August 2, 2021

Asiantuntijaryhmä kehittää kansainvälisen määritelmän ekosidin rikoksesta

Öljynporaus, metsien hävittäminen, kaivostoiminta, liikakalastus … Voisiko yritysjohtajien, poliittisten johtajien tai jopa valtionpäämiesten joutua eräänä päivänä raportoimaan kansainväliselle rikostuomioistuimelle? (CPI)? Joka tapauksessa tämän tavoitteen saavuttamiseksi kansainvälinen tunnettujen asiantuntijoiden ryhmä, joka on erikoistunut kansainväliseen rikosoikeuteen, ympäristölainsäädäntöön ja ihmisoikeuksiin, työskenteli kuuden kuukauden ajan Alankomaiden säätiön pyynnöstä. Lopeta Ecocide. Filosofisten, uskonnollisten ja oikeudellisten tekstien sekä kansainvälisen oikeuskäytännön pohjalta hän sopi ekosidi-rikoksen kansainvälisestä oikeudellisesta määritelmästä.

Laadittu Rooman perussäännön – asiakirjan, jossa määritellään kansainväliset rikokset, joihin Kansainvälisellä rikostuomioistuimella on lainkäyttövalta – sopimusvaltioiden tietoon, tämän määritelmän pitäisi antaa heille mahdollisuus ehdottaa muutosta Haagin lainkäyttöalueen muuttamiseksi ja kriminalisoida ekosidi samoilla perusteilla kuin kansanmurha, rikokset ihmiskuntaa vastaan, sotarikokset ja aggressiorikokset.

Ecocide koostuu « laittomat tai mielivaltaiset teot, kun tiedetään todellinen todennäköisyys, että nämä teot aiheuttavat vakavaa ympäristölle laajaa tai pitkäkestoista vahinkoa “, selitti tiistaina 22. kesäkuuta 12-jäsenisen paneelin, oikeusprofessorin ja ranskalais-brittiläisen lakimiehen Philippe Sandsin puheenjohtajat – tottuneet oikeudenkäynteihin kansainvälisessä tuomioistuimessa ja kansainvälisessä merioikeustuomioistuimessa – ja senegalilainen Dior Fall Sow, asianajaja ja entinen YK: n syyttäjä.

Tämä määritelmä paljastaa tämän ekologisen rikoksen seuraukset antamatta erityisiä esimerkkejä, jotta voidaan sisällyttää vahinkoja, joita ei välttämättä ole vielä olemassa. Hän on ” sekä tehokkaita suhteessa nykyiseen ilmastokriisiin että valtioiden oikeudellisesti hyväksymiä “, pohtii työhön osallistunut ranskalainen asianajaja Valérie Cabanes.

“Todellinen vauhti”

Ekosidin käsite syntyi 1970-luvun alussa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain armeija käytti Vietnamissa massiivisesti Agent Orange -kemikaalia, kemiallista hajotinta, joka tuhosi Vietnamin metsiä ja tuhosi paikallisia väestöjä. Ruotsin pääministeri Olof Palme käytti termiä Tukholman maahuippukokouksessa vuonna 1972, mutta se on käynyt julkisessa keskustelussa viime vuosina erittäin laajalti. Varsinkin vuonna 2019, kun kaksi saarivaltiota, Vanuatu (Tyynenmeren alue) ja Malediivit (Intian valtameri), joita uhkaa Tyynen valtameren ja Intian valtameren tason nousu, vaativat “Vakava harkinta” ekosidirikoksesta.

Sinulla on 52,56% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Selvitä tämä täältä