August 2, 2021

johtaja pakotti haudattamaan Emmanuel Macronin lupauksen

Muutamalla yksityiskohdalla tarina kirjoitettiin etukäteen. Ilman sopimusta senaatin kanssa perustuslain muuttaminen ilmastoa varten olisi mahdotonta. Keskellä hallituksen kanssa pidettyä kyselyistuntoa pääministeri Jean Castex ilmoitti tiistaina 6. heinäkuuta hautaavan lakin, jonka tarkoituksena on sisällyttää 1 artiklaan.On perustuslain mukaisesti ympäristönsuojelu ja ilmastonmuutoksen torjunta. “Senaatti ei tarttunut tähän käteen, joka on annettu ilmastonsuojelun hyväksi. Tämä äänestys lopettaa valitettavasti perustuslain uudistusprosessin, sanoi Matignonin vuokralainen yllättyneiden varajäsenten edessä.

Päivä aikaisemmin senaatti, jota hallitsivat oikeistot, oli toisen kerran hylännyt kansalliskokouksen ehdottaman tekstin sanamuodon, joka perustui ilmastokansalaiskongressin 149 ehdotukseen. Termin “takuu” käyttö oli tärkein kiinnityskohta kahden kammion välillä.

Lue myös Ilmasto perustuslaissa: semanttinen taistelu ja esto senaatissa

Tämä Castexin lausunto päättyy siis kahdeksan kuukauden parlamentaarisiin keskusteluihin, joiden aikana presidentin enemmistö ja senaattorioikeudet ovat hylänneet vastavuoroisesti mahdollisen epäonnistumisen kansanäänestyksessä. Perustuslain 89 artiklan mukaan samanlaisen tekstin hyväksyminen molemmissa kamareissa on todellakin välttämätöntä tämän suositun kuulemismenettelyn aloittamiseksi.

Poliittinen selvitys

Ei ole epäilystäkään siitä, että Elysee tunnustaisi Emmanuel Macronin epäonnistumisen suhteessa lupauksiin, jotka hän antoi kansalaisten ilmastokokouksen jäsenille kesäkuussa 2020. “Ilman suodatinta”, kuten hän oli alun perin sitoutunut tekemään. Jos kuulet valtionpäämiehen seurueen, senaatin asenne – ja vain se – pakotti Macronin luopumaan tästä projektista. “Kun otetaan huomioon senaatin toistuva liikkumattomuus, ei ollut muuta tekemistä”, pitää valtionpäämiehen neuvonantajaa, joka esittää tämän hallituksen taantumisen väistämättömänä. “Tasavallan presidentti ei ole vastuussa senaatin estämisestä”, Lehdistö esittelijä (La République en Marche, LRM), Pieyre-Alexandre Anglade.

Lue myös: Mitä tapahtui ilmastokokouksen ehdotuksille, jotka Emmanuel Macron oli sitoutunut ottamaan “ilman suodatinta”?

Enemmistö yritti lopullisesti muuttaa uudistushanketta toisessa käsittelyssä halunaan kunnioittaa kirjeen sitoutumista valmistelukunnan jäsenille ja sen löytämiseen yksimielisyyteen senaatin kanssa. Turhaan. Kansalliskokouksen LRM-ryhmän puheenjohtaja Christophe Castaner oli luopunut käynnistämisestä “Valitus senaatin presidentille Gérard Larcherille ja kaikille senaattoreille”. “Tee kaukana poliittisista peleistä, mitä ranskalaiset odottavat”, hän kirjoitti kirjeessään. Hyvin ajettu argumentti, joka koostuu tuomitsemisesta «Esto» senaattorien enemmistöä käytetään myös Matignonin puolella, jossa sen selitetään päättävän keskeyttää neuvottelut, jotta häntä ei pakotettaisi heikentämään herra Macronin alkuperäistä kunnianhimoa.

Sinulla on 54,8% tästä artikkelista luettavissa. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

vierailla site