August 3, 2021

“Halusin elokuvan olevan katartinen”: Anthony Bourdainin dokumenttielokuva saa suosionosoitukset ja avaa kiistaa

Otsikko viittaa hänen lempinimensä globetrotter, väsymätön hahmo, joka kurkisti maapallon kulmiin testatakseen sitä ja kommentoidakseen kaikkea hänen utelias ja surkea katseensa. Tarinan taustalla pyritään kuitenkin vangitsemaan valtava tyhjiö, jonka hänen kuolemansa aiheutti kesäkuussa 2018. “Halusin kunnioittaa hänen jättämänsä kraatteria”, ohjaaja Morgan Neville määritteli Rolling Stonen.

Roadrunner: Elokuva Anthony Bourdainista Olisi tehokasta antaa ajatus hänen ystäviensä ja seuraajiensa laajennetusta surusta hänen poistuessaan, niiden suotuisien kriitikoiden mukaan, jotka elokuva on saanut Pohjois-Amerikan lehdistössä, joissa korostetaan, että dokumenttielokuva “tekee työn, antaa kovaa ja raivostuttava kunnianosoitus Bourdainin sanomattomalle nerolle ja hänen aiheuttamilleen traagisille taipumuksille “, IndieWire kuvaa.

Anthony Bourdain tähdittää Morgan Nevillen dokumenttielokuvaa, ROADRUNNER, Focus Features -julkaisua. Luottokortti CNN / Focus-ominaisuuksista

Vuonna 2019 alkaneen vuoden kuluttua itsemurhasta Ranskassa, projekti yhdistää kokin, kirjailijan ja isännän sisäpiirin ja osoittaa samalla nousunsa julkaisun Kokin tunnustukset (2000) ja hänen seuraava harppauksensa matkustaa ympäri maailmaa sellaisten tilojen ankkurimiehenä Kokin kiertue, Ei varauksia Y Osia ei tunneta.

Sama verkosto tämän viimeisen ohjelman takana, CNN, on se, joka mainosti dokumenttia ja se, joka allekirjoitti Nevillen ohjaajaksi, elokuvantekijäksi, joka on lähettänyt elokuvia Johnny Cashista, Keith Richardsista, Orson Wellsista ja Fred Rogersista. Oscar 20 jalkaa tähtiä (2013), ja että hänellä oli jotain, mikä näytti heiltä etuna: vaikka hän ihaili häntä, hän ei koskaan tavannut elokuvan päähenkilöä henkilökohtaisesti.

”Halusin, että elokuva olisi tavallaan katartinen. Että hänellä ei ollut ystävällisiä vastauksia, vaan että hän auttoi ihmisiä käsittelemään tunteitaan ”, ohjaaja kertoi näkökulmastaan. “Koska mitä näin, istuin ja puhuin niin monelle ihmiselle, joka oli osa hänen elämäänsä, on se, että on vitun vaikea käsitellä sellaisen henkilön menetystä.”

Tuotannon yleinen hyvä vastaanotto ei ole estänyt kritiikkiä varsinkaan sen jälkeen, kun Neville paljasti haastattelussa The New Yorkerille. Kuultuaan hetken elokuvasta, jossa taiteilija David Choe lukee New Yorkin kokin lähettämää sähköpostia ja joka keskellä muuttaa äänensä ja hyväksyy Bourdainin äänen, hän kuvasi temppua, jota elokuva ei täsmennä: kuinka hän tarvitsi kolme tarjousta. Koska niitä ei ollut olemassa (huolimatta siitä, että hän otti todistuksia ohjelmista, podcasteista ja äänikirjoista), johtaja päätti ottaa yhteyttä ohjelmistoyritykseen, jolle hän toimitti tusina tuntia äänitteitä. Tuloksena on, että elokuva saa tekniikan avulla isännän kertomaan jotain, mitä hän ei koskaan sanonut, mutta kirjoitti.

“Jos katsot elokuvaa, mainitsemasi lainauksen lisäksi et todennäköisesti tiedä, mitkä muut ovat tekoälyn kautta puhuttuja, etkä tiedä”, elokuvantekijä kertoi amerikkalaiselle medialle. Ja sitten hän aloitti linjan, joka ärsytti vielä enemmän: “Meillä voi olla myöhemmin dokumenttietiikan paneeli.”

Heitot kohti hänen hahmoaan lisääntyivät, kun Ottavia Busia-Bourdain, hänen leskensä ja ainoan tyttärensä äiti, kiisti tämän liikkeen hyväksynnän, kun johtaja kertoi GQ-lehdelle saaneensa hänen tukensa ja sen kirjallisen toimeenpanijan. Eettinen ongelma on asetettu yhtä paljon Bourdainia ihaileville kuin dokumentin tekijöille ja suurelle yleisölle.

Hieman kömpelämmät, mutta myös läsnä olevat kysymykset viittaavat siihen, miksi Neville vältteli haastattelemasta kokin viimeistä tyttöystävää ennen kuolemaansa Asia Argentoa. Hänen kanssaan hän meni jopa nauhoittamaan jaksoa Hongkongissa kuukausia ennen kuolemaansa. Kolmansien osapuolten mielipiteen perusteella muotokuva, jonka elokuva päätyy tekemään italialaisesta näyttelijästä, on epäystävällinen ja pitkällä tähtäimellä johtaja on syynä siihen, että hän on sulkenut hänet tarinasta.

“Tajusin, että se olisi paljon hänen ja heidän (Bourdainin läheisten) sanovan:” Tämä tapahtui “,” Ei, se tapahtui “. Se ei ole elokuva, jonka halusin tehdä. Joku muu voi tehdä elokuvan hänen viimeisestä suhteestaan, viimeisestä elämästään ”, selitti elokuvantekijä.

Kriitikoiden takia elokuva paisutti lipputulot Pohjois-Amerikan avajaisviikonloppuna: 1,9 miljoonaa dollaria kerättiin 927 teatterissa, mikä on kaikkien aikojen paras dokumentti- tai itsenäinen debyytti. Sekä CNN että HBO Max, elokuvan yhteistuottajat, näyttävät sen Yhdysvalloissa määriteltävänä aikana, vaikka sen aloittamista Latinalaisessa Amerikassa ei ole vielä ilmoitettu.

Lisätietoja kirjoittajasta