August 4, 2021

“Ranskan napatutkimus on käännekohdassa resurssien puutteen vuoksi”

Paul-Emile Victor -instituutin johtaja, jäätikönhoitaja Jérôme Chappellaz osallistui 43e Etelämantereen sopimuksen neuvoa-antava kokous (ATCM), joka isännöi Pariisissa 14.-24. Kesäkuuta, kokosi 54 asianomaista valtiota – 29 äänioikeutta ja 25 ilman. Tämä kokous on tilaisuus käsitellä kaikkia sopimusalueen hallinnon näkökohtia, jotka liittyvät sekä tieteeseen että matkailuun.

Mitä johtopäätöksiä teet tästä diplomaattitieteellisestä istunnosta?

Etelämantereen sopimus on ylimääräinen väline, jonka tarkoituksena on hallita 7 prosenttia planeetan pinnasta kollegiaalisesti valtioiden välillä, jotka ovat päättäneet suojella näitä tiloja. Huolestuttava matkailun puomi, droonien käyttö: tekisi paljon päätöksiä. Mutta kokous juuri päättyi, näemme, että sopimusta ohjaavaa yksimielisyyden periaatetta on vaikea ylläpitää: tietty iso maa löytää syyn kaikista aiheista, jopa kaikkein vähäpätöisimmistä.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Etelämantereella asemista tulee suurten kansojen lippulaiva

Pidetäänkö Ranskaa edelleen napatieteiden edelläkävijänä?

Sen tutkimus näillä alueilla on edelleen erinomaista, mutta se on käännekohdassa resurssien puutteen vuoksi. Meiltä pyydetään pysyvä ihme. Olen vuosien ajan työskennellyt saadakseni tämän tapahtua päättäjille. Jos emme tue tutkijamme kunnolla, voimme menettää heidät, koska mikään ei estä heitä työskentelemästä muualla. Sen jälkeen kuitenkin kestää vuosikymmeniä sen jälkeen, kun tiedemiesten muodostaminen muualle harjoittamaan lähti.

Minulle käännekohta on vuodelta 2005. Ranskan ja Italian Concordian asema, joka sijaitsee korkealla Etelämantereen tasangolla, antoi sitten tutkijoiden talvehtia, mutta Paul-Emile-Victor -instituutin (IPEV) resursseja ei kasvatettu kaikesta. . Siitä lähtien olemme menettäneet kymmenen tehtävää, insinööriä ja teknikkoa, jotka CNRS antoi meille, ja toimimme vain 37 vakituisen henkilöstön kanssa. En kuitenkaan pysty korvaamaan näitä avoimia työpaikkoja palkkaamalla sopimussuhteisia työntekijöitä. Tällä hetkellä minulla on kaksitoista paikkaa, jotka täytän mahdollisimman pian. Minun oli jopa tehtävä sopimus entisen napa-infrastruktuurin haltijamme kanssa, joka on eläkkeellä. Jotkut sanovat minulle, että puheeni on lumoava, kun talossa todellakin on tulipalo!

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Jérôme Chappellaz: “Ranskalla ei tällä hetkellä ole merkittäviä tavoitteita Etelämantereen suhteen”

Onko viestisi kuullut?

Olen kiitollinen velkoille pylväiden ja syvänmeren tutkimusryhmän varajäsenille, jonka puheenjohtajana toimii Jimmy Pahun MoDemistä. Heidän ansiostaan ​​meillä oli kansalliskokouksessa yhdeksän minuuttia keskustelua IPEV: n tilanteesta. Se on menestys! Myös parlamentaarinen tieteellisten ja teknisten valintojen arviointitoimisto järjesti kuulemistilaisuuden tästä aiheesta toukokuussa. ATCM: n aikana neljä ministeriä puhui tästä aiheesta, ja presidentti Emmanuel Macron päätti positiivisen viestin polaarisen tutkimuksen puolesta. Odotan näiden puheiden muuttuvan käytännössä vuonna 2022.

Sinulla on jäljellä 67,49% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

ankkuri