June 24, 2021

Älä heitä enää! Kolme tapaa päästä jätteettömäksi

Joka vuosi Ranskassa asukas tuottaa 354 kg kotitalousjätettä Ademen mukaan. Aktiivinen jätteen vähentäminen tarkoittaa ruokahävikin välttämistä, tuotteiden ostamista irtotavarana, säilytyslaatikoiden tai purkkien käyttöä, kompostorin käyttöönottoa, pakkausten hylkäämistä ja käytettyjen tuotteiden ostamista. Se valitsee uudelleenkäytettävän vesipullon tai jopa tekee kotitaloustuotteita.

Sovellus haasteeseen vastaamiseksi

Valmentajan tavoin ilmainen Zero Waste Objective -sovellus, joka on tarkoitettu vain Androidille, tarjoaa käyttäjälleen luettelon haasteista, joihin on vastattava päästäkseen hukkaan. Hänen tehtävänään on suorittaa kymmeniä tehtäviä omassa tahdissaan kotona tai ulkomailla, kuten lahjan kääriminen uudelleenkäytettävään kangaskuponkiin (tai furoshikiin), pysäytä kahvi kapseleina, käytä kangasleipäpussia tai näytä Stop Pub -tarra postilaatikossa. Ei hieno sovellus oikean refleksin omaksumiseen.

Pienet eleet Instagramissa

Hänen elämäntapansa ja perheensä, jonka hän perusti vähentämään huomattavasti jätteitään vuonna 2008, inspiroi kansainvälistä Zero Waste tai “zero waste” -liikettä. Kaliforniassa perustetun ranskalaisen Béa Johnsonin 5R-sääntö ja myydyin kirja Nolla jätettä. 100 vinkkiä elämäsi helpottamiseksi (Les Arènes, 2013) koostuu “Hylkää tarpeeton, vähennä tarvetta, käytä uudelleen ostamasi tuotteet, kierrätä kaikki, mitä et voinut kieltäytyä, kompostoi loput”. Nämä on helppo käyttää «100 vinkkiä» ovat vapaasti saatavilla sen englanninkielisellä sivustolla Zerowastehome.com/tips “Tavoitteena nolla” keittiössä, kylpyhuoneessa tai toimistossa vaatekaappiasi ja puhdistusaineitasi varten.

Inès Moreau, useiden kirjojen kirjoittaja “Yksinkertaisempaa ja vastuullisempaa elämää varten” jakaa hänen “Pienet eleet” ja päivittäiset toimet hänen Instagram-tilillään @lespetitsgestes, tukevat valokuvat ja tekstit. Sen tavoite on hashtag: #monpetitgestedeviendragrand.

Kirja kokata tuhlaamatta

“Hämmästys on joskus yksinkertaisimmissa asioissa”, lainattu tähti kokki Alain Ducasse, mainittu vuonna Zero jätekeittiö (Pepeat Editions, 2020), kirja “Gourmet-reseptit ilman jätettä” keksineet belgialaiset kokit Madeline Escafit ja Laura Perahia. Tämän jätteettömän ruoanlaittoduoin hämmästyttävillä resepteillä, jotka ovat yhtä hienostuneita kuin ne on helppo valmistaa, on yhteistä, että he käyttävät kaikkea tai melkein kaikkea tarvitsemansa ruokaa. Kussakin luvussa, joka on omistettu ruoalle – manteli, fenkoli, nauri, persikka tai tomaatti – luetellaan anekdootit, tuotteen alkuperä ja ravintoarvo ennen kuin pääset asian ytimeen. Mitä hyötyä on porkkanan latvojen heittämisestä, kun voit tehdä yläosien blinejä ja porkkanaa, cashew-inkivääriä ja inkivääriä? Sommelier Eric Boschmanin reseptien ohella säilyttämisvinkin ja viiniparin lisäksi QR-koodi antaa sinun seurata joitain niistä videoissa. Houkutteleva, tämä juureksen kypsennys kahvijauheella ja erittäin ahne, nämä suklaa- ja kurpitsa-muffinit, koristeltu sokeroidulla kuorella ja paahdetuilla tämän kurpitsa serkun siemenillä. Älä heitä enää!

Lisätietoja