June 24, 2021

Lapsityövoima kasvaa ensimmäistä kertaa 20 vuoden aikana

Miljoonat lapset, jotka ovat vaarassa joutua painostumaan työhön Covid-19-pandemian takia, kun lapsityövoiman määrä maailmassa kasvoi ensimmäisen kerran kahden vuosikymmenen aikana, YK varoitti torstaina. Kansainvälisen työjärjestön (ILO) ja YK: n lasten hyvinvoinnista vastaavan järjestön UNICEFin yhteisessä raportissa arvioidaan, että vuoden 2020 alussa 160 miljoonaa lasta pakotettiin työskentelemään, eli 8,4 miljoonaa enemmän neljässä vuodessa.

Jos nykyiset ennusteet kasvavasta globaalista köyhyydestä toteutuvat, yhdeksän miljoonaa muuta lasta pakotetaan töihin ensi vuoden loppuun mennessä raportin mukaan. Tilastomallit kuitenkin osoittavat, että lukumäärä voi olla yli viisi kertaa suurempi, varoitti Claudia Cappa, Unicefin tilastotieteilijä ja raportin toinen kirjoittaja. “Jos sosiaalinen suojelu heikkenee nykyiseltä tasoltaan säästötoimenpiteiden ja muiden tekijöiden vuoksi, töihin pakotettujen lasten määrä voi nousta 46 miljoonalla” vuoden 2022 loppuun mennessä.

Käännekohta ennen pandemiaa

Neljän vuoden välein julkaistu raportti osoittaa, että puolet kaikista työskentelevistä lapsista on vain 5–11-vuotiaita. Nouseva suuntaus alkoi ennen kuin pandemia häiritsi täysin maailmantaloutta ja merkitsi käännekohtaa 94 miljoonan työssäkäyvän lapsen vähenemisestä vuosina 2000–2016.

Ja kun terveyskriisi levisi ympäri maailmaa, joka kymmenes lapsi oli töissä. YK varoittaa, että tilanne voi huonontua entisestään, jos mitään ei tehdä köyhyyteen joutuvien perheiden auttamiseksi. “Olemme menettämässä taistelua lapsityövoiman torjunnassa, eikä viime vuosi tehnyt asiasta mitään helpompaa”, alleviivasi Unicefin johtaja Henrietta Fore. “Vaikka olemme päässeet suurimmaksi osaksi synnytyksen, koulun sulkemisen, taloudellisten häiriöiden ja kutistuvien kansallisten talousarvioiden toiseen vuoteen, perheiden on pakko tehdä kovia valintoja”.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Talouden elpyminen: köyhät ja kehitysmaat ovat jäljessä

“Huuto huutaa”

Ilmiö iskee enemmän poikia, jotka tekivät 97 miljoonaa kaikista 160 miljoonasta työssä käyvästä lapsesta vuoden 2020 alussa. Vielä huolestuttavampaa on vaarallista työtä tekevien 5–17-vuotiaiden lasten määrän kasvu. eli jolla voi olla suora vaikutus heidän kehitykseen, koulutukseen tai terveyteen. Luokka, joka sisältää vaaralliset alat, kuten kaivostoiminta tai kalastus, tai se, että työskentelet yli 43 tuntia viikossa, mikä tekee kaiken koulunkäynnin mahdottomaksi.

Vuoden 2020 alussa ILO ja Unicef ​​arvioivat, että 79 miljoonaa lasta työskenteli tällaisessa vaarallisessa työssä, 6,5 miljoonaa enemmän kuin neljä vuotta aiemmin. Suurin osa lapsista (70% tai 112 miljoonaa) työskentelee maataloudessa, 20% toimii palvelualalla ja loput 10% teollisuudessa.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa työskentelevien lasten määrä on kasvanut eniten. Niitä oli 16,6 miljoonaa enemmän viime vuoden alussa kuin vuonna 2016. “Nämä uudet ennusteet ovat hälytyksen huuto”, korosti ILO: n pomo Guy Rider vaatien “Katkaise köyhyyden ja lapsityövoiman kierto”.

Maailma AFP: n kanssa

Täällä