August 1, 2021

“Oikealla kuin vasemmalla kukaan ei halunnut tätä kansanäänestystä”

Monet odottivat sitä, mutta silti ilmaisevat pettymyksensä, jopa katkeruutensa. Ilmastokokouksen jäsenet ja heidän ehdotustaan ​​kannattaneet kansalaisjärjestöjen aktivistit panivat merkille pääministerin tiistaina 6. heinäkuuta ilmoittaman luopumisen perustuslain tarkistushankkeesta, jonka tarkoituksena on rekisteröidä kansanäänestyksen jälkeen ilmasto ja ilmasto. biologinen monimuotoisuus 1 artiklassaOn perustuslain mukainen.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Ilmasto-kansanäänestys: toimeenpaneva hautaa Emmanuel Macronin lupauksen

Silti mukana kesäkuussa pidetyissä alueellisissa vaaleissa Calvadosissa sijaitsevan La République en Marchen (LRM) tukemassa luettelossa Grégoire Fraty, 33, yksi 150 perinteisestä, on ärtynyt. “Olin mukana presidentin enemmistössä, mutta näen kaikkien poliittisten leirien, oikean, vasemman, enemmistön, epäonnistumisen … Kaikki ovat pelanneet lohkoja vastaan: oikeisto on pysynyt ilmastovastaisessa asemassaan, vasemmisto ei ole halunnut usko sitä ja enemmistö ei halunnut todella osallistua, he pysyivät varovaisina ”, vahvistaa sen, joka oli tehnyt tästä perustuslain tarkistuksesta keskeisen osan valmistelukunnan työssä. Herra Fraty pahoittelee Emmanuel Macronia: ”Tasavallan presidentti oli sanonut kyllä ​​ehdotuksellemme, mutta hän ei osallistunut taisteluun, hän antoi sen tapahtua, odotin häneltä enemmän. “

29. kesäkuuta 2020, saatuaan ehdotuksensa Elysee-palatsissa konventissa valitut 150 vapaaehtoista, valtiojohtaja kertoi heille: “Ehdotat 1 artiklan uudelleenkirjoittamistaOn ehdotat, että biologisen monimuotoisuuden, ympäristön ja ilmaston lämpenemisen torjunnan käsitteet otettaisiin käyttöön perustekstissämme. Kannatan tätä ehdotusta. “

Ei halua “pelata oikealla napauttamista”

Hallituksen päämiehen ilmoittama hylkääminen näyttää olevan kieltäytyminen. “Pyyhkeen heittäminen ei ollut ratkaisu, kansanäänestys ei ole poliittinen vallankaappaus, joudumme edelleen etsimään yksimielisyyttä, myös politiikka menee eteenpäin”, vaatii Grégoire Fratyä, joka sanoo, ettei halua “Pelaa peliä napauttamalla oikealla”. Lähestymättä argumenttia, joka esitettiin ekologisen siirtymäministerin Barbara Pompilin seurueessa, joka tuomitsee “Halu estää senaattorit, jotka eivät ole ottaneet askelta kohti enemmistöä”.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Kansalaisten ilmastokokous, kansalaisten kollektiivi rokotuksista … Osallistava demokratia pienin askelin

Mélanie Blanchetot, toinen 37-vuotias tavanomainen jäsen, joka työskenteli tämän ehdotuksen parissa kansalaisjärjestöissä, osallistui Hauts-de-Seinen departementtivaaleihin yhdessä LRM-ehdokkaan kanssa, “Tämä on tyypillinen esimerkki ekologiasta, joka ei edisty eikä edisty poliittisten asentojen takia”. Se lähettää myös takaisin kaikki poliittiset leirit. “Halusimme, että tämä perustuslakikysymys tulisi esiin kansanäänestyksessä, jotta ranskalaiset saisivat sen käsissään. Mutta oikealla ja vasemmalla kukaan ei halunnut tätä kansanäänestystä, jotta Emmanuel Macron ei voinut hyötyä siitä. “

Sinulla on 30,94% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Täällä