kollektiivisen mielikuvituksen saumat ovat repeytyneet, erityisesti edellisen vuosikymmenen kansalaisoikeuksien kamppailujen jälkeen, Musta voima ja Vietnamin sodan äskettäisen tappion krapulan myötä monissa maan kaupungeissa oli muodostumassa uusi sosiaalinen kokoonpano lähiöissä, joissa suurin osa afroamerikkalais-amerikkalaisista. New York oli sulatusuuni, jossa monet kulttuuritodellisuudet lähestyivät toisiaan, saapumissatama suuntauksiin ja maastamuuttoihin, luovuuden taipumus oli ilmapiirissä päivittäisestä ankaruudesta huolimatta.

Tässä yhteydessä Etelä – Bronxissa levytikkailijoita hän alkaa kokeilla levyjä: kaksi kopiota samasta vinyylistä sekoitetaan, eri musiikkileikkaukset asetetaan päällekkäin, hän “keksi” naarmu, avoin mikrofoni lisätään – siihen asti suosittu seremoniamestarit juhlia – improvisoida jakeita musiikista … Cocktailista tulee erittäin suosittu ensimmäisestä hetkestä lähtien. Se on uuden luovuuden räjähdys, ryhmä, kuohuvaa ja erittäin helppokäyttöistä. Kulttuuri Tee se itse! (DIY) parhaimmillaan. Lasten sukupolvi, jolla ei ole juurikaan työllistymismahdollisuuksia ja tukahduttava institutionaalinen rasismi, alkoi rakentaa uuden rytmin erittäin voimakkaan aikaisemman mustan musiikkikulttuurin pohjalta. Syntyi hip-hop Etelä-Bronxissa. Todennäköisesti viidestä pääkaupunkiseudusta, joilla on suurin sosiaalinen palaminen, yhdessä Harlemin kanssa. Siellä sytytetty liekki ei levinnyt kauan.

Tämän hetken musiikkiteollisuudesta, lähinnä valkoisesta, ilmiö jätettiin aluksi huomiotta. Televisiossa se vähennettiin tai trivialisoitiin stereotyyppisellä tavalla, kun se ei ollut suoraan yhteydessä rikokseen. Paikalliset ja paikalliset radioasemat, naapurustodiskot ja konsertit koripallokentillä tekivät ilmiöstä julman viruksen. Räppälevyjä alettiin myydä, ja musiikkikaupat olivat naapuruston paratiiseja. Lisäksi se tapahtui tanssin räjähdyksen kanssa breakdance, joka vaati paljon kätevyyttä, ketteryyttä ja improvisaatiota. Ikään kuin se ei olisi tarpeeksi, sisällytettiin sen oman kaupunkitaiteen kieli graffitit, jotka tulvivat koko kaupungin, etenkin metron, joka kulki kaupunkia ilmeisesti kaukaisilla alueilla ja maailmoissa ja joka muodosti itsessään toisen rinnakkaisen universumin.

Ed Piskor (Pennsylvania, 1982) kerää kaiken tämän ympäristön alkuperästä. Amerikkalaisen sarjakuvan perinteisiin muotoihin yhdistyvän linjan avulla hän kehittää kärsivällisesti huolellista työtä tietojen, päivämäärien, keskustelujen ja todellisten tilanteiden kokoamiseksi, jotka antavat jokaiselle teokselle – maassamme toistaiseksi kolme, vuosina 1975-1984. vaikuttava kerronta ja visuaalinen voima. Graafinen suunnittelu ja kuva suurimmalla teholla jokaisessa paneelissa.

Sivun kautta HHFT Tärkeät nimet näkyvät näyttämöllä: Grandmaster Flash, DJ Kool Herc, Afrika Bambaataa, The Sugarhill Gang, Run DMC (tuoden oman tyylinsä Queensilta), Rick Rubin yhdessä Beastie Boysin kanssa, joka antaa kaiken pyörän, Def Jam Records -levyn luominen , KRS-One tai Ice-T: n ja Public Enemyn alku, toisessa osassa on jopa pienoiskuva New Kids On The Blockista. Aito kanelipuikko historiassa hip-hop. Teos, jonka mukana jokaisessa osassa on myös osa Pin-lisäykset Eri taiteilijoiden muotokuvien galleriamuodossa suositeltu bibliografia, hetken diskografia ja hyödylliset muistiinpanot, jotta lukija voi syventyä kuhunkin kuvattavaan vaiheeseen ja hahmoon.

Yksi HHFT: n sisäsivuista.
Yksi HHFT: n sisäsivuista.

Voittaja arvostetulta vuoden 2015 Eisner-palkinnosta parhaasta todellisuuspohjaisesta työstä hänen menestyksensä saavuttaa nyt globaalin ulottuvuuden. Käännetty ranskaksi, saksaksi, italiaksi, puolaksi, portugaliksi ja espanjaksi, HHFT se on todellinen tietosanakirja. “Kun perustimme kustantamon, tuntui uskomattomalta, että se oli edelleen saatavana espanjaksi. Toistaiseksi nimike toimii parhaiten luettelossamme. Itse asiassa valmistelemme ensimmäisen osan kolmannen uudelleenjulkaisun… joka vetää loput ”. Sen selittää Diego Rosembuj, Flow Press -lehden johtaja, joka on suuntautunut ”maailmaa selittäviin visuaalisiin kirjoihin ja joka on erityisen kiinnostunut pop-kulttuurista kokonaisuutena”.

Piskorin työ vetoaa ihmisiin, jotka eivät tiedä noiden vuosien kohtausta, ja niille, jotka tietävät siitä. “Se on melko tiukka sarjakuvan, se tulee asiaan. Voit kertoa, että se on jonkun näkemys, joka tuntee aiheen ja on intohimoinen siitä. Hoito, jonka he ovat tehneet kellastuneilla sivuilla ja kosketuksella maanalainen se antaa sille ajan todenmukaisuuden ”. Sen kertoo Zeta1970, “Art as Activism since 1984”, sellaisena kuin se on määritelty sen Facebook-profiilissa. DJ, graffititaiteilija, tuottaja, b-poika ja merkittävä vanhan kulttuurikoulun jäsen hip-hop Espanjassa. Hänelle “löytö”, joka tuo HHFT New Yorkin afroamerikkalaisen kulttuurin erityisenä ilmiönä esiintynyt seikka liittyi nopeasti kaupungin muihin taiteellisiin ilmaisuihin, jotka kokeilivat uusia ilmaisumuotoja, kuten punk- ja kaupunkitaidetta, joita johti Keith Haring tai Jean -Michel Basquiat, myös muusikoiden, kuten Blondie tai The Clash, kanssa. “Oli samanlainen huolenaihe.”

Vuonna 2019 näyttely oli tarkoitus järjestää Los Angelesissa ja New Yorkissa Kadun takana (Beyond the Streets), kuraattori Roger Gastman, tunnettu kaupunkiantropologi. Näyttelyssä – muun muassa Beastie Boysin, Emory Douglasin, DAZE: n, Dennis Hopperin, Jean-Michel Basquiatin, José Parlán, Keith Haringin, Kenny Scharfin, LADY PINKin ja TATS CRU: n teoksilla – korostettiin, että tavoite / Kadun takana on osoittaa, kuinka kaupunkitaide voi vaikuttaa “julkiseen vuoropuheluun”. Tämä keskustelu yhteiskunnan kanssa on jotain, joka jotenkin liittyy myös aitoimpaan ilmaisuun hip-hop silloin ja nyt. Legendaariselle Zona Bruta -levy-yhtiölle kuuluneelle Sonia Cuevasille, joka on tällä hetkellä yhteistyössä kaupunkitaiteilijan ja ohjelmoijan Suso33: n kanssa, niin sanottu liike hip-hop”Se liittyy kuvaan, joka tuli Espanjaan heidän tekemänsä työn kautta – ja tämä heijastuu myös HHFT– valokuvaajat Martha Cooper ja Henry Chalfant kirjassa Metro Art, Bronxin kaupunkimaiseman yli 1970-luvulla. “Kaupunkitaiteen alkuperästä on erilaisia ​​mielipiteitä, mutta ihmisille, jotka alkoivat olla kiinnostuneita Martan ja Henryn työn kautta – grafiikka, breakdance ja rap-musiikki – muodostivat liikkeen hip-hop, yhteys oli täydellinen ”.

Zeta1970, syntyi Alcorcónissa, joka on yksi maantieteellisistä viitteistä hip-hop maaltamme: ”Ne Bronxin lapset elivät melko jyrkässä sosioekonomisessa tilanteessa, ilman mahdollisuutta poistua gettosta paskan ympäröimänä. hip-hop se oli tapa olla jotain. Alcorcónissa se oli vähän sama tarina, heroiinin ja epävarmuuden vuoksi kahdeksankymmentäluvulla. Aloitimme tartunnan breakdance ja b-pojatSillä oli myös kapinallinen asenne. On jotain yhteistä, varsinkin kun olet teini-ikäinen, se liittyy kapinaan, halukkuuteen ilmaista itseäsi ja todistaa itsensä. Ydin hip-hop se on olla oma itsensä ”.

Flow Press valmistelee seuraavaa erää tämän vuoden syksyyn. ”Julkaisemme osan 4, joka kattaa vuodet 1984 ja 1985. Tällä hetkellä saaga ulottuu niin pitkälle. Viime syyskuussa olimme Ed Piskorin kanssa ja hän kertoi aikovansa saavuttaa 90-luvun … mutta ei tiedä milloin se on mahdollista ”, sanoo Diego Rosenbuj. Tärkeä ja merkittävä asia on käännös, jonka Gema Moraleda allekirjoittaa espanjankieliselle painokselle. ”Sarjan käännösprosessi HHFT se on monimutkainen ja jännittävä samanaikaisesti. Kaikkien viitteiden kaappaaminen vaatii paljon asiakirjoja. Ed Piskor on hyvin huolellinen ja yksityiskohtainen, mikään ei ole satunnaista, “ja Rosenbuj lisää”, päätimme alusta alkaen olla kääntämättä sanoituksia välittääkseen niiden olemuksen, rytmin, riimit ja antamalla lukijoiden löytää koko kirjeet tai äänitteet Internetin kautta. Ainoastaan ​​tapauksissa, joissa sanoitukset ladataan kertomukseen, sisällytämme viimeisille sivuille kirjaimellisen käännöksen, ei riimoitua. ”

Päällä HHFT riimejä, juhlia, äänitteitä, kohtaamisia ja anekdootteja on runsaasti. Myös huumeet, jengit, palaneet rakennukset, poliisiväkivalta, naapuruston aktivismin tukahduttaminen, sähkökatkot ja mellakat. Täydellinen sosiologinen röntgenkuva ajalta, joka rakennettiin diskojen, koripallokenttien, voimakkaiden musiikkilaitteiden ja radioasemien kulttuurisidonnaisten sukupolvien henkilökohtaisesta ja kollektiivisesta vaatimuksesta, joka keksi musiikkilajin, jota ilman nykyään he eivät ymmärrä kaduilla ympäri maailmaa. Historia noista varhaisista vuosista hip-hop kuten ei koskaan ennen nähty, erittäin voimakas musiikillinen viiteopas.

Lisää vihjeitä