August 1, 2021

Mary Stallings palaa Donostiaan lämpimällä laulujazzillaan

Entä jos haluan palata takaisin? Odotan jo uutta kutsua ». Mary Stallings sanoi sen 28. heinäkuuta 2018 tunteja ennen Donostiako Jazzaldia -palkinnon saamista. Hänen toiveensa ei ole kestänyt kauan, ja puolitoista vuotta myöhemmin suuri amerikkalainen nainen palaa huomenna kaupunkiin lämpimällä laulujazzillaan. Hänen kappaleissaan Victoria Eugenia Clubilla hänen seurassaan ovat Phil Wilkinson (piano), Joshua Ginsburg (kontrabasso) ja Mario Gonzi (rummut).

Kalifornian laulaja on julkaissut 80-vuotispäivänään elokuussa lukemattomia albumeja. Viimeinen on nimeltään ‘Songs Were Made to Sing’ (2019), ja se kokoaa yhteen “hieno kokoelma klassisia kappaleita, jotka heijastavat intohimoisesti nautittua elämää”, levy-yhtiön mukaan. Laulaja ei ole laulujen kirjoittaja, mutta käyttää lahjaansa “muunnellakseen tutut melodiat syvästi henkilökohtaisiksi ja kiehtoviksi tarinoiksi”.

“On hämmästyttävää, miten voit tuntea asioita sydämessäsi ja mielessäsi, mutta et löydä sanoja niiden sanomiseksi”, Stallings sanoi: “Joten valitsen kappaleita, jotka näyttävät soveltuvan minuun henkilökohtaisesti, ja tarina tulee sieltä. Olen kaiken elämäni, jonka olen käynyt läpi elämässäni, ja se tulee musiikissani. Ilo on mennä näyttämölle ja saada ihmiset kuuntelemaan tarinoitani.

Kirkosta vaiheeseen

Kuten monet muutkin jazzdivat, Stallings aloitti laulamisen myös kirkossa ja perusti evankeliumiryhmän sisartensa kanssa. Hänen ensimmäinen ammattimahdollisuutensa saavutettiin ennen kuin hän täytti 20 vuotta Louis Jordanin kanssa, jota seurasivat muun muassa Cal Tjader, Wes Montgomery, Count Basie ja Dizzy Gillespie.

Dinah Washingtonin, Ella Fitzgeraldin, Sarah Vaughanin tai Billie Holidayn kaltaisten myyttien vaikutuksesta San Sebastianissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa hän vakuutti, että jazz on antanut hänelle mahdollisuuden tuntea olemuksensa syvyydet. “Olen kokenut vaikeuksia urallani, mutta tässä olen”, hän julisti Victoria Eugenia -konsertinsa ja satunnaisen osallistumisensa jälkeen konserttiin, jonka nuori Cécile McLorin Salvant tarjosi Plaza de la Trinidadilla.

Ylistääkseen amerikkalaisen lahjakkuutta mainitaan yleensä New York Times -lehdessä julkaistu lause: “Hän on ehkä paras elävä jazzlaulaja.” Näillä sivuilla julkaistussa haastattelussa Mary Stallings myönsi, että tällainen lausunto saa hänet tuntemaan olonsa hyväksi, mutta sitten hän sanoi: ”En ajattele parasta olemista, vaan rehellisyyttä. Jos rehellisyyteni resonoi, teen työtäni hyvin. Olen vain vilpitön tarinankertoja, joka heijastaa elämääni ja tunteitani.

.

hänen