August 2, 2021

Julkaisemattomat kuvat tulevat esiin Harlemin kulttuurifestivaalilta, “Black Woodstockista”

Elokuussa 1969 New Yorkin osavaltio isännöi kahta festivaalia. Yksi niistä, jota pidettiin yli kaksisataa hehtaaria Woodstockin maatilalla, tuli historian kaikkein mediaattisin ja transsendenttinen hippi-seurakunta ja toi yhteen hetken tärkeimpiä musiikkihahmoja, kuten Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Who, Jefferson Airplane, Joe Cocker, The Band, Cannes Heat tai Creadenace Clearwater Revival, monien muiden joukossa. Tämä massiivinen kokous – noin 500 000 ihmistä – josta tuli myös pasifististen liikkeiden puhuja, otettiin osaksi Oscar-voitettua dokumenttielokuvaa Woodstock: 3 päivää rauhaa ja musiikkia (1970), jonka montaasiin Martin Scorsese osallistui.

Toisaalta 160 km etelään tästä erillisalueesta, Manhattanilla, samana kesänä pidettiin Harlemin kulttuurifestivaali, merkittävä tapahtuma, jossa vietettiin afroamerikkalaista kulttuuria ja että hän ei jäänyt alle luettelon taiteilijoista, jotka kulkivat siellä. Nina Simone, BBKing, Abbey Lincoln & Max Roach, Chuck Jackson, Stevie Wonder, Mahalia Jackson, Moms Mabley tai Sly and the Family Stone, vain muutamia mainitakseni. Toisin kuin Woodstock, tämä mustan ylpeyden todistamiseksi niin tärkeä kokous menetettiin kollektiiviseen muistiin, ja kuten kaikki, mitä ei voi nähdä ruudulla, se unohdettiin. Tähän asti.

Muusikko Ahmir “Questlove” Thompson on ottanut haltuunsa palauttaa tuntikausia yli 50 vuoden ajan unohdetuista äänitteistä Harlemin kulttuurifestivaalin vilkkaimmilla hetkillä dokumentissa Sielun kesä, Sundance-elokuvajuhlien suuren tuomariston ja yleisöpalkinnon voittaja. Tämä todistus tuosta festivaalista ei oikeuta pelkästään tätä musiikkitapahtumaa, vaan myös nykyisen musiikin ymmärtämisen kannalta olennaisen perinnön ylityksen ja merkityksen, jota Woodstock on varjostanut ja joka on sen jälkeen varastoitu kellariin. Samanaikaisuus massiivisen festivaalin kanssa näyttää kuitenkin olevan riittämätön syy sille, että se olisi jäänyt unohduksiin.

Martin Luther King Jr: n murhan jälkeen vuonna 1968 vihaa puhkesi monissa Yhdysvaltojen sisäkaupungeissa Detroitista Philadelphiaan Atlantaan. New Yorkin viranomaiset antoivat festivaalin tapahtua, jotta ihmisillä olisi jotain tekemistä ”, Questlove kertoo.

“Miksi mustia tarinoita ja mustaa historiaa on niin helppo tukahduttaa ja poistaa? Luulen tuolloin, olemassa olevien voimien prioriteetti ja todellinen syy festivaalin pitämiseen oli pitää mustat hiljaisena ja kiireisenä. Siksi he eivät omistautuneet lisäämään mellakoita tai riitoja ottaen huomioon tuolloin tapahtuneen, toisin sanoen vuosina 1968 ja 1969. Martin Luther King Jr: n murhan jälkeen vuonna 1968 vihaa puhkesi monissa kaupungin kaupungeissa. valtioiden sisätilat. United, Detroitista Philadelphiaan ja Atlantaan. New Yorkin viranomaiset antoivat festivaalin tapahtua, jotta ihmisillä olisi jotain tekemistä, jotain rakentavaa “, sanoo johtaja lausunnossaan Vozpópuli.

Nina Simone en el Harlem -festivaali vuonna 1969 / Searchlight Pictures

Tämä dokumenttielokuva kuvattiin kuusi viikkoa kesällä 1969 ja noista tallenteista löydettiin yhteensä 47 rullaa, joista kussakin oli 45 minuuttia – tunti elokuvaa, jonka kuvausryhmä vietti viisi kuukautta palauttamiseen. Tämän dokumentin materiaalista löytyy mieleenpainuvia esityksiä Harlemin kulttuurifestivaaleilta, joiden joukossa laulaa evankeliumilegendan duo Mahalia Jackson ja Mavis Staples. Ota käteni, kallisarvoinen Herra; viidennen ulottuvuuden katarsis; tai Gladys Knight -tulkkaus Kuulin sen viinirypäleiden kautta.

Alle kaksi tuntia, jonka tämä elokuva kestää, eivät kuitenkaan sisällä vain musiikkiesityksiä, vaan myös lausuntoja ja kuvia sosiaalisesta ja poliittisesta hetkestä, jota ohjaajan mielestä oli mahdotonta sivuuttaa. “Tiesin, että ihmiset halusivat tietää kontekstin, jossa nämä esitykset pidettiin, ja kuinka ne vaikuttivat siellä oleviin ihmisiin”, väittää Questlove. käynnistää tämän dokumentin Stevie Wonderin ja hänen sooloinsä mieleenpainuvalla rummuilla, “Jotain, jota kukaan ei odottanut” ja josta kaikki puhuvat nähdessään tämän dokumentin.

Stevie Wonder ilmoitti lavalle ihmisen saapumisesta kuuhun kyseisen vuoden 20. heinäkuuta juuri Motown Day -tapahtumassa, jossa myös Gladys Knight & the Pips esiintyi. Hänen sanansa saivat yleisöltä huijauksia, jotka eivät näyttäneet välittävän lainkaan tapahtumasta.

Juuri Stevie Wonder ilmoitti lavalle ihmisen saapumisesta kuuhun kyseisen vuoden 20. heinäkuuta juuri Motown Day -tapahtumassa, jossa myös Gladys Knight & the Pips esiintyi. Hänen sanansa saivat suurta yleisöä, joka ei näyttänyt olevan mielessä tapahtumaa ollenkaan.

”Tapahtui, että meillä oli katu toimittajaa haastattelemalla ihmisiä festivaalilla. Luulen, että hänen tarkoituksenaan oli nolata meitä, ikään kuin kun maailma oli kotona katsomassa historiallista maamerkkiä, nuo ‘mustat’ olivat Morris-vuoren puistossa eivätkä he antaneet helvettiä kuun laskeutumisesta. “, sanoo Questlove. Yhtäläiset oikeudet ja koulutus tai köyhyyden vastainen sota olivat edelleen painopistealueita, jotka festivaalille kokoontuneen väestön kannalta ylittivät selvästi minkä tahansa muun historiallisen virstanpylvään.

Jimi Hendrix, suuri poissaolija Harlemin kulttuurifestivaaleilta

Festivaalin kaikkien nimien joukossa on hyvin silmiinpistävä poissaolo, varsinkin jos katsot festivaalia nykyisestä. Jimi Hendrix, yksi tämän hetken tärkeimmistä mustista taiteilijoista, ei esiintynyt Harlemin kulttuurifestivaaleilla, mutta Woodstockissa. “James Marshall Hendrix oli ainoa taiteilija, joka halusi esiintyä Harlemin kulttuurifestivaaleilla ja hylättiin! Kuten Sly Stone – ainoa Harlem-festivaalin taiteilija, joka esiintyy myös Woodstockissa – Jimi Hendrix halusi kuunnella istuntonsa ennen esiintymistään Woodstockissa. Tuolloin Jimi Hendrix oli muuttamassa ja palannut blues-juurilleen. En tiedä miksi, mutta festivaalin järjestäjät ajattelivat sen olevan liian radikaali Harlemin yleisölle. “

Totuus on kuitenkin, että musiikkia oli radikaalia ja Sonny Sharrock huolehti siitä. ”Hän seisoi siellä ja teki radikaalin kitarasoolon, jonka olen koskaan nähnyt. Tuntui välttämättömältä näyttää katartinen prosessi, jonka taiteilijan on mentävä läpi vapauttaakseen tunteita tai stressiä tai vain päästäkseen viikonloppuun, se on terapia monille ihmisille. ”Sanoo Questlove.

Harlemin kulttuurifestivaali / Hakuvalokuvia

linkitetty tähän