August 1, 2021

“Marlene Dietrich ja minä olemme samanlaisia” ulkopuolisen “hengessä” “

Saksalaisen laulajan ja näyttelijän Ute Lemperin oli täytynyt palata Barcelonan kansainväliselle jazzfestivaalille tässä äskettäin valmistuneessa versiossa, mutta koronavirus teki sen mahdottomaksi. Aioin tehdä sen kiehtovalla esityksellä nimeltä Rendezvous Marlenen kanssa, missä hän elvyttää ja kunnioittaa kappaleita, mutta ennen kaikkea Marlene Dietrichin henkilöä.

Kiertue on nyt aloitettu viidentoista kuukauden tauon jälkeen, ja huomenna se kuulla yhdessä espanjalaisessa konsertissa Granadan kansainvälisellä festivaalilla. Mutta siellä, poikkeuksellisesti, kabareelaulun opettaja tarjoaa erilaisen ohjelman nimeltä Keskiyö Granadassa. Hän kertoi sen, laajasti kuin aina, muutama päivä sitten kotonaan New Yorkista, jossa hän on asunut muutaman vuoden.

Saksalainen näyttelijä, jossain vaiheessa näyttelyssä “Rendezvous with Marlene”

Ute Lemper

Odotus palata lavalle on ohi. Pandemia sai hänet käytännössä kiinni, eikö?

Viimeinen konsertini oli viime vuoden maaliskuussa. Tämä vasta aloittamani kesäkiertue palaa todella lavalle pitkän ajan jälkeen. Viimeinen konserttini oli Brysselissä 9. maaliskuuta 2020, pienen yleisön ja orkesterin edessä. Ja seuraavana aamuna jouduin peruuttamaan loput kiertueesta Rendezvous Marlenen kanssa ja tartu koneeseen palataksesi kiireesti New Yorkiin. Saavuin ehdottomalla epävarmuudella tietämättä, voinko saada kiertueen takaisin pian, kymmenen päivän, kolmen viikon tai kahden kuukauden kuluttua. Eikä mitään siitä. Loppujen lopuksi olen voinut ottaa sen takaisin vuoden ja melkein neljän kuukauden kuluttua.

Ja miten olet henkilökohtaisesti selviytynyt?

No, se on ollut erittäin mielenkiintoinen vuosi, olla kotona, huolehtia lapsista. Se on ollut kuin asuneen vaihtoehtoisessa universumissa kuin olin tottunut, koska minulla on ollut aikaa tehdä asioita, joita en ole koskaan pystynyt tekemään, koska minulla ei ollut sitä. Minulle henkilökohtaisesti se on ollut erittäin rikas ja erittäin kannattava aika, jopa fyysisellä tasolla, koska menin joka päivä ulos kävelylle tyttäreni, lasten ja mieheni kanssa. Olen rakastanut sitä, se on ollut ihme, koska olen huomannut, kuinka uusi tapa nauttia siellä pysäköidystä elämästä, sanomatta tuntematon elämä.

Ute Lemper, Menéndez Pelayon kansainvälisessä yliopistossa

Efe

Mutta se ei varmasti irronnut musiikista.

Ei tietenkään. Olen tehnyt monia suoratoistona; Itse asiassa pian pandemian puhkeamisen jälkeen, huhtikuussa 2020, tein upean elokuvan Carnegie Hallissa Skypen kautta kerätäksesi varoja koronaviruksen kärsiville. Ja korostaisin myös kuvausta, joka tehtiin Cummings Clubilla East Villagessa Rendezvous Marlenen kanssa että sen piti olla kääntämässä silloin ja että nyt olen voinut jatkaa. Materiaali, joka oli nähtävissä monilla alustoilla ja televisioverkoissa.

Opitko jotain niin sanotusta pitkästä synnytyksen ajasta?

Tietysti. Olen tajunnut, että työskentelen liikaa, elämäni tähän mennessä on ollut liian läheisesti sidoksissa taiteelliseen ja työtehtäviini. Olen aina työntänyt itseni maksimaalisesti ja työskennellyt maksimaalisesti: joskus rahan takia minulla on neljä lasta, heidän koulutuksensa ja myös yritys. Olen oppinut, että joskus kannattaa lopettaa; Aion pyöriä vähemmän, olla enemmän kotona. Ja työskentele enemmän videoita, suoratoisto tai YouTube, koska voit tavoittaa monia ihmisiä Internetissä; on jotain maagista, jonka olen nyt tarkistanut omin silmin: tavanomaisessa konsertissa he näkevät minut 1000 ja mihin suoratoisto esimerkiksi he näkevät ja kuulevat sinut 85000. Mutta tärkein asia, jonka olen oppinut, on, että minun on löydettävä parempi tasapaino työni ja perheeni välillä.

Poikkeus kiertueella

Huomenna Granadan kansainvälisillä festivaaleilla hän tarjoaa yömatkan, joka perustuu Brelin, Dylanin, Nerudan, Trenetin tai Weillin maagisiin kappaleisiin.

Jatkat Marlene-kiertuettasi Euroopassa, mutta huomenna perjantaina Granadan kansainvälisellä festivaalilla teet poikkeuksen ja tarjoat illan nimeltä Keskiyö Granadassa [en la web del festival explicada como ‘músicas para noches de estío].

Festivaalin johtaja Antonio Moral kertoi minulle, että mitä hän halusi oli erilainen konsertti, ja hän kertoi haluavansa keskiyön kappaleita. Ja sanoin kyllä.

Mitä ehdotat yön matkalle?

Kiertue, joka luo ilmapiirin täynnä maagisia kappaleita, ilman lyömäsoittimia, viululla ja paljon pianoa. Yölaulut, jotka puhuvat elämästä ja muodostavat sekoituksen, ympäröivät sinut ei kovin korkealla äänellä. Ne ovat kaikenlaisia ​​Brelin, Kurt Weillin, Trenetin sävellyksiä …

He ovat hyvin erilaisia ​​kirjoittajia, ohjelmistossa on myös Pablo Neruda, Bob Dylan, Joseph Kosma tai Pete Seeger. Mikä yhdistää heidät?

Ovat minun elämäni. Tein Pablo Nerudan kokonaisen projektin, puhun myös asioista ja kirjoittajista, jotka inspiroivat minua … se on kuin kirja elämästäni.

Ute Lemper

Kuva näyttelystä

Ute Lemper

Kuinka Marlene Dietrich -projekti syntyi? [que casi seguro se podrá disfrutar en el próximo Festival de Jazz barcelonés]

Se on upea noin kolmen tunnin esitys uskomattomasta ja erittäin rohkeasta naisesta, mutta myös traaginen tarina naisesta, jota syytettiin aikanaan maan petturina vuosikymmenien ajan natsien kohtaamisen jälkeen. Hän sai monia koristeita ja mitaleja ja hylkäsi ne. Ja hän asui paljon ja erittäin intensiivisesti henkilökohtaisessa, taiteellisessa, sentimentaalisessa

Mikä on näyttelyn solmu?

Soiton, jonka sain vuonna 1987 työskennellessäni Pariisissa; Se oli hän ja hän puhui minulle hyvin henkilökohtaisesti noin kolme tuntia. Hän oli elämänsä viimeisinä vuosina, hän oli 89-vuotias ja elää yksinäistä elämää Pariisissa, ja hän kertoi kaiken tämän minulle, nuorelle saksalaiselle taiteilijalle, joka aloitti uransa. Hän kertoi minulle monia asioita, joista joitain en tarkalleen muista, mutta hänen sävynsä, melankoliansa löivät minua; hän lausui myös runoja minulle. Näytelmän painopiste on siis vanha nainen, joka kertoo nuorelle naiselle pitkän tarinan. Ja nyt, yli kolmekymmentä vuotta myöhemmin, hänen kutsumansa nuori nainen kertoo tuon tarinan.

Ute Lemper

Albumin kansi, jossa on kappaleita Dietrichin työstä ja henkilöstä

UteLemperMusiikki

Oliko Marlene Dietrich sinulle referenssi?

Hän ei ollut epäjumala, koska olen hyvin erilainen kuin hänen tyylinsä, musiikkinsa ja tärinänsä, mutta olen hyvin samanlainen siinä hengessä ulkopuolinen kansainvälisestä tähdestä huolimatta. Ja myös inspiraationa monille muille taiteilijoille olemaan itsensä muodin yläpuolella ja mitä he sanovat. Ja hänen tapauksessaan useita sukupolvia.

Näetkö vastaavaa henkilöä tällä hetkellä?

On monia naisartisteja, jotka näyttelevät ja ovat sitoutuneita, kuten Angelina Jolie, tai laulajia, kuten minä, en tiedä. Mutta Marlene Dietrich oli poikkeuksellisen epätavallinen ajan ja ympäristön suhteen, jossa hän asui.

tutustu tähän infoon täältä