August 1, 2021

The Jam: bändi, joka pukeutui punkiin muodollisiin vaatteisiin

Tällä viikolla Paul Weller täytti 62 vuotta. Lisäksi Britpopin kummisetä julkaisee 15. soololevynsä On Sunset. Nämä syyt ovat enemmän kuin tarpeeksi legendan aloittaneen bändin The Jam liikeradan tarkistamiseksi.

Se on vuonna 1972 kouristetussa Lontoossa liiton lakkojen takia. 14-vuotias poika nimeltä John William Weller päättää keskeyttää koulun ja omistautua musiikille. Hänen isänsä, John WellerTaksinkuljettaja ja rakennusalan työntekijä hän ymmärtää, että William on kurja koulussa ja päättää paitsi tukea hänen päätöstään myös tulla pojan musiikkiprojektin johtajaksi.

Paul Weller ja hänen isänsä John Weller, jotka olisivat The Jamin johtaja siihen hajoamiseen asti vuonna 1982

Luultavasti kumpikaan eikä toinen edes haaveillut, että tämä oli Yhdistyneen kuningaskunnan yhden transsendenttisen bändin historian alku. Tai ehkä kyllä, vaatimattomuus ei koskaan ollut tyypillistä heille. Siitä lähtien John William päätti tulla Paul Welleriksi ja perusti The Jamin.

Muoti ja asenne

Paul ja hänen isänsä tarvitsivat ystäviä ja päättivät rekrytoida Steve Brooks (pääkitaristi), Dave Waller (rytmikitara) ja Neil Harris (rummut), Paavalin koulukaverit, jotka lauloivat ja soittivat bassoa. Vuoteen 1973 mennessä bändi esiintyi jo paikallisissa seuroissa kannet de Chuck Berry ja Pikku Richard.

Noina vuosina Paavali huomaa ‘Sukupolveni’, The Who -debyyttialbumi ja sai ilmoituksen musiikista ja elämäntavasta mod. Heti, hän tiesi, että tämä olisi suunta, jonka hän halusi viedä bändin.

”Huomasin, että tulemalla modiksi se antaisi minulle perustan ja kulman kirjoittaa, ja tämän me lopulta teimme. Menimme ulos ja ostimme mustat puvut ja aloimme pelata Motown-, Stax- ja Atlantic-kansia . Ostin Rickenbacker-kitaran […] ja yritin muotoilla hiuksiani kuten Steve Marriottin vuonna 66.Weller totesi haastattelussa vuonna 2004.

The Who -lehden alkuvuosien modestetiikka oli suuri vaikutus, jonka The Jamillä oli musiikillisella ja visuaalisella tasolla.

Neil Harrisin poistuessa bändistä heidän seuraansa kuuluu Rick Buckler rummuilla. Pian Dave ja Steve lähtevät, mutta Bruce Foxton liittyy aluksi rytmikitarana. Paul kuitenkin vakuuttaa hänet vaihtamaan soittimia, koska hänen oli vaikea laulaa ja bassoa. Se oli 1975 ja The Jamin viimeinen kokoonpano oli täydellinen.

Jamin klassinen kokoonpano (vasemmalta oikealle): Bruce Foxton, Rick Buckler ja Paul Weller. Modestetiikka oli hänen tavaramerkkinsä

Keväällä 1976, keskellä punk-räjähdystä, Weller sai uuden ilmoituksen nähtyään Sex Pistolsin Lontoon pubissa.

Voi ylimielisyyttä seuraavana päivänä paikallisessa pubissa! Kaikki sanovat: “Etkö ole koskaan nähnyt heitä?” “Etkö ole koskaan kuullut Sex Pistolsista tai Johnny Rottenista?” He olivat meidän! Oma pieni yksityisryhmämme, josta kaikki kylmät ihmiset eivät ole koskaan kuulleet »Weller muisteli.

Joten bändin ääni siirtyy pois rytmistä ja bluesista, ne kiihdyttävät kitaroita ja omaksuvat noiden aikojen äänen. Tuon vuoden lopussa he soittivat jo Roxyssä, symbolisessa Lontoon punk-paikassa.

Vuoden 1977 alussa he allekirjoittivat Polydorin ja nauhoittivat ensimmäisen albuminsa. ‘Kaupungissa’. Levy oli sekoitus punkia ja The Who -albumin ensimmäisten levyjen ääntä. Tästä tuotannosta erottuu klassikoita, kuten “Taidekoulu”, “Totuuden aika” Y “Pois numeroista”, albumin pisin kappale vain 4 minuutissa.

”Poissa numeroista”, ”In The City” -lehden pisin kappale käsittelee vapautta olla nuori keskellä ankaraa todellisuutta

Uinti (vastaan) virtaa vastaan

Mutta punk-liikkeessä The Jamissa oli jotain vikaa. He eivät näyttäneet heiltä eivätkä toimineet kuin he. Ja pahinta: se oli molemminpuolista. Paul Weller ei ole koskaan kyllästynyt hyökkäämään “tekopyhyydestä” ja “pinnallisesta” liikkeestä, jota hän pitää musiikillisesti “suljettuna”.

“On hienoa, kun lapset luovat omat kohtauksensa, mutta kuten mikä tahansa, kun sen suosio leviää […] tiedotusvälineet tarttuvat siihen. Siinä kaikki! […] Media on tappanut niin paljon nuorta henkeä julmalla kaupallisuudellaan. Sama [le sucedió] punk, etenkin Roxy Clubilla. Kaikki nuo keskiluokan lapset 30-punaisissa orjuushousuissaan, näyttäen vilauksen nännistä. Ja tuo?”

Silloin heidän aikalaisensa pitivät heitä jo punkin mustina lampaina. He olivat kuitenkin ensimmäinen punkbändi, joka soitti Top of The Pops -esityksessä. Kuusi kuukautta vuoden 2001 käynnistämisen jälkeen “Kaupungissa” -Joka sijoittui Yhdistyneen kuningaskunnan ranking-listan 40 parhaan joukkoon – heillä oli jo toinen levy valmis “Tämä on moderni maailma”. Plaketti ei eronnut yhtä paljon kuin sen debyytti, mutta se oli periaatteellinen lausunto.

Vuonna 1977 heistä tuli ensimmäinen punk-yhtye, joka ilmestyi Top of The Pops -elokuvalle.

Tämä on moderni maailma
Millainen tyhmä luulet olevani
Luuletko, etten tiedä mitään modernista maailmasta?
Koko elämäni on ollut sama
Olen oppinut elämään vihan ja kivun kanssa.
Se on inspiraation impulssini
Olen oppinut enemmän kuin koskaan tiedät.

Moderni maailma

Vuonna 1978 he julkaisivat kolmannen albuminsa ‘Kaikki nykyajan haitat’, jota monet pitävät mestariteoksena. Levy – täynnä viittauksia mod-liikkeeseen – sisältää klassikoita, kuten “Alas metroasemalta keskiyöllä” (kertomus työväenluokan nuorista, joita äärioikeistolaiset jengit hakkasivat), hänen ensimmäinen balladi “English Rose” O “Pommi Wardour Streetillä” (missä hän kritisoi voimakkaasti punk-kohtausta).

Laki ja järjestys muuttuvat huonompaan suuntaan
Ylisuuren tavaratilan muotoinen
Raiskaus ja murha koko maassa
Ja he kertovat sinulle, että olet edelleen vapaa mies
Jos tämä on vapautta, en ymmärrä
Koska se näyttää minulle hullulta.

Pommi Wardour Streetillä

Kriittisesti ylistämä tuolloin ja sinkkuja myydään kaikkialla, The Jamistä tuli kuusikymmentäluvun mod-herätyksen tunnus, mutta uuden sukupolven suosiota. Parasta oli kuitenkin vielä tulossa.

Kohti äänikokeiluja

Marraskuu 1979. Julkaistessaan kolme kriitikoiden ylistämää singleä – viimeisen, “Eton-kiväärit” saavutti kolmannen sijan Ison-Britannian kymmenessä – bändi käynnistyy ‘Poikien asettaminen’, albumi, jossa on käsitteellisiä vaatimuksia ja paljon monimutkaisempia sanoituksia ja ääntä. Paul Weller käsittelee yhtä monenlaisia ​​aiheita kuin ystävyys, kaipuu nuoruuteen ja työväenluokan sosiaalinen syrjäytyminen.

Aiheet kuten “Smithers Jones” (äänitetty Kuninkaallisen filharmonisen orkesterin kanssa), “Kun olet nuori” Y “Lauantain lapset”, kritiikki työntekijöiden syrjäytymisestä järjestelmässä. Tämän albumin myötä bändi onnistuu pääsemään Yhdysvaltain listoille, vaikka se onkin melkein marginaalisessa asemassa (Billboard 200: n sija 137).

Mene toimistoon, ole ajoissa.
Seinän kello ei ole vielä lyönyt yhdeksää
Huomenta Smithers-Jones. Pomo haluaa nähdä sinut yksin ”.
Toivon, että tätä kampanjaa olet etsinyt.
“Syötä Smithers. Istu. Haluan antaa sinulle joitain uutisia:
Sinulle ei ole enää sijaintia “

Smithers Jones

80-luvulla The Jam kokeilee uusia ääniä luopumatta heitä niin luonnehtineista sanoituksista. Marraskuussa 1980 he julkaisivat viidennen albuminsa ‘Ääni vaikuttaa’, johon Wellerin mukaan vaikutti post-punk Ilo-jako ja hänelle ‘Revolveri’ alkaen Beatles. Tämä voidaan havaita esimerkiksi kappaleissa “Alkaa!”, bassolinjalla, joka on hyvin samanlainen kuin “Verottaja”.

Levy sisältää myös yhden bändin tunnetuimmista kappaleista: “Se on viihdettä”. Wellerin säveltämä 10 minuutissa, kun hän tuli kotiin humalassa, sillä on yksi The Jamin parhaista sanoituksista.

Herääminen klo kuusi aamulla viileänä ja lämpimänä aamuna
Avaa ikkunat ja hengitä bensiiniä
Amatööriyhtye harjoittelee läheisellä pihalla
Katsella televisiota ja ajatella lomaa
Se on viihdettä, se on viihdettä.

Se on viihdettä

Kirkkauden polttaminen

Huolimatta siitä, että kilpi merkitsi hänen lopullista vihkimistään Yhdistyneessä kuningaskunnassa –New Musical Expressin lukijat äänestivät vuoden parhaaksi ryhmäksi, ja sen jäsenet parhaana laulajana ja kitaristina, parhaana basistina ja parhaana rumpalina – jotain oli muuttumassa eikä parempaan suuntaan.

Vuoden 1981 alussa Weller joutuu syvään masennukseen johtuen John Lennonin murhasta ja jatkuvista riidoista tyttöystävänsä kanssa. Lisäksi vokalisti alkaa tuntea olevansa luovasti rajoitettu bändissä: Vaikka hänen kiinnostuksen kohteena olivat soul, funk ja puhallinsoittimet, muut kaksi jäsentä halusivat pysyä heille ominaisessa tavanomaisessa äänessä.

Vuonna 1981 bändillä oli yksi alhaisimmista hetkistä. Paul Weller masennuksen myötä he julkaisivat vain kaksi singleä.

Vuonna 1982 he julkaisivat kuudennen albuminsa ‘Lahja’, joka oli välitön massiivinen menestys. Se saavutti ykkönen Ison-Britannian listoilla ja vietti 16 viikkoa Yhdysvaltain Billboard Hot 100: lla. Lauta oli sekoitus soulia, funkia ja R & B: tä. Yksinkertainen “Kaupunki, jota kutsutaan pahaksi” siitä tuli numero 1 huolimatta siitä, että sanoitukset kritisoivat suoraan Margaret Thatcherin politiikkaa.

”Town Called Malice” oli erittäin menestyvä The Jamille Isossa-Britanniassa. Kappale on musiikillisella tasolla näyte uudesta tyylistä, jonka Paul Weller halusi kokea

Menestyksestä huolimatta bändi ei antanut enempää. Lokakuussa 1982 Paul Weller antoi lausunnossaan ilmoittaa bändin hajoamisesta kahden muun jäsenen vastustuksesta huolimatta.

«[…] olemme tehneet kaikkemme ryhmänä. Tarkoitan sekä musiikillisia että kaupallisia näkökohtia. Haluan, että kaikki, mitä olemme tehneet, palvelevat tarkoitusta, ja ennen kaikkea vihaan, jos päätyisimme vanhaksi ja stressaantumaan kuten niin monet muut bändit. Haluan, että lopetamme ihmisarvoisesti. Luulen, että nyt on oikea aika. Mitä kauemmin ryhmä jatkuu, sitä vaikeampi on lopettaa. Ja siksi monet ryhmät jatkavat, kunnes niistä tulee merkityksettömiä. En koskaan halunnut, että The Jam pääsee tähän tilanteeseen », lausunnossa todettiin.

Siten myynninedistämiskierros ‘Lahja’ siitä tulee bändin jäähyväiset. 11. joulukuuta 1982 The Jam esitti viimeisen konsertinsa Brightonin konferenssikeskuksessa loppuunmyytyn yleisön kanssa.

Joulukuu 1982. The Jam -konsertti Brightonin konferenssikeskuksessa

Seuraukset? Jaon jälkeen Foxton ei puhunut Wellerille yli 20 vuotta., Y Buckler sanoi vuonna 2015, ettei hän ollut vieläkään puhunut Wellerille ’82: n jälkeen.. Itse asiassa hajoamisen vuonna he molemmat odottivat Paavalin “muuttavan mielensä”, mitä hän ei koskaan tapahtunut.

Ja tapahtuuko se koskaan?

”Lasteni ja minun pitäisi olla kodittomia ja nälkää, ennen kuin edes harkitsemme sitä, enkä usko, että niin tapahtuu. Musiikki Jam tarkoittaa edelleen jotain ihmisille, ja suuri osa siitä johtuu siitä, että pysähdyimme oikeaan aikaan., ei jatkanut, ja muuten se olisi ollut kiusallista ”Paul Weller kertoi siitä vuonna 2006 kysyttäessä mahdollisesta kokouksesta.

Mitä tapahtui hajoamisen jälkeen? Paul Weller aloitti seuraavan musiikkiprojektinsa vuonna 1983, Tyylineuvosto. 90-luvulla hän aloitti menestyvän soolouran ja pääsi Britpopiin, joka oli hänelle velkaa niin paljon musiikin ja tyylin suhteen. Toisaalta vuonna 2007 Rick Buckler ja Bruce Foxton muodostivat duon From The Jam tekemällä kiertueita, joissa he soittivat The Jam -materiaalia.

Style Council oli Paul Wellerin seuraava musiikillinen projekti heidän erottamiseensa vuonna 1989.

Viisi vuosikymmentä voimassaoloaikaa

Ensi 19. kesäkuuta Paul Weller on ilmoittanut uuden levynsä julkaisemisesta ‘Auringonlaskun aikaan’. 9. toukokuuta hän julkaisi singlen ennakkona “Kylä”.

Lähes 50 vuotta on kulunut siitä, kun Modfather Paul Weller oli se teini-ikäinen, joka eräänä hienona päivänä päätti tehdä mitä haluaa. Kiitämme häntä tänä vuonna, palataksemme hänen musiikkiinsa ja odottaen uutta albumiaan.

enemmän