August 1, 2021

“On välttämätöntä vakiinnuttaa tämä uusi etenevä globalisaation aikakausi”

AKolmekymmentä vuotta liberaalin globalisaation jälkeen uusi sykli avautuu edessämme. Murtamatta avoimuuden etuja se luo julkisen suvereniteetin edellytykset ja asettaa ilmastokysymykset uuden vaurausmallin ytimeen. On välttämätöntä vakiinnuttaa tämä uusi globalisaation aikakausi, tämä “progressiivisuuden globalisaatio”, jos haluamme paeta autoritaarisen nationalismin noususta ja yhteistyöhön kuulumattoman globalisaation haitallisista seurauksista.

Julkisen suvereniteetin palauttaminen on ensisijaisesti verotuksellista. Vuoden 2008 finanssikriisi vaati suuria julkisia menoja “pankkien pelastamiseksi” ja talouden rahoittamiseksi, mikä teki sietämättömäksi sen, mitä siihen mennessä oli siedetty: rikkaimpien ja suurimpien järjestämä massiivinen verooptimointi. yrityksille. Siitä lähtien suurten valtioiden toiminta on järjestetty. Niinpä valtiot sopivat vuonna 2014 pankkisalaisuuden lopettamisesta: nyt, kun pankilla on ulkomaisen henkilön tili, sen on ohjattava se valtioon, jonka verotuksellinen kotipaikka on. asianomaisen osapuolen Näin ollen Ranskan kansalaisten ulkomailla pitämien viiden miljoonan tilin tiedot siirrettiin veroviranomaisille.

Verotuksen rankaisematta jättäminen on päättynyt

Nyt on alkamassa toinen vaihe, jossa käsitellään suurten yritysten verotuksen optimointia. Tämän neuvottelun pitäisi johtaa tänä kesänä monikansallisten yritysten maailmanlaajuiseen veroon, joka on vähintään 15 prosenttia kaikista voitoista kaikkialla maailmassa. 500 miljardista 600 miljardiin dollariin (412 miljardista 495 miljardiin euroon) voittoja, jotka tänään eivät sisällä veroja, verotetaan huomenna maassa, jossa ne on tehty, tai maassa, jossa yhtiön pääkonttori sijaitsee. Digitaalisten jättiläisten voittoja ei siten voida enää sijoittaa Irlantiin ja sitten Caymansaarille ilman, että niitä verotettaisiin koskaan, ei Yhdysvalloissa eikä maissa, joissa ostot tehdään. Uuden maailmanlaajuisen veron jakamisesta ei ole vielä neuvoteltu, mutta tämä sopimus todellakin allekirjoittaa monikansallisten verotuksen rankaisemattomuuden.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Monikansallisten yritysten verotuksen avoimuus: Eurooppa etsii kompromissia

Kesäkuun alussa tehty eurooppalainen sopimus maakohtaisesta raportoinnista menee samaan suuntaan. Se velvoittaa kaikki suuret eurooppalaiset yritykset julkaisemaan kussakin Euroopan maassa saamansa voitot eikä vain konsolidoitua tulosta. Tästä lähtien suurten yritysten on pelattava avointa kirjaa. Ja kaikki tämä kannattaa: vuonna 2019 Ranskan valtio peri veronkierron torjunnan ansiosta 12 miljardia euroa ylimääräisiä verotuloja. Alkuperäisten arvioiden mukaan monikansallisia yrityksiä koskeva sopimus voisi tuoda yli 100 miljardia dollaria vuodessa valtioiden kesken jaettavaksi.

Sinulla on 88,57% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

napsauta tätä linkkiä nyt