August 2, 2021

kuka ajaa vetyä huomenna?

Viranomaiset eivät ole viimeisiä, jotka uskovat siihen. Ranska ja Saksa tukevat H-alojaan2 (vety) miljardeilla. Japani ja Etelä-Korea tekevät niistä kansalliset prioriteetit. Jos viitataan moniin ilmoituksiin (lähes kaksisataa aloitetta Ranskassa!), Jokaisen tulisi toimia vedyllä kymmenen vuoden kuluttua … Paitsi että todellisuudessa mikään ei ole vähemmän varmaa.

Mutta mistä me oikein puhumme? Vety on yksinkertaisin materiaali, jota esiintyy luonnossa, mutta melkein koskaan puhtaassa tilassa. Tuota – tai pikemminkin eristää – vety (molekyyli H2) – esimerkiksi vedestä (molekyyli H2O) – vaatii energiaa. Hydrolyysiksi kutsuttu operaatio mahdollistaa tämän energian varastoinnin, joka voidaan sitten palauttaa sähkön muodossa polttokennon ansiosta. Vetyä käyttävä kone ei tällöin tuota muuta kuin vähän vesihöyryä.

Nämä ajoneuvot ovat kaukana tieteiskirjallisuudesta. Saadaksesi idean, suuntaa Eiffel-tornin juurelle, jonne toukokuun lopussa Toyota ja H-alusprojektin aloitteesta asennettiin vety ”kylä”.2 Energian tarkkailija. Japanilaisen valmistajan polttokennon ympärille oli koottu useita prototyyppejä ja ratkaisuja. Tilaisuus oli hyvä tarkastella vedyn liikkumismuotoja ja niiden kehitysmahdollisuuksia.

Matkustajavaunut

Jotkut valmistajat (Toyota, mutta myös Honda, Hyundai, Mercedes) markkinoivat vetyautoja. Nämä ajoneuvot yhdistävät akkukäyttöisen sähköauton edut (ilman päästöjä käytössä) ilman haittoja (vedyn lataus tapahtuu kolmessa minuutissa). Ratkaisu on kuitenkin yksityishenkilöiden luottamuksellinen ja todennäköisesti niin pitkään.

Ensimmäinen ongelma: H-kaasun tuotanto2 on edelleen erittäin kallista, kun on kyse vihreästä vedystä, joka on tuotettu hydrolyysillä tuuliturbiinista tai aurinkopaneeleista. Tällä hetkellä ainoa kohtuuhintainen tapa valmistaa vetyä on “murtaa” metaania (kutsutaan höyryreformoinniksi), joka paitsi polttaa paljon hiilienergiaa myös vapauttaa hiilidioksidia.2 sisältää metaania. Ilmastotasapaino: katastrofaalinen.

Toinen ongelma: vetyasemien laajamittainen käyttöönotto on erittäin kallista (noin miljoona euroa per asema) ja monimutkainen. H2 on erittäin räjähtävä, vaikea varastoida ja kuljettaa suuressa mittakaavassa. Ilman suurta toimitusverkkoa autoilijat eivät kuitenkaan voi omaksua tätä tekniikkaa.

Sinulla on 61,2% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

hänen vastauksensa