August 2, 2021

Rod Stewartista pallojen potkimisesta Los Prisionerosiin ravistelemalla Nacionalia: kirja, joka tarkastelee megatapahtumien historiaa Chilessä

Rituaali ja sosiaalinen kokoontuminen. Paikka, jolla on ainutlaatuinen ilmapiiri. Yksi tapa luoda identiteetti ja kudoa verkosto yhden viime vuosikymmenien nopeimmin kasvavan teollisuuden lisäksi työpaikkojen luoja ja muusikoiden suurin tulonlähde.

Nämä ovat joitain määritelmiä, jotka toimittajat Claudia Montecinos (Santiago, 1992) ja Javiera Calderón (Santiago, 1990) antavat Yläkerta: megakonserttien historia Chilessä, täydellinen tutkimus, jossa tarkastellaan kolmen vuosikymmenen ajan tapahtuneita suuria musiikkitapahtumia maassa Rod Stewartin, Cyndi Lauperin, Bon Jovin ja Silvio Rodríguezin muistetuista vierailuista 80-luvulta 90-luvulle asti suuren modernin aikakauteen asti. Chilessä tehdyt festivaalit.

Kirjailija Ril on toimittanut kirjan, joka on jo saatavana kirjakaupoissa ja lähetyspalveluissa, ja se on tyhjentävä analyysi teollisuudesta, joka kukoistaa ja syntyy – kuten tunnemme tänään – palataksemme demokratiaan, laajentumaan ja ammattimaistumaan uudella vuosisadalla klo. kokemuspiste, kansainväliset yhteydet eikä ilman kompastuskiviä matkan varrella. Kirja, joka paradoksaalisesti nousee esiin juuri silloin, kun live-aktiviteetit elävät pandemian seurauksena pahinta hetkeä, maailmassa ja Chilessä, Movistar Arenan jälkeläisten johdanto-osan kappaleella maaliskuussa 2020 viimeisenä virstanpylväänä. -, jättäen kysymysmerkin ja velvollisuuden selviytyä uusista haasteista lähitulevaisuudessa

“Se on outoa, ja meille oli vähän motivoivaa ajatella, että puhuimme asiasta, jota ei enää ole, ja kuvaa teollisuutta, joka pandemian jälkeen oli täysin erilainen”, Montecinos sanoo.

“Mutta saatujen kommenttien perusteella mielestäni parempaa aikaa ei voisi olla, koska on olemassa kaipaus, tarve ja odotus konserttien palaamisesta pian”, lisää kirjailija, joka syntyi juuri päivinä, jolloin Chilen näyttämöt ja stadionit alkoivat vastaanottaa merkittäviä vierailuja ulkomailta järjestelmällisemmin 17 vuoden diktatuurin jälkeen, mikä viivästytti Chilen muuttumista vakaana paikkana suurille kansainvälisille kiertueille.

Vaikka työ keskittyy kaikkeen, mitä on tapahtunut siitä lähtien, kun Stewart häikäisi Kuumat jalat (“Laulu, joka puhuu jaloista ilman kasvoja tai sydäntä”, kirjoittajat korostavat) paikalliselle tiedotusvälineille ja 80 tuhannelle tämäntyyppistä kokemusta janoavalle osallistujalle tutkijat eivät ole tietoisia uraauurtavista virstanpylväistä, jotka vahvistivat nämä tapaukset. fanaattisuus ja massiivisuus; meksikolaisen Jorge Negreten vierailusta vuonna 1946 (“lähes 3000 ihmistä sai saapuessaan Mapochon asemalle, mikä on ennennäkemätöntä”) kreolilaisten “lajiketuottajien” henkilökohtaisiin pyrkimyksiin tuoda legendoja kuten Paul Anka ja Bill Haley 1900-luvun puolivälissä, lisäsi toimintaa diktatuurissa, jaettuna argentiinalaisten rokkareiden ja jazz-legendojen välillä punkin ja Canto Nuevon maanalaiseen kohtaukseen esimerkiksi Garage Matucanassa ja Café del Cerro.

Mutta juuri siirtymässä demokratiaan 1900-luvun loppupuolella megatapahtumien kulttuuri alkaa lopullisesti asettua maahan. “Argentiina ja Brasilia olivat jo suuria neliöitä, mutta useimmissa maissa diktatuurien päättymisen jälkeen havaitaan paljastuksia. Kuvittelen, että kun pandemia on ohi, voi tapahtua jotain vastaavaa. Tietenkin on muitakin Latinalaisen Amerikan maita, jotka kokivat samanlaisia ​​prosesseja, mutta jotka eivät kehittäneet tällaisten ominaisuuksien teollisuutta “, kirjoittaja sanoo.

Tässä mielessä toimittaja korostaa väestön velkakapasiteettia ja uusliberalistisen järjestelmän perustamista demokratiaan tekijöinä, jotka johtivat lopulliseen kasvuun alalla, joka alun perin tiesi kunniasta, mutta koki myös useamman kuin yhden takaiskun, kuten muisti Rock Chilessä – ensimmäinen paikallinen megafestivaali David Bowien ja Eric Claptonin ollessa vähäisiä – Michael Jacksonin toinen päivä National Stadiumilla vuonna 1993, jota ei koskaan tehty, ja Iron Maidenin keskeytetty ensimmäinen vierailu sinä päivänä.

Noin 70 tuhatta ihmistä paketti Kansallisstadionin katsomaan “Popin kuningasta” vuonna 1993

“Emme halunneet, että se olisi luettelo konserteista, mutta virstanpylväät, jotka aiheuttivat muutoksen teollisuudessa, tuotantomalleissa, yleisössä, on joitain, jotka määräytyvät poliittisen kontekstin mukaan (…) Ilman sitä taloudellista ja poliittista järjestelmä Ei olisi ollut räjähdys teollisuudessa kuin se oli. Monissa kohdissa kulutuksen tarve on asennettu, ja konserttiala tietää kuinka hyödyntää sitä sekoittamalla emotionaalinen puoli ja asettamalla sille hinta. On se kaksinaisuus, josta on mielenkiintoista tietää ja josta olla selvää ”, Montecinos sanoo.

“” Nämä tarinat eivät mene erillisiä kaistoja pitkin, ne kulkevat yhdessä. Monilla maassa tapahtuvilla asioilla on vaikutusta tähän teollisuuteen ja teollisuus kehittyy maassa tapahtuvien muutosten ansiosta “, lisää kirjan tekijä, joka ylittää tehokkaasti yksinkertaisen luettelon tai anekdootin ja syvenee muutoksiin. yleisölle ja alan uusien toimijoiden kehittämisessä lisäämällä kaavioita, lukuja, haastatteluja ja todistuksia – valokuvien ja jopa kuvien lisäksi näyttelyiden alkuperäisistä kirjoituksista – jotka auttavat muokkaamaan viime vuosikymmenien panoraamaa.

Mitä odottaa seuraavan 30 vuoden elävästä musiikista maassa keskellä toiminnan epävarmuutta? “Luulen, että suuria muutoksia on tulossa, etenkin siirtymäkaudella”, Montecinos sanoo. “Globaali konteksti on erittäin tärkeä, koska jos Chileä hallitaan, mutta Argentiina ja Brasilia ovat edelleen monimutkaisia ​​(pandemian kanssa), suurten artistien on erittäin vaikeaa tulla suurille festivaaleille. Siellä avautuva mahdollisuus on teollisuuden kääntyä paikalliseksi. Ja heidän on tehtävä pienempiä asioita, avoimissa tiloissa, he eivät voi tehdä tapahtumia esimerkiksi talvella ”, hän sulkee.

* Yläkerrassa Se on jo myynnissä useissa myymälöissä (Tienda Nacional, Levykauppa Chilena, Etelämanner, Lolita, Trayecto, Clepsidra, Prologue, Promúsica, Melomaniaco, Ril Editores). Sen voi ostaa myös kirjoittamalla suoraan kirjoittajille Instagramissa @arribadelescenario tai sähköpostitse arribadelescenario@gmail.com

Kirjan julkaisu pidetään ensi keskiviikkona 21. huhtikuuta kello 19.00, ja se lähetetään RIL-toimittajien Facebookissa ja Instagram-tilillä @arribadelescenario.

verkkosivustot