August 3, 2021

Oliko aerobic naisten vapauttaminen vai uuden orjuuden alku? | Hyvinvointi, feminismi, muoti

“Oletko valmis?”. Vain muutama sekunti videon alkuun, ensimmäinen huuto “Oletko valmis?” Se ennakoi kiireisen sisällön, joka tapahtuu muutamassa minuutissa. Sarjakuvaus seuraa millimetriin suunniteltua koreografiaa, joka perustuu lämmittelyihin ja halkeaa metallitangoissa a-rytmiä noudattaen viisi viisi kahdeksankymmentäluvut. Luokan keskellä fluoresoiva merkki Janen Fonda-harjoitus, tehdä meille selväksi, että kyse on voimistelusta ja että sen päähenkilö Jane Fonda vaikeuttaa sinua.

Sieltä yksi menettää Oikea, vasen, takaisin, ylös, alas (oikealla, vasemmalla, takana, ylös ja alas), joka väkijoukko Fondan ääniin ohjaa yhä voimakkaampia aerobisia liikkeitä. Hänen tanssijaryhmänsä näyttää uppoutuneen shamaanirituaaleihin, mutta ayahuascan sijasta itse väsymys tuo niin korkealle. Se uupuu vain katsomalla sitä. He ovat ikään kuin eläneet melkein mystisen matkan oman ruumiinsa läpi sen 90 minuutin ajan, jonka tämä 1982 VHS kestää, historian tähän mennessä myydyin, joka mullisti tavan ymmärtää kunto maailmassa. Ennen kaikkea naisille.

Jotta Annie Weisman, sarjan luoja PhysicaHän, joka löi Apple TV + -grillin muutama viikko sitten, on tämä kohtaus melko tuttu. San Diegosta kotoisin oleva, ennen televisiokirjailijaksi tulemista, hän työskenteli aerobic-ohjaajana ja omaksui tuon pakonaisen, naislähtöisen tavan harjoittaa. Sama polku, jonka jakavat kuvitteellinen hahmo Sheila Rubin (Rose Byrne), kotiäiti, joka onnellisen julkisivun takana piilottaa pimeän, sarkastisen ja väärinymmärretyn puolen, jonka hän paljastaa äänen kautta. Kömpelön aviomiehen varjossa, joka menetettyään työnsä päättää toimia ympäristöpolitiikkana, Sheila päättää muuttaa lempeä elämänsä ja tehdä seikkailun tulla aerobic-opettajaksi kauppakeskuksessa ja myöhemmin maailman tähdeksi . kunto ja VHS.

Toistaiseksi se saattaa kuulostaa vielä yhdeltä tarinalta naisten emansipaatiosta, mutta ei aivan violetilta. Tämän itsensä parantamisen tarinan rinnalla kerrotaan myrkyllinen suhde, jota Sheila ylläpitää kehoonsa, pakkomielle oman (ja muiden) ohuuden kanssa, mikä saa hänet oksentamaan suurten ruokahalun jälkeen stressin ja ahdistuksen aikana. Tämä Weismanin omaelämäkerrallinen juoni sarjassa, joka nuoruudessaan kärsi jatkuvista bulimiajaksoista (kuten Jane Fonda), tekee visio kehon hoidosta ja erityisesti päähenkilön harjoittamasta ravistelusta ravistelee kaikkia mielessä olevia ennusteita naisten vapautumisesta. “Sheila löytää aerobicissa mahdollisuuden hyödyntää sisäistä raivoa ja vihaa ja lopulta vapauttaa ne”, Weisman selitti haastattelussa podcast-verkostolle. Soittoääni. ”Se on korvaava. Pakkomielle toiselle ”.

Sen selvittämiseksi, onko feministinen tausta vai ei, on kiireesti tiedettävä, miksi aerobicista tuli todellinen “puomi”, joka vetää useita sukupolvia naisia. Ensin Jane Fondalta 17 miljoonalla kopiolla hänen ensimmäisestä harjoitusnauhastaan ​​ja myöhemmin Cindy Crawford ja hänen videoidensa saaminen kuntoon, se vihittäisi parhaan myyjän Muotoile kehosi harjoittelu vuonna 1992. Amerikkalainen supermalli nosti aerobicin videoleikkeen korkeuteen, erittäin huolellisella esteettisyydellä täynnä Peter Lindbergin arvoisia laukauksia, George Michaelin ja New Yorkin kattojen pidättymiä osoittamaan, että rasvapudotuksen hikoilu oli samalla tasolla kuin muotinäytös.

Haastattelussa sanomalehdelle USA tänään, Weimar toteaa sen Poliittinen ja sosiaalinen konteksti, jonka naisten oli kohdattava kahdeksankymmentäluvulla, oli syy siihen, miksi he kanavoivat epäjohdonmukaisuutensa ja tyytymättömyytensä urheiluun. ”Näinä vuosina tapahtui siirtyminen viimeisten kuusikymmentäluvun idealismin jäännösten ja Reaganin aikakauden alun välillä. Äitini kaltaiset naiset kokivat naisten poliittisen (vapautus) liikkeen epäonnistuneen ja he halusivat löytää uusia tapoja tuntea itsensä voimakkaiksi. Yksi niistä oli kunto ja fyysinen voima ”. Tuo toimintareaktion periaate, jonka toimittaja ja aktivisti Nerea Pérez de las Heras kertoo S Modalle, feministiliikkeelle sen perustamisesta lähtien. ”On todistettu, että jokaisen vuosikymmenen feministisen edistyksen jälkeen tapahtuu reaktion aalto. Seitsemänkymmentäluvun jälkeen, jolloin naiset elivät ratkaisevaa vapautumisen hetkeä, erityisesti seksuaalialalla, kahdeksankymmentäluvut saapuivat päinvastoin. Machismo ja patriarkaatti ovat hyvin strategisia ja löytävät aina tavan selviytyä, yleensä hyödyntämällä ja saamalla aikaan sellaisia ​​asioita kuin “naisten vapautuminen”, joilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa. Se koski Madonnan korsettia, hyperfeminisaatiota, jota etsivät hyvin merkittävät aerobic-vyötäröt tai ylimääräinen meikki ja korut.

Jos kaiken alkio jo kyseenalaistaa minkä tahansa feministisen perustan, sen omat lavastuksensa hajottavat sen. Niille, jotka eivät tunne näitä nauhoja, teemme lyhyen yhteenvedon. Kun annamme pelata ketterä runko ilmestyy edessämme, ilman tuumaa kehon rasvaa ja kovempaa kuin kallio. Jumaluus, jolla on sotilaallinen komentoääni ja jota meidän on jäljiteltävä ja johon on pyrittävä. He ovat melkein epärealistisia naisia, kuten supermalli Elle Macpherson, jonka lempinimi “The Body” toimi myös vaatimuksena kunto-videolle Kehon harjoitus 1990-luvulla vain vähän menestystä.

Saavuttaaksesi tuon kauneuden ‘vain’ sinun täytyi seurata tämän intensiivisen harjoittelun 90 minuuttia päivittäin. Taustalla jatkuvia iskulauseita henkilökohtaisista parannuksista, kuten kuuluisa “Ei kipua ei hyötyä” (“Ei kipua, ei palkintoa”), jonka Jane Fonda suositteli 1980-luvulla. Viesti on selkeä: sinun täytyy hikoilla ja työskennellä kovasti. Unohda sen hankkiminen ilman kovaa työtä. Ja jos et, sinusta tuntuu pahalta, kuten silloin, kun Eva Nasarre teki nimenhuuto TVE-ohjelmassaan Hienosäätö kysyä katsojilta, ovatko he harrastaneet urheilua sinä päivänä kotona. “Kaikki tämä tärisevien koneiden” puomi “ja pyrkimys olla supermalleja, kuten Cindy Crawford, oli vain uusi markkinamekanismi, jolla saataisiin rahaa epävarmoista naisista epävarmuutemme kautta”, kertoo Nerea Pérez de las Heras.

Lidia A.Cuesta, toimittaja ja urheilututkija Feministisen ja sukupuolitutkimuksen instituutissa (INSTIFEM), analysoi kirjassaan Fit Girls (Lunwerg, 2017) ironisella ja hauskalla tavalla, nykyinen pakkomielle siitä, että elämme kuntoilun ja kehomme hoidon puolesta. Hyvin hedelmällinen ala, jonka liikevaihto vuonna 2020 oli lähes 97 miljardia dollaria ja joka syntyi näillä kahdeksankymmentäluvuilla, ja erityisesti aerobicilla, sen ensimmäinen suuri vaikutus yhteiskuntaan. “Kahdeksankymmentäluvut olivat postmodernisuuden alku, pääelementteinä äärimmäinen individualismi, audiovisuaalinen kulttuuri ja kulutus, ja niihin liittyvät virstanpylväät, kuten Jane Fondan hahmon julma menestys. Hänen ja hänen aerobic-harjoituksensa kanssa äidin ja vaimon naisen rooli muuttui seksikkään naisen rooliksi. Tämä sai monet naiset, jotka olivat täynnä elämää perhehoitajina ja jotkut myös kodin ulkopuolella olevina työntekijöinä, pitämään aerobicia pelastusreitinä. Mutta mistä paeta? ”, Hän selittää S Modalle. “Se ei ole kaukana voimaannuttavasta ja paljon vähemmän feministisestä, mutta sijoittaa naiset uuteen sorron ja kehon kultin ympäristöön postfeministisen ja uusliberalistisen voittamisen nimissä. Toisin sanoen se, joka hyötyy vain yksilötasolla deaktivoimalla kollektiivisen taistelun ja kiinnostuksen lopettaa naisiin kohdistuvan (poliittisen) syrjinnän juuret.

Getty Images.

Kaikki tämä väärän voimaannuttamisen ilmiö, hän korostaa, alkoi noina vuosina kannustamalla naisia ​​urheilemaan kotona, erityisesti keittiössä, “mopillasi pölyn puhdistamiseen tai luudalla. Jos ei, omalla vauvallasi painoina tai lapsesi rattailla puistossa … Varo voimaa, johon urheilun harjoittaminen lapsesi kanssa hinattuna tai lukittuina keittiöön voi johtaa! “Tätä tilannetta toistetaan parhaillaan, ja sitä auttaa sovittelun puute, joka vallitsee niin sanottujen” supernaisten “, työntekijöiden ja äitien aina tietoisena perheen hoidosta, kuten yksi on paljastanut kunnossa tyttö monien seuraajien kanssa Instagramissa Costaon ensimmäisessä feminismiä ja sukupuolta koskevassa tutkimuksessaan. “Hän tunnusti minulle, että hän aina lähti talosta matkapuhelimellaan, jos jotain tapahtui, vaikka menisi juoksemaan kello 6 aamulla ennen töihin menemistä (kun lapsesi ja aviomiehesi, joka pelaa meloa tenniskentällä iltapäivisin, nukkua) “.

Esteettisessä osassa korostetaan sortoa. Mahdollisten ruokavalioiden ja äärettömien harjoituspöytien ohella vallitsi muoti (ja pahentunut kulutus) koordinoidun ilmeen käyttäminen pienimpään yksityiskohtiin saakka, perustuu erittäin tiukkaan kehoon, jossa on epäilyttävää mukavuutta ja raskaat sukkahousut, mikä enemmän kuin keventää liikettä, vaikeutti sitä. Puhumattakaan hiuksista tuulessa, jotka tulivat kampaamosta tai kiinnittyivät otsapyyhkeeseen. Meikki, poissaolon sijasta, lausuttiin draaman rajaan saakka. “Tämä ilmiö loi dynamiikan naisten keskuudessa, jotka infantilisoivat heidät (vaaleanpunaisen värin palautus vaatteissa ja lenkkarissa, infantiili kieli iskulauseilla, kuten” Naiset eivät hikoile, me loistamme “”, Tope de voima ”, “Tänään me naiset voitamme” tai “Etsi parhaan versionne” …) ja palkitsimme kaikenlaisia ​​ponnisteluja ja uhrauksia voidaksemme lähteä juoksemaan tai tekemään pienen liikunnan “, Cuesta kertoo. Toimittaja huomauttaa samankaltaisuuden, jonka se jakaa klassisen balettimekon kanssa, joka sortaa ja asettaa naisen vyötärön etualalle. ”Jotain todella epämiellyttävää suurimmalle osalle naisista, joiden vartalo ja vatsa eivät ole tasaisia ​​ja muuttumattomia, vaan laajenevat hengittäessäsi. Balettiasu toistetaan siten, että aerobic-pakkomielle puristaa vatsaa yllään korkeavyötäröiset sukat alla ”.

Omena

Neljä vuosikymmentä myöhemmin tätä vapauttavaa ja voittavaa viestiä sekä intensiivistä liikuntaa ja vaativaa ruokavaliota esiintyy edelleen enemmän kuin koskaan yhteiskunnassa, mutta kuten Nerea huomauttaa, toisella lähestymistavalla. Se ei enää myy painonpudotusta, mutta tunne, että elämme terveellistä elämää, jotain yhä vaarallisempaa, mistä on osoituksena kasvava määrä ihmisiä, jotka kärsivät ortoreksiasta, metallihäiriöstä, joka johtuu pakkomielteestä pitää yllä terveellistä ruokavaliota. “Se sovi, terveellistä ruokaa ja jopa mitä kurvikas ja keho positiivinen ne ovat isoja. Steviaa tai kauraa ei enää myydä ohuina, vaan terveellisinä elintarvikkeina ”, hän sanoo. “Tuotemerkit ovat ymmärtäneet, että naiset eivät enää nielaudu joutuessaan olemaan supermallien kaltaisia, ja mitä he yrittävät myydä, on oletettu osallisuutta tuotteisiinsa tuon tarinan kautta. Mutta tarinalla ei ole merkitystä heille, mitä he haluavat myydä ”.

virallinen lähde