August 1, 2021

Martha Cooper, nainen, joka huomasi graffitien olevan taidetta | Kuvake

1970-luvun lopulla New York oli sodassa. Sodassa graffitteja vastaan. Katu graffiti, joka hallitsi sen kulmia Viisi kaupunginosaa (viisi kaupunginosaa: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens ja Staten Island) ja sen esikaupungista oli tullut julkinen vihollinen numero yksi, kun taas muusikot, kuten Afrika Bambaataa, Grandmaster Flash tai DJ Kool Herc, alkoivat luoda perustan hip hop hallitsevana globaalina kulttuurina.

Yksi ensimmäisistä pormestari Ed Kochin tehtävistä, joka aloitti tehtävänsä vuonna 1978 pelastaakseen kaupungin konkursseilta ja kaaokselta, oli laittaa konsertit metrotalojen ympärille estääkseen “ilkivallan” pääsyn kaupunkiin yöllä. lähettämällä samalla poliisin partioita koirien kanssa seuraamaan koko liikenneverkkoa. “Jos se riippuisi minusta, en laittanut koiria, vaan susia”, myönsi regidor tuolloin vakuuttaen, että tämä värikäs halveksunta “tuhosi elämäntapamme.

Graffiti-taiteilija lempinimeltään Dondi maalasi vuonna 1980 metroautoja yöllä Brooklynin autotallissa.Martha Cooper

Keskellä tätä pandemoniaa oli Martha Cooper, ensimmäinen valokuvaaja, joka oli kiinnostunut näkymästä ja joka pian sen jälkeen julkaisi seminaalin Metro-taide (1984), jota pidetään graffiti-raamatuna: tähän mennessä sitä on myyty yli puoli miljoonaa kappaletta. “Joten ajattelin kaappaavani ilmiön, joka on ainutlaatuinen kaupungille, ja että se katoaa muutaman vuoden kuluttua. Olen yllättynyt ja kiitollinen siitä, että valokuvani ovat edelleen kiinnostavia ”, kertoo amerikkalainen Berliinissä, jonne hän on matkustanut viimeisen näyttelynsä yhteydessä.

Berlin Urban Nation -säätiö kunnioittaa häntä perusteellisella retrospektiivillä, joka on ensimmäinen tähän mennessä Martha Cooper: Kuvien ottaminen, jossa voi vierailla 1. elokuuta asti (covid through). Vaikuttava näyttö yhdistää arvokkaan valinnan kaikista aikakausista hänen valtavasta arkistostaan ​​(katuvalokuvauksesta 1970-luvulla Manhattanista viimeisimpään katutaideprojektiinsa SoWeBossa, Lounais-Baltimoressa) kaikenlaisiin henkilökohtaisiin esineisiin (luonnokset, päiväkirjat tai kirjeet) kuva kameranopettajasta. Viiden vuosikymmenen uralla hän onnistui vangitsemaan ajan hengen metropolissa, joka muuttaisi ikuisesti popkulttuurin estetiikkaa. Tuo pormestari Koch ei nähnyt tulevaa.

Lapsi huvittaa itseään tanssimalla rynnäkköisten patjojen paalua Lower East Side -alueella.Martha Cooper

Baltimoressa (Maryland) vuonna 1942 syntynyt Martha Cooper oli alusta alkaen selvä, että hänen täytyi olla linssi: hänen äitinsä oli journalisminopettaja, hänen isänsä ja setänsä pitivät valokuvakauppaa kotikaupungissaan. Matkustettuaan useita vuosia ympäri maailmaa (välilaskun kanssa National Geographic), asettui New Yorkiin vuonna 1977. Siellä hänestä tuli pian ensimmäinen palkattu nainen New York Post henkilöstökuvaajana. Yksi hänen tehtävistään oli löytää epävirallisia kuvia, joita voitaisiin käyttää sanomalehdessä, kun vapaata aukkoa oli. “Sanomalehti oli Manhattanin itäpuolella, joten käytin vaeltelemaan Aakkoskaupungin kaduilla etsimällä jotain mielenkiintoista”, Cooper muistelee taputtelustaan ​​kaupungin itäosassa, joka ennen kuppikakku, se näytti sodanjälkeiseltä kohtaukselta.

Vieraillessaan Haitissa ja nähdessään lasten valmistavan omat lelunsa roskakorista otetuista materiaaleista, hän oli aloittanut sarjan, joka näytti New Yorkin lapsia leikkimässä vanhempiensa selän takana. Ja se heikentynyt alue oli pieni sauma hänen tavoitteelleen. “Yksi heistä, Edwin Serrano, jonka hän oli jo kuvannut parvensa vieressä, näytti minulle muistikirjansa ja selitti harjoittavansa piirtämään lempinimeään, HE3, seinässä. Silloin tajusin, että noilla lapsilla oli tapana suunnitella maalattavansa ”, hän selittää. Hän tarjoutui esittelemään hänet yhdelle tuon kohtauksen kuninkaista, joka sattui olemaan Dondi, yhdessä Lee Quiñonesin kanssa, joka on yksi graffitien edelläkävijöistä. “Kun tapasin hänet vihdoin, hän tunnisti nimeni heti, koska New York Post Olin julkaissut valokuvan minusta yhden hänen palasistaan ​​taustalla ”, hän muistelee. ”Hän oli leikannut sen pois ja liittänyt sen muistikirjaansa. Siitä hetkestä lähtien olin kiehtonut. Seuraten Dondia ja hänen ystäviään esittelin itseni täysin tuohon maailmaan hip hop ”.

Hiphoppas ennen kuuluisaa villityylistä graffitia, jonka Revolt ja DSharp ovat maalanneet Riverside Parkissa vuonna 1983.
Hiphoppas ennen kuuluisaa villityylistä graffitia, jonka Revolt ja DSharp ovat maalanneet Riverside Parkissa vuonna 1983.Martha Cooper

Tuolloin vain harvoilla graffiti-taiteilijoilla oli kunnolliset kamerat (tai tarvittavat taidot) teostensa kuolemiseksi, ja jotkut voisivat kestää vain muutama päivä ennen kuin kaupunginvaltuusto sai ne katoamaan, joten hän vastasi niiden esittämisestä. Sitten hän antaisi joitain kopioita ja saisi siten heidän luottamuksensa. ”Tämä on aina ollut sekoitettu musta, latino ja valkoinen kulttuuri. Hyväksyminen riippui ja riippuu edelleen jokaisen kyvyistä ”, hän vastaa kysymykseen siitä ainutlaatuisuudesta, jonka valkoisen naisen oletettiin tuossa ympäristössä.

Vuosia myöhemmin hän keräsi kaiken tuon materiaalin sisään Metro-taide, hänen ensimmäisen kirjansa, joka julkaistiin yhdessä muiden valokuvaaja Henry Chalfantin kanssa. ”Päätimme tehdä yhteistyötä ja yrittää tehdä jotain yhdessä, koska ajattelimme, että vain yksi graffitille omistettu osa voitaisiin julkaista. Emme olisi koskaan kuvitelleet nykyisiä satoja. Lähetimme ehdotuksemme kaikille taiteen ja valokuvan kustantajille, jotka löysimme Yhdysvalloista, mutta he kaikki hylkäsivät sen. Suurin osa toimittajista vihasi graffitteja ”, hän sanoo. Poistuessasi työpaikastasi Lähettää omistautua enemmän aikaa uudelle intohimolleen, saksalaisen lehden johtajalle Art-lehti Hän ehdotti, että he veisivät projektinsa Frankfurtin kirjamessuille. ”Lennämme maksamalla kaiken omasta taskustamme. Ja minulla ei todellakaan ollut paljon rahaa ”, hän myöntää. Siellä he tapasivat Thames & Hudsonin päämiehet, joista tuli heidän kustantajansa. Ja niin saapuisi vielä kymmenen monografiaa, kuten Hip-hop-tiedostot: Valokuvat 1979-1984 (2004) New Yorkin mielentila (2007), omistettu kaupungille, joka on jo olemassa vain paperilla. “New York on edelleen suosikkipaikkani asua, mutta ehkä ei enää työskennellä”, hän olettaa melankoliaa.

Amerikkalainen valokuvaaja Martha Cooper.
Amerikkalainen valokuvaaja Martha Cooper.Nika Kramer

New Yorkin kaupungin populaarikulttuurin keskuksen City Loren nykyinen kuvaaja ei ole vielä julkaissut koko hänen elämänsä läpi kulkevaa dokumenttielokuvaa, Martha: Kuvakertomus (2019), ohjannut australialainen Selina Miles. Siellä hän kertoo kuinka hän risteytti polkuja Keith Haringin kanssa kahdeksankymmentäluvulla. “Tunsin sen hauskanpiton avajaisissa. Mutta minua kiinnosti enemmän laittomien graffititaiteilijoiden laativat omat säännöt. En kiinnittänyt niin paljon huomiota Keith Haringiin ja Basquiatiin kuin minun pitäisi “, hän valittaa.

Banksyn kanssa se olisi ollut toinen tarina. Itse asiassa Berliinin retrospektiivissään voit nähdä käsinkirjoitetun kirjeen vaikeasti ymmärrettävästä brittiläisestä taiteilijasta, joka kiittää häntä työstään dokumenttielokuvantekijänä näyttämöllä. “Valmistelimme uutta versiota Metro-taide 25-vuotispäivänään ja halusimme saada joitain lausuntoja takakannelle, joten otimme yhteyttä Banksyyn hänen PR-toimistonsa kautta. He lähettivät meille tämän kortin vihkiytyneenä, vaikka he kertoivat meille, ettemme voineet käyttää sitä kirjassa. Nyt kun ajattelen sitä, meidän olisi pitänyt tehdä se ilman heidän suostumustaan. Onko Banksy koskaan pyytänyt lupaa käyttää jotain? “

Voit seurata ICONia Facebook, Viserrys, Instagramtai tilaa täältä Uutiskirje.upea sivusto