August 4, 2021

Kuten Rolling Stone, Bob Dylanin vihan ja koston laulu

On uusi vuosipäivä yhden suuren rock-kappaleen, kuten A Rolling Stone, julkaisemisesta Bob Dylanin toimesta.

20. heinäkuuta 1965 Columbia-etiketti tuotiin myyntiin epäilemättä singleä, josta lopulta tuli taiteilijan suurin kaupallinen menestys; ratkaiseva sävellys Bob Dylanin uralle, joka siirtyi kansasta rokkiin ja aiheutti ristiriidan seuraajiensa keskuudessa.

Se oli kaksitoista viikkoa toisessa myyntiasemassa takana Auta!kirjoittanut The Beatles. Kappale, joka vaikutti ratkaisevasti rock-maailmaan ja jonka muusikot, kuten Jimi Hendrix, The Rolling Stones, Mick Ronson David Bowien kanssa, Johnny Winter, Green Day, Johnny Thunders, Sixto Rodríguez ja Jeff Beck & Seal, ovat muun muassa esittäneet.

Bob Dylan, “Kuten vierivä kivi” -päivinä. Hänen levy-yhtiö oli epäilevä aiheesta, AP Photo

“Tämä laukaus kuulosti siltä, ​​että joku potkaisi oven mieleesi”, hän sanoi. bruce Springsteen, kun hän esitteli Dylanin liittyessään Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 1988.

Vaikka hän oli jo nauhoittanut kappaleita sähkökitaralla, kuten Maanalainen koti-ikäinen blues, joka oli soittanut radiossa maaliskuun lopusta lähtien, heidän konsertinsa olivat jotain muuta. Vain akustisen kitaran ja huuliharppujen mukana Dylan oli lähinnä protestilaulaja, jonka aiheita olivat Hattie Carrollin yksinäinen kuolema O Times The-Changin ‘. Kanssa Kuin vierivä kivi, sisältyy hänen albumiinsa Valtatie 61 tarkistettu, aloitti sähkövaiheensa mikä lisäsi sen kallioliikkeeseen.

Kuinka sanoitukset ja musiikki luotiin

Palattuaan kiertueelta Englannista vuonna 1965 Dylanilla oli materiaalia seuraavalle albumilleen. Valtatie 61 tarkistettu; jotkut sanoitukset olivat vain luonnoksia, mutta siinä kourallisessa sanoitukset sisälsivät kymmenen sivun, jonka artistin mielestä oli enemmän runo kuin kappale.

”Kirjoitin sen heti, kun palasin Englannista, oksensin sen pikemminkin, kymmenelle sivulle keskitin kaiken vihan, jonka olin kerännyt ja jolla en voinut enää elää. Kun kirjoitin sen, tuo viha tuo kostojano katosi. En nähnyt runoa lauluna, ennen kuin eräänä päivänä istuin pianon luona, aloin laulaa “Miltä se tuntuu? (Miltä se tuntuu?) Ja siitä melodia alkoi tulla ”, Dylan sanoi.

Dylan oli päättänyt muuttaa runon kappaleeksi, ja hän astui New Yorkin Columbia-studioon 15. kesäkuuta 1965 Tom Wilsonin kanssa tuottajana, erinomaisena Chicagon kitaristina Mike Bloomfield (1943-1981), joka osti Fender Telecasterin näihin istuntoihin, Paul Griffin pianolla, Joseph Macho bassolla ja Bobby Gregg rummuilla.


Sähkökitaran kanssa. Akustiikan riisumisen takia he jopa huusivat hänelle “Juudasta”. AFP-valokuva

Bloomfield muistutti, että istunto oli ollut melko epäjärjestyksellinen ja että muutama aihe oli ohi. ”Teimme useita otteita Se vie paljon naurua, se vie junan itkemään (se päätyi soittamaan Phantom-insinööri) ja myöhemmin Istuu piikkilanka-aidalla, mutta niitä ei ollut jäljellä ja aloitimme Kuin vierivä kivi. Dylan näytti meille hitaan ja karkean version kappaleesta, teimme muutaman otoksen (niitä oli viisi) ja kaikki päättyi siihen, juuri kun aloimme ymmärtää kappaletta.

Seuraavana päivänä, keskiviikkona 16. kesäkuuta, Dylan palasi studioon ja kertoi lisää ideoita miltä kuulostaisi. Kitaristi Al Kooper hän oli liittynyt ryhmään tuottajan kutsusta.

“Pääsin sinne aikaisemmin, otin kitarani, kytke sen sisään ja aloin soittaa vähän, kunnes Bloomfield tuli mukaan ja hän alkoi soittaa uskomattomalla tavalla, en ollut koskaan kuullut ketään sellaista. Joten laitoin kitarani pois ja menin ohjauskopiin. Kun Wilson pyysi Griffiniä pudottamaan Hammond ja vaihtamaan pianolle, ilmoitin vapaaehtoisesti soittamaan sitä, mutta hän ei ottanut minua vakavasti. Joka tapauksessa, valvonnassa menin sisään ja aloin pelata ryhmän kanssa. Voit kuulla, että urut tulevat aina vähän myöhemmin, koska odotin heidän soittavan sointu ja soittavan sen sitten, olen aina hieman jäljessä varmistaakseni, että minun on soitettava ”, kertoi Al Kooper, joka esitteli äänen, joka teki kappaleesta helposti tunnistettavan.

Bon Dylan.  Keinottelu siitä, kenelle hän kirjoitti "Kuin vierivä kivi" niitä oli useita.

Bon Dylan. Spekulaatioita siitä, kenelle hän kirjoitti “Kuten vierivä kivi”, oli useita.

Kun Dylan kuunteli mestaria, hän pyysi, että urkujen ääni olisi myöhempi, koska bändin äänenvoimakkuus oli laskenut sen ja lopulta se oli lopulta Kuin vierivä kivi kahdenkymmenen ottelun jälkeen, joissa he korostivat sitä sähköistä henkeä, joka lisäsi kyynistä sävyä, jolla Dylan laulaa, tuli historian paras rock-kappale, lehden tutkimuksen mukaan Vierivä kivi.

Näiden kyselyjen pätevyyden lisäksi kappale on a erinomainen yhdistelmä energiaa, tuoreutta ja luovuutta. Musiikki, sanoitukset ja uusi raaka ja tuotettu sähköinen ääni vastaanotettiin valtavan yleisön avosylin, joka alkoi kuunnella tärkeätä ääntä liikkeen sisällä.

Kappale, josta tihkuu myrkkyä

Nyt olennainen osa Kuin vierivä kivi se on sanoituksissa, joissa Dylan tislaa tietyn myrkkyn, avoin vihamielisyys ja myötätuntoainakin siinä kuoron alussa, jossa hän laulaa Se tuntuu?.

Alkuperäinen käsikirjoitus "Kuin vierivä kivi"jonka tekijä on Bob Dylan, huutokaupattiin 2 miljoonalla dollarilla.

Alkuperäinen käsikirjoitus Bob Dylanin “Kuten vierivä kivi” huutokaupattiin 2 miljoonalla dollarilla.

Tarinan, josta sanoitukset puhuvat, päähenkilö on neiti Lonely, joka ylellisen ja ylevän elämän jälkeen joutuu häpeään. ”Olit kerran ollut niin pukeutunut / heitit pennejä parhain aikaan asunnottomille / Nyt et puhu niin kovalla äänellä / Nyt et tunnu niin ylpeältä. Miltä se tuntuu? / Kodittomuus / kuin täysin muukalainen / kuin kivi liikkuu ”.

Tämä kova röntgenkuva nainen, joka menettää asemansa ja se on alttiina melkein naurettavalle, sen vastapuolena on ilme, jossa menetys voidaan nähdä vapauttavana. Jotkut siitä näyttävät viittaavan Dylaniin itse. Itse asiassa hän sanoo: “Kun sinulla ei ole mitään / sinulla ei ole mitään menetettävää / Olet nyt näkymätön / Sinulla ei ole salattavia salaisuuksia.”

Joulukuussa 1965 toimittaja kysyi televisiohaastattelussa Dylanilta. “Olet kova ihmisissä kappaleissasi. Miksi haluat kiusata heitä? Laulaja vastasi: “Muuta heidän elämäänsä ja saada heidät tuntemaan itsensä.”

Kuitenkin, Kuka oli neiti Lonely? Tästä mysteeristä ei ollut koskaan varmuutta. Puhuttiin siitä, että kappaleen niin ilmeinen halveksunta saattoi kohdistua Marianne Faithfulliin tai jopa Joan Baeziin, mutta New Yorkissa kiertäneet uskoivat, että sen innoittivat näyttelijä Edie Sedgwick (joka oli ollut Dylanin kanssa) ja hänen läheinen suhde. Andy Warholin kanssa (joka olisi kromihevosen diplomaatti, josta aihe puhuu).

Bob Dylan, huuliharpulla, mutta erittäin rock-asennolla.

Bob Dylan, huuliharpulla, mutta erittäin rock-asennolla.

Jopa Warhol myönsi uskovansa suuren osan tästä vihamielisyydestä Kuin vierivä kivi se oli osoitettu hänelle.

Joka tapauksessa, vaikka Dylanin historioitsija Michael Gray sanoi, että Sedgwick oli omistautunut Blondi blondi, taiteilijan biografi Howard Sounes totesi sen ei pitäisi rajoittaa yhteen henkilöön tarinan siitä ikonisesta kappaleesta.

“Minusta näyttää osoitettu niille, joiden Dylan koki vääriksi. On melko ironista, että yksi rock-aikakauden suurimmista kappaleista, joka liittyy niin rauhaan ja rakkauteen, on kosto ”, hän lisäsi.

Epäluottamus sinettiin

Columbia Recordsin tarkoituksena oli löytää yksinkertainen Kuin vierivä kivi kanssa Eedenin portti B-puolellasi viivästyneiden päästöjen hautausmaa; kuusi minuuttia, jonka laulu kestää, sai heidät luulemaan, ettei yksikään asema lähettäisi sitä. Iso virhe!

Mutta etiketin julkaisun koordinaattori Shaun Considine teki ison panoksen asiaan. Hän pelasti yhden hävitetyistä asetaateista nauhoituksesta ja vei sen trendikkääseen Arthur Clubiin New Yorkin yökerhoon ja pyysi DJ: tä soittamaan sen. Joten se oli ja hän huomasi, että ainakin tällä alueella kappale oli menestys, tanssi useita kertoja tuon yön aikana.

Bob Dylan, Riverissä huhtikuussa 1998.

Bob Dylan, Riverissä huhtikuussa 1998.

Seuraavana päivänä useat DJ: t pyysivät Columbiaa lähettämään heille albumin eivätkä voineet enää estää sen julkaisua, joka tapahtui 20. heinäkuuta 1965 56 vuotta sitten. Kestostaan ​​huolimatta kappale oli osuma radioasemilla, jotka toistivat sitä uudestaan ​​ja uudestaan ​​täydellisenä.

Folkista rokkiin, boo

Viisi päivää julkaisun jälkeen Bob Dylan esiintyi Newport Folk Festivalilla Rhode Islandilla New Yorkissa. Tapaus, joka toi yhteen Pohjois-Amerikan kansan parhaat puolet.

Dylan päätti erota kansanmenneisyydestään ja tehdä sähkölaitteen. Hänen seurassaan olivat Bloomfield, Kooper ja Paul Butterfield Blues Bandin rytmiosa (ilman Paul Butterfieldiä) ja esitteli Kuin vierivä kivi keskuudessa laajaa hylkäämistä. Kriitikko Paul Nelson sanoi, että musiikin peittämistä yrittäneiden keskuudessa ihmiset huusivat hänelle “päästä eroon sähkökitarasta”.

Elokuun alussa Dylan palasi studioon ja viimeisteli albuminsa. Valtatie 61 tarkistettu. Se oli viimeinen tapaaminen Bloomfieldin kanssa, että hän halusi jatkaa Butterfield Blues Bandissa.

Hänestä Dylan kertoi Vierivä kivi vuonna 2009: ”Hän oli paras kitaristi, jonka kanssa olen koskaan soittanut. Kaipaan häntä edelleen; hänellä oli sellainen sielu, hän tunsi kaikki tyylit ja osasi pelata niitä uskomattoman hyvin ”. Bloomfield kuoli 15. helmikuuta 1981. Hänet löydettiin autostaan ​​suljettujen ovien ja tyhjän Valium-injektiopullon kanssa. se oli merkitty vahingossa tapahtuvalle kuolemalle eikä itsemurhalle, koska muistiinpanoa ei löytynyt. Hän oli 37-vuotias.

Lähes vuosi julkaisun jälkeen Dylan hylättiin, koska hän oli mennyt rockiin. Toukokuussa 1966 Manchesterin vapaakauppahallissa vähän ennen vuoden alkua Kuin vierivä kiviJoku yleisöstä huusi “Juudasta” hänelle, koska hän petti kansanliikkeen. Dylan vastasi: “En usko sinua, olet valehtelija” ja sanoi bändilleen “Soitetaan todella äänekkäästi”.

Bob Dylan ja kitaristi Ron Wood of the Rolling Stones heidän historiallisessa Like a Rolling Stone -konsertissaan Riverissä.

Bob Dylan ja kitaristi Ron Wood of the Rolling Stones heidän historiallisessa Like a Rolling Stone -konsertissaan Riverissä.

Vuonna 2010 lehti Vierivä kivi valittu Kuin vierivä kivi Mitä Paras laulu ikinä Ja vuonna 2014 Sotheby’s huutoi kirjeen alkuperäisen käsikirjoituksen 2 000 000 dollaria, melkein kaksinkertainen alkuperäiseen arvioon. 5. huhtikuuta 1998 Bob Dylan esitti kappaleen Rolling Stonesin kanssa konsertissa River Courtilla.

WD

TÄMÄN HUOMAUTUKSEN NÄKÖKOHDAT

.

napsauta tästä